HerNews.gr
Συνεντεύξεις

Γιώργος Σταμάτης: «Να βρεθεί μια οικογένεια για κάθε παιδί που σήμερα διαμένει σε δομή παιδικής προστασίας»

Ο Γιώργος Σταμάτης, υποψήφιος Βουλευτής Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας, Τ. Γενικός Γραμματέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας γράφει στο HerNews για την προστασία των παιδιών, την αποϊδρυματοποίηση και την αναδοχή.

Άρθρο του Γιώργου Σταμάτη:

«Η προστασία της παιδικής ηλικίας και της οικογένειας εν γένει θεωρείται δομικό συστατικό ενός προοδευτικού, κοινωνικού κράτους.

Σε αυτό το πλαίσιο, η υγεία, η προστασία, η φροντίδα, η εκπαίδευση, η ευημερία και ο ελεύθερος χρόνος αποτελούν θεμελιώδη και αναφαίρετα δικαιώματα για κάθε παιδί, τα οποία κατοχυρώνονται στη Διεθνή Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα του Παιδιού, και η πολιτεία έχει την υποχρέωση να τα εγγυάται και να τα διασφαλίζει.

Μέσα στα 54 άρθρα της Σύμβασης καλύπτεται ένα ευρύ φάσμα δικαιωμάτων, τα οποία μπορούν να διαρθρωθούν στους εξής άξονες:

· Μη διάκριση εξαιτίας φυλής, χρώματος, φύλου, εθνικής ή εθνοτικής καταγωγής, γλώσσας, θρησκείας, αναπηρίας, κοινωνικής και οικονομικής κατάστασης.

· Το βέλτιστο συμφέρον του παιδιού, το οποίο πρέπει να αναδεικνύουν ως προτεραιότητα όλοι οι νόμοι, οι πολιτικές και οι δράσεις που αφορούν το παιδί.

· Η επιβίωση, η προστασία και η σωματική, ηθική, πνευματική και κοινωνική ανάπτυξη του παιδιού.

· Το δικαίωμα συμμετοχής του παιδιού στις αποφάσεις που το αφορούν, εκφράζοντας ελεύθερα τη γνώμη του.

Πρωταρχικός μας στόχος είναι να βρεθεί μια οικογένεια για κάθε παιδί που σήμερα διαμένει σε δομή παιδικής προστασίας.

Τα σημαντικότερα εργαλεία για την επίτευξη της πλήρους αποϊδρυματοποίησης είναι οι θεσμοί της αναδοχής και της υιοθεσίας. Η προώθηση του θεσμού της αναδοχής συνιστά βασική πολιτική επιλογή της Κυβέρνησης, διότι συμβάλλει ουσιαστικά στην πλήρη διασφάλιση των δικαιωμάτων κάθε παιδιού, παρέχοντας τις κατάλληλες συνθήκες για την ομαλή ψυχοκοινωνική του εξέλιξη.

Στην κατεύθυνση της προάσπισης των δικαιωμάτων των παιδιών για προσωπική ανάπτυξη και ευημερία και με βάση την αρχή του βέλτιστου συμφέροντος του παιδιού, τίθεται πλέον και στη χώρα μας σε εφαρμογή ο θεσμός της επαγγελματικής αναδοχής.

Ο θεσμός αυτός θα εφαρμοστεί κατά κύριο λόγο για τα παιδιά με αναπηρία, που διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο μακροχρόνιας παραμονής σε δομές παιδικής προστασίας κλειστού τύπου, καθώς και για παιδιά τυπικής ανάπτυξης για τα οποία δε μπορεί να υπάρξει άλλη μορφή εναλλακτικής φροντίδας.

Στόχος της επαγγελματικής αναδοχής είναι η αποτροπή των νέων εισαγωγών παιδιών με αναπηρία σε ιδρύματα και η ελαχιστοποίηση του χρόνου παραμονής τους σε αυτά.

Ο επαγγελματίας ανάδοχος υπόκειται από το Κράτος σε αυξημένη εποπτεία, η οποία περιλαμβάνει μεταξύ άλλων αξιολόγηση του πλαισίου της αναδοχής και του βαθμού επίτευξης των στόχων της, ενώ παράλληλα λαμβάνει συστηματική ετήσια επιμόρφωση και συμβουλευτική υποστήριξη όταν κρίνεται αναγκαίο.

Με τη θεσμοθέτηση της επαγγελματικής αναδοχής πλέον και στην Ελλάδα, κάνουμε ένα σημαντικότατο ποιοτικό άλμα για την πραγμάτωση του οράματος της αποϊδρυματοποίησης, παρέχοντας ένα πλαίσιο ίσων ευκαιριών για τη βέλτιστη δυνατή εξέλιξη σε όλα τα παιδιά, χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς.

Στοχεύουμε στην εκρίζωση βαθιά παγιωμένων στερεοτύπων για την αναπηρία, στη βάση των αρχών του βέλτιστου συμφέροντος του παιδιού, της κοινωνικής ισότητας και της αλληλεγγύης.

Επενδύουμε σε μια κοινωνία που θα αξιοποιεί το σύνολο του δυναμικού της, με γνώμονα την ορατότητα, την αποδοχή της ποικιλομορφίας και τη συμπερίληψη».

 Aκολουθήστε μας στo Google News

Νεότερα Άρθρα

Η δημοσιογράφος Βελίκα Καραβάλτσιου περιγράφει στο HerNews τις συγκλονιστικές στιγμές που έζησε στον πόλεμο της Ουκρανίας: «Είδα ανθρώπους που χώρεσαν τις ζωές τους σε μία βαλίτσα»

Her News

Γιώργος Σαμπάνης: “Δεν μου αρέσει να γράφονται πράγματα για εμένα που δεν ισχύουν”

Her News b

Ελευθερία Μακρόγλου: Ο θετικός τρόπος σκέψης μπορεί να σώσει τον κόσμο!

Her News