HerNews.gr
Ψυχολογία

Μπορούν τα social media να θεωρηθούν υπεύθυνα για την κακή ψυχική υγεία;

Εκατοντάδες ιδιωτικές αγωγές έχουν κατατεθεί κατά των δικτύων κοινωνικής δικτύωσης στις ΗΠΑ, που απεικονίζουν ένα τοξικό τοπίο των social media που είναι επιβλαβές για τους νέους. 

Οι αγωγές αποσκοπούν στο να λογοδοτήσουν οι πλατφόρμες των social media για τις επιζήμιες επιπτώσεις στην ψυχική υγεία των νέων.

Πάνω από 200 αγωγές συνενώθηκαν σε μία ομαδική αγωγή που κατατέθηκε τον Μάρτιο, η οποία περιελάμβανε πλατφόρμες όπως το μητρικό ByteDance της TikTok, το μητρικό Meta του Facebook και το Instagram, τη Google για το YouTube και το Snap. Αυτές οι πλατφόρμες θεωρούνται υπεύθυνες για τις επιβλαβείς επιπτώσεις τους ενώ επωφελούνται από τεράστια διαφημιστικά κέρδη.

Ενώ τα social media υποστηρίζουν ότι η υπεύθυνη χρήση ανήκει στους γονείς, τους εκπαιδευτικούς και τους ίδιους τους χρήστες, τα ζητήματα του διαδικτυακού εκφοβισμού, της σύγκρισης και της αυτοεκτίμησης, της στέρησης ύπνου, της ιδιωτικής ζωής και της ασφάλειας, της περιποίησης και της μειωμένης επικοινωνίας πρόσωπο με πρόσωπο είναι μόνο μερικά από τις παγίδες της χρήσης των social media.

Η μήνυση περιλαμβάνει τρομακτικές ιστορίες ενός εννιάχρονου αγοριού που ανέβασε μια γυμνή εικόνα του εαυτού του αφού παρακολουθούσε βίντεο YouTube, TikTok και Snapchat, και ένα 16χρονο κορίτσι που ανέπτυξε διατροφικές διαταραχές αφού είχε εμμονή με την εικόνα του σώματός του αφού κολλήθηκε στο Instagram, ανέφερε η El Pais.

Μη ρεαλιστικές προσδοκίες σύγκρισης μέσα απο τα social media

Οι πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης μπορούν να δημιουργήσουν μη ρεαλιστικές προσδοκίες και εξιδανικευμένες εκδοχές της ζωής των ανθρώπων, με αποτέλεσμα οι έφηβοι να συγκρίνονται δυσμενώς με τους άλλους και να αναπτύξουν προβλήματα χαμηλής αυτοεκτίμησης και εικόνας σώματος. 

Επιπλέον, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης θέτουν σε κίνδυνο το απόρρητο και την ασφάλεια των νέων, καθώς μπορεί να εκτεθούν σε ακατάλληλο περιεχόμενο ή να μοιραστούν προσωπικές πληροφορίες που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν εναντίον τους.

Σύμφωνα με την έκθεση των Κέντρων Ελέγχου Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC), Youth Risk Behaviour, υπάρχει μια τάση προς τη μείωση της ψυχικής υγείας για τους εφήβους της Αμερικής. 

Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Clinical Psychological Science διαπίστωσε ότι η αυξημένη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης συνδέεται με αυξημένα ποσοστά κατάθλιψης, άγχους και μοναξιάς μεταξύ των εφήβων.

 Μια άλλη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Computers in Human Behavior, διαπίστωσε ότι η χρήση των social media μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένη αυτοεκτίμηση και προβλήματα εικόνας σώματος μεταξύ των νεαρών γυναικών, ιδιαίτερα εκείνων που περνούν πολύ χρόνο συγκρίνοντας τον εαυτό τους με άλλες στο διαδίκτυο.

Το ανώτατο δικαστήριο θα αποφασίσει τον Ιούνιο εάν υπάρχει νομική βάση στις αγωγές. Ένα βασικό στοιχείο θα είναι εάν οι πλατφόρμες μπορούν να θεωρηθούν υπεύθυνες για περιεχόμενο τρίτων. 

Θα είναι δύσκολο να αποδειχθεί εάν μια πλατφόρμα ήταν υπεύθυνη για την αυτοκτονία ή τη ριζοσπαστικοποίηση ενός νεαρού μετά την παρακολούθηση βίντεο ή την προβολή εικόνων και το αν ο σχεδιασμός ή ο αλγόριθμος των social media προκαλεί αρνητικές επιπτώσεις στην ψυχική υγεία ή όχι, θα βρίσκεται στον πυρήνα αυτών των περιπτώσεων.

5 βήματα για να κόψετε τις κακές συνήθειες

 Aκολουθήστε μας στo Google News

Νεότερα Άρθρα

Φαινόμενο: ”Σου φέρομαι μειονεκτικά για να φανώ ανώτερός σου”

Her News

Γιατί βλέπουμε εφιάλτες;

Her News b

Εσύ ποιο χρώμα είσαι;

Her News