HerNews.gr
Ψυχολογία

5 βήματα για να κόψετε τις κακές συνήθειες

Οι κακές συνήθειες μπορεί να εμφανιστούν σε πολλές μορφές, που κυμαίνονται από το κάπνισμα, την υπερκατανάλωση τροφής, την αναβλητικότητα, το δάγκωμα των νυχιών, ακόμη και την αρνητική σκέψη. Αυτές οι συνήθειες μπορεί να είναι δύσκολο να τις κόψουμε επειδή έχουν ενσωματωθεί στην καθημερινότητά μας.

 Οι επιβλαβείς συμπεριφορές συχνά συνδέονται με τα συναισθήματα και τις σκέψεις μας. Ως αποτέλεσμα, οι κακές συνήθειες μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά τη σωματική και ψυχική μας υγεία.

Συχνά οδηγούν σε αύξηση βάρους, άγχος, κατάθλιψη και άλλα προβλήματα υγείας

Μπορούν επίσης να επηρεάσουν την παραγωγικότητα και την απόδοσή μας, με αποτέλεσμα να μείνουμε πίσω στη δουλειά και να χάσουμε ευκαιρίες. Παρά τις προκλήσεις, το κόψιμο των κακών συνηθειών είναι εφικτό με τη σωστή προσέγγιση. Το κλειδί είναι να κατανοήσετε τη βασική αιτία της συνήθειας και στη συνέχεια να εφαρμόσετε ένα σχέδιο για να την αλλάξετε.

Γιατί οι άνθρωποι αναπτύσσουν κακές συνήθειες;

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους οι άνθρωποι αναπτύσσουν κακές συνήθειες και μπορεί να διαφέρουν από άτομο σε άτομο. Ένας από τους πιο συνηθισμένους λόγους είναι το στρες και το άγχος. Οι άνθρωποι συχνά στρέφονται σε κακές συνήθειες για να αντιμετωπίσουν το άγχος, είτε καπνίζουν, πίνουν, τρώνε υπερβολικά, ή ακόμα γίνονται αναβλητικοί.

Η προσωρινή ανακούφιση που παρέχουν αυτές οι συνήθειες μπορεί να το κάνει δύσκολο να τις κόψετε. Τα άτομα μπορεί να συνεχίσουν να ασχολούνται με αυτά, παρόλο που γνωρίζουν ότι είναι επιβλαβή.

Τα 5 βήματα για να κόψετε τις κακές συνήθειες

Ας δούμε τα πέντε βήματα για να κάνετε αλλαγές προς το καλύτερο.

1. Προσδιορίστε τις επιβλαβείς συμπεριφορές

Το πρώτο βήμα για να σπάσετε ένα επιβλαβές σχέδιο είναι απαραίτητο. Απαιτεί από ένα άτομο να είναι ειλικρινής με τον εαυτό του σχετικά με τη συμπεριφορά του. Είναι σημαντικό να αφιερώνετε χρόνο για να αναλογιστείτε τις καθημερινές ρουτίνες και να προσδιορίσετε τη συγκεκριμένη συμπεριφορά που πρέπει να αλλάξει. Είναι ένας τρόπος να σπάσεις τον κύκλο της αρνητικής συμπεριφοράς. Ο εντοπισμός μιας κακής συνήθειας απαιτεί αυτογνωσία και προβληματισμό. Μια συνήθεια μπορεί να θεωρηθεί επιβλαβής εάν βλάπτει τη ζωή, την υγεία, τις σχέσεις ή την παραγωγικότητά του ατόμου. Είναι επίσης σημαντικό να εξετάσετε εάν η συμπεριφορά είναι ασυνείδητη ή αυτόματη.

2. Κατανοήστε τα ερεθίσματα των κακών συνηθειών

Το δεύτερο βήμα για να κόψετε μια κακή συνήθεια είναι ο εντοπισμός των παραγόντων που προκαλούν τη συμπεριφορά. Τα ερεθίσματα είναι τα συγκεκριμένα συνθήματα ή ερεθίσματα που αναγκάζουν ένα άτομο να εμπλακεί στην κακή συνήθεια. Θα μπορούσαν να είναι συναισθήματα, καταστάσεις ή ακόμα και άνθρωποι. Για παράδειγμα, κάποιος που έχει τη συνήθεια να δαγκώνει τα νύχια του μπορεί να το κάνει όταν αισθάνεται άγχος ή στρες. Εάν κάποιος θέλει να σταματήσει το κάπνισμα, πρέπει να προσδιορίσει τις ώρες και τις καταστάσεις που τείνουν να καπνίζουν. Αυτό μπορεί να είναι κατά τη διάρκεια κοινωνικών εκδηλώσεων, μετά τα γεύματα ή όταν αισθάνονται άγχος. Η κατανόηση των παραγόντων που οδηγούν σε μια κακή συνήθεια είναι ζωτικής σημασίας γιατί επιτρέπει στα άτομα να αναπτύξουν στρατηγικές για την αποφυγή ή τον μετριασμό τους.

3. Αντικαταστήστε τις κακές συνήθειες με θετικές συνήθειες

Το επόμενο βήμα για να κόψετε μια κακή συνήθεια είναι να την αντικαταστήσετε με μια θετική. Αυτό το βήμα είναι κρίσιμο γιατί συμβάλλει στην κάλυψη του κενού που αφήνει η κακή συνήθεια. Παρέχει μια πιο υγιή εναλλακτική συμπεριφορά. Με αυτόν τον τρόπο, τα άτομα μπορούν σταδιακά να μετατοπίσουν την εστίαση και την προσοχή τους από την αρνητική συμπεριφορά στη θετική. Είναι επίσης σημαντικό να ξεκινήσετε από μικρά και να κάνετε σταδιακές αλλαγές. Η αλλαγή συνηθειών απαιτεί χρόνο και προσπάθεια, και είναι απαραίτητο να είστε υπομονετικοί και επίμονοι. Για παράδειγμα, αν κάποιος θέλει να ασκείται τακτικά, μπορεί να ξεκινήσει με σύντομες και απλές προπονήσεις. Στη συνέχεια μπορούν να αυξήσουν σταδιακά την ένταση και τη διάρκειά τους.

4. Ξεκινήστε από κάτι μικρό

Ένα άλλο βήμα είναι να ξεκινήσετε από μικρά πράγματα και να θέσετε εφικτούς στόχους. Συχνά, οι άνθρωποι συγκλονίζονται και αποθαρρύνονται όταν προσπαθούν να κόψουν μια επιβλαβή συνήθεια επειδή θέτουν μη ρεαλιστικές προσδοκίες για τον εαυτό τους. Ξεκινώντας από χαμηλά, ένα άτομο μπορεί να οικοδομήσει δυναμική και να αποκτήσει αυτοπεποίθηση καθώς προχωρά προς τον στόχο του.

5. Μείνετε σε επαγρύπνηση καθώς προσπαθείτε να σπάσετε τις επιβλαβείς ρουτίνες

Τέλος, το να παραμείνετε παρακινημένοι σε όλη τη διαδικασία είναι απαραίτητο για να κόψετε μια κακή συνήθεια. Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι η παραβίαση ενός μοτίβου συμπεριφοράς απαιτεί χρόνο και προσπάθεια και δεν είναι πάντα μια γραμμική διαδικασία. Είναι φυσιολογικό να βιώνεις αναποδιές και ολισθήσεις στην πορεία και είναι σημαντικό να μην είσαι πολύ σκληρός με τον εαυτό σου.

 Aκολουθήστε μας στo Google News

Νεότερα Άρθρα

Παντρεύεσαι και έχεις άγχος; 7 πολύτιμες συμβουλές

Her News

5 tips για να βελτιώσεις την συγκέντρωση σου

Her News

Μοναξιά: Πως να βοηθήσω τον εαυτό μου;

Her News b