HerNews.gr
Καριέρα

Τα 10 ταχύτερα αναπτυσσόμενα επαγγέλματα μέχρι το 2027

Η ζήτηση για ειδικούς σε θέματα τεχνητής νοημοσύνης και μηχανικής μάθησης αναμένεται να αυξηθεί κατά 40%, προσθέτοντας περίπου ένα εκατομμύριο θέσεις εργασίας στην παγκόσμια οικονομία τα επόμενα πέντε χρόνια, καθώς περισσότερες εταιρείες αξιοποιούν την τεχνητή νοημοσύνη και άλλα αναπτυσσόμενα επαγγέλματα για την αυτοματοποίηση διαδικασιών και την καλύτερη πρόβλεψη της ζήτησης των πελατών

Τα 10 ταχύτερα αναπτυσσόμενα επαγγέλματα μέχρι το 2027

Οι νέες τεχνολογίες και η κλιματική κρίση αλλάζουν το τοπίο της εργασίας με «πρωτοφανή ρυθμό», σύμφωνα με νέα έκθεση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ. Από σήμερα έως το 2027, θα δημιουργηθούν 69 εκατομμύρια θέσεις εργασίας παγκοσμίως, ωστόσο θα καταργηθούν 83 εκατομμύρια άρα θα έχουμε μείωση 14 εκατομμυρίων θέσεων εργασίας, αναφέρει το WEF.

Τα συμπεράσματα βασίζονται σε μεγάλο βαθμό σε έρευνα η οποία έγινε σε 803 εταιρείες που απασχολούν συνολικά 11,3 εκατομμύρια εργαζόμενους σε 45 χώρες.

Η άνοδος της τεχνητής νοημοσύνης και άλλων έξυπνων τεχνολογιών, καθώς και η προσπάθεια για «πράσινη ανάπτυξη», θα οδηγήσουν σε εκτίναξη της ζήτησης κάποιων επαγγελμάτων κατά την επόμενη πενταετία και θα θέσουν σε κίνδυνο κάποια άλλα που θα θεωρούνται παρωχημένα.

Ακολουθούν οι 10 θέσεις εργασίας που οι επιχειρήσεις αναμένουν να αυξηθούν περισσότερο την επόμενη πενταετία, σύμφωνα με την έκθεση του WEF και το CNBC:

  • Ειδικοί σε θέματα τεχνητής νοημοσύνης και μηχανικής μάθησης
  • Ειδικοί σε θέματα βιωσιμότητας
  • Αναλυτές επιχειρηματικής ευφυΐας
  • Αναλυτές ασφάλειας πληροφοριών
  • Μηχανικοί χρηματοοικονομικής τεχνολογίας
  • Αναλυτές και επιστήμονες δεδομένων
  • Μηχανικοί ρομποτικής
  • Μηχανικοί ηλεκτροτεχνολογίας
  • Χειριστές γεωργικού εξοπλισμού
  • Ειδικοί στον ψηφιακό μετασχηματισμό
  • Τεχνητή νοημοσύνη

Ταυτόχρονα, οι προσπάθειες που γίνονται παγκοσμίως με στόχο τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, συμπεριλαμβανομένων των αυστηρότερων περιβαλλοντικών κανονισμών και της τοπικοποίησης των αλυσίδων εφοδιασμού (στην παραγωγή δηλαδή της τροφής στη χώρα όπου καταναλώνεται), δημιουργούν πληθώρα «πράσινων» θέσεων εργασίας σε όλους τους κλάδους, όπως ειδικούς σε θέματα βιωσιμότητας και μηχανικούς ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι πολλά από τα ταχύτερα αναπτυσσόμενα επαγγέλματα βρίσκονται στον τομέα της τεχνολογίας, καθώς περισσότερα από τα τρία τέταρτα των εταιρειών που συμμετείχαν στην έρευνα του WEF δήλωσαν ότι σχεδιάζουν να υιοθετήσουν αναλύσεις «μεγάλων δεδομένων», το cloud computing, την τεχνητή νοημοσύνη και άλλες αναδυόμενες τεχνολογίες εντός των επόμενων πέντε ετών.

Το παράδειγμα της Coca-Cola

Η Coca-Cola, για παράδειγμα, χρησιμοποιεί AI για να βελτιώσει την εξυπηρέτηση πελατών και την παραγγελιοληψία και πειραματίζεται με το ChatGPT για να «βελτιώσει τις δυνατότητες μάρκετινγκ και τις επιχειρηματικές λειτουργίες», σύμφωνα με την τελευταία έκθεση αποτελεσμάτων της.

Εκτός από την τεχνολογία, η μεταποίηση και το λιανικό εμπόριο θα μπορούσαν να δουν σημαντική αύξηση των θέσεων εργασίας χάρη στις νέες τεχνολογίες που περιλαμβάνουν την εκπαίδευση, τη γεωργία και την υγεία, δήλωσε η Saadia Zahidi, διευθύνουσα σύμβουλος του WEF.

Μισθοί άνω των 100.000 δολαρίων

Η έκθεση του WEF απηχεί προηγούμενα ευρήματα της στατιστικής υπηρεσίας του υπουργείου Εργασίας των ΗΠΑ, το οποίο προσδιόρισε επίσης τις θέσεις εργασίας στον τομέα των δεδομένων και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ως μερικά από τα ταχύτερα αναπτυσσόμενα επαγγέλματα στις ΗΠΑ κατά την επόμενη δεκαετία.

Οι αναλυτές ασφάλειας πληροφοριών και οι επιστήμονες δεδομένων εμφανίστηκαν και στους δύο καταλόγους, ως δύο από τα ταχύτερα αναπτυσσόμενα επαγγέλματα μέχρι το 2027 και ως οι πιο περιζήτητοι εργαζόμενοι κατά την επόμενη δεκαετία.

Και οι δύο θέσεις εργασίας, οι οποίες συνήθως απαιτούν πτυχίο, συνοδεύονται από εξαψήφιους μισθούς: Ο μέσος μισθός για τους αναλυτές ασφάλειας πληροφοριών στις ΗΠΑ είναι 112.000 δολάρια, ενώ ο μέσος μισθός για τους επιστήμονες δεδομένων είναι 103.500 δολάρια, σύμφωνα με το BLS.

Πηγή: Ergasia.gr

 Aκολουθήστε μας στo Google News

Νεότερα Άρθρα

Σημάδια εργασιακής εξάντλησης και πως να τα αντιμετωπίσεις

Her News

Τεχνική Flowtime: Πως θα γίνεις περισσότερο παραγωγική στην εργασία σου;

Her News b

Εργασιακός εκφοβισμός: Πως θα τον αντιμετωπίσεις νομικά

Her News