HerNews.gr
Αφιερώματα

Κυριάκος Μητσοτάκης: Η ζωή, οι σπουδές η σχέση με την οικογένεια & η ενασχόληση με την πολιτική

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τη Νέα Δημοκρατία κατάφερε να επικρατήσει στις εκλογές της 21ης Μαΐου με το εντυπωσιακό ποσοστό του 40,8% σε αντίθεση με την κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ με ποσοστό 20,06%.

Είναι το πρώτο κόμμα που κερδίζει για δεύτερη τετραετία την πρωθυπουργία με τόση μεγάλη διαφορά σε σχέση με την αντιπολίτευση.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι Έλληνας πολιτικός, πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας από τις 11 Ιανουαρίου 2016 και πρωθυπουργός της Ελλάδας από τις 7 Ιουλίου 2019.

Είναι γιός του πρώην προέδρου της ΝΔ και πρώην πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Σπούδασε στα πανεπιστήμια του Χάρβαρντ και του Στάνφορντ, ενώ οι γλώσσες που μιλάει είναι αγγλικά, γαλλικά και γερμανικά και είναι συγγραφέας του βιβλίου «Οι συμπληγάδες της εξωτερικής πολιτικής».

Είναι εν ενεργεία βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας από τις εκλογές του 2004. Από το 2013 ως το 2015 διετέλεσε υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης στην κυβέρνηση Σαμαρά. Εξελέγη πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας επικρατώντας του Βαγγέλη Μεϊμαράκη, του Απόστολο Τζιτζικώστα και του Άδωνι Γεωργιάδη.

Μετά την νίκη της ΝΔ στις βουλευτικές εκλογές του 2019 με ποσοστό 39,85%, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ως πρόεδρός της, σχημάτισε αυτοδύναμη κυβέρνηση και ανέλαβε την πρωθυπουργία.

Η οικογένεια, οι σπουδές & το Παρίσι

Γεννήθηκε στην Αθήνα στις 4 Μαρτίου 1968. Είναι ο μοναχογιός και το τελευταίο από τα τέσσερα παιδιά του πρώην πρωθυπουργού της Ελλάδας Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και της Μαρίκας Γιαννούκου. Από την πλευρά του πατέρα του, κατάγεται από οικογένεια πολιτικών και είναι απόγονος της αδερφής του Ελευθέριου Βενιζέλου.

Μεταξύ άλλων, είναι δισέγγονος του πολιτικού Κωστή Μητσοτάκη, εγγονός του Κυριάκου Μητσοτάκη και αδελφός της Ντόρας Μπακογιάννη. Όταν ήταν έξι μηνών, ο πατέρας του διέφυγε στο εξωτερικό και η οικογένειά του τέθηκε υπό κατ’οίκον περιορισμό από το καθεστώς της Χούντας.

Έναν χρόνο αργότερα, δόθηκε διαβατήριο στη μητέρα του και έτσι αναχώρησαν για το Παρίσι, όπου βρισκόταν ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης.

Αποφοίτησε από το Κολλέγιο Αθηνών το 1986 και σπούδασε Κοινωνικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, όπου βραβεύτηκε για τη διπλωματική εργασία που εκπόνησε με αντικείμενο την εξωτερική πολιτική της Κυβερνήσεως των ΗΠΑ απέναντι στην Ελλάδα.

 Στη συνέχεια, πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο Στάνφορντ με αντικείμενο την Ευρωπαϊκή Ενοποίηση και εκ νέου, στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ με αντικείμενο τη Διοίκηση Επιχειρήσεων.

Το 1997 νυμφεύτηκε την πολωνικής καταγωγής Μαρέβα Γκραμπόφσκι, επιχειρηματία και πρώην τραπεζικό στέλεχος. Έχουν αποκτήσει τρία παιδιά: τη Σοφία, τον Κωνσταντίνο και τη Δάφνη.

Επαγγελματική σταδιοδρομία

Μετά το πέρας των σπουδών του εργάστηκε για λογαριασμό της αγγλικής Chase Investment Bank με έδρα το Λονδίνο, κατά τη διάρκεια της περιόδου μεταξύ 1990-1991, ως οικονομικός αναλυτής, καθώς και για λογαριασμό της McKinsey & Company κατά τη διάρκεια της περιόδου μεταξύ 1995-1997 ως σύμβουλος πελατών με αντικείμενο εστίασης τις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες και τις τηλεπικοινωνίες.

Στη συνέχεια εργάστηκε για λογαριασμό θυγατρικών εταιρειών ελληνικών τραπεζών, όπως η Alpha Ventures της Alpha Bank, κατά τη διάρκεια της περιόδου μεταξύ 1997-1999, ως ανώτερος υπεύθυνος επενδύσεων,  καθώς και η NBG Venture Capital της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος, κατά τη διάρκεια της περιόδου μεταξύ 1999-2003, ως διευθύνων σύμβουλος στο πλαίσιο του οποίου αξιώματος, κατά τη διάρκεια του Παγκοσμίου Οικονομικού Φόρουμ του 2003, βραβεύτηκε ως «παγκόσμιος ηγέτης του αύριο».

Βουλευτής και υπουργός

Στις εκλογές του Μαρτίου 2004 και του Σεπτεμβρίου 2007, εξελέγη βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, πρώτος σε ψήφους στην Β΄ Εκλογική Περιφέρεια Αθηνών.

Στις 25 Ιουνίου 2013, ανέλαβε τη θέση του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης στην κυβέρνηση Αντώνη Σαμαρά, μετά τον πρώτο ανασχηματισμό, θέση που διατήρησε μέχρι τις 27 Ιανουαρίου 2015. 

Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης

Μετά την ήττα της ΝΔ στις βουλευτικές εκλογές του Ιανουαρίου του 2015, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ορίστηκε κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματός του. Τον Σεπτέμβριο του 2015 έθεσε υποψηφιότητα για πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας. Στον πρώτο γύρο των εσωκομματικών εκλογών, που διεξήχθη στις 20 Δεκεμβρίου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έλαβε 115.162 ψήφους, ποσοστό 28,5%, έντεκα ποσοστιαίες μονάδες λιγότερες από το Βαγγέλη Μεϊμαράκη, ο οποίος επίσης πέρασε στο δεύτερο γύρο.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης ανακοίνωσε τη στήριξή του στην υποψηφιότητα του Κυριάκου Μητσοτάκη, ενώ ο Απόστολος Τζιτζικώστας κράτησε ουδέτερη στάση. Υπερισχύοντας στις αστικές περιοχές και τις συνοικίες εύπορων οικονομικά στρωμάτων, όπου συγκεντρώνονταν και οι περισσότεροι ψηφοφόροι στις εσωκομματικές εκλογές, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επικράτησε του Βαγγέλη Μεϊμαράκη στο δεύτερο γύρο, που πραγματοποιήθηκε στις 11 Ιανουαρίου 2016, με ποσοστό 52,43% και εξελέγη πρόεδρος του κόμματος.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Kyriakos Mitsotakis (@kyriakos_)

Ο Μητσοτάκης όρισε αντιπροέδρους του κόμματος τον Κωστή Χατζηδάκη και τον Άδωνι Γεωργιάδη.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αντιτάχθηκε στη συμφωνία των Πρεσπών, χαρακτηρίζοντάς την «εθνική ήττα και εθνικό λάθος», κατά τη συζήτηση για την κύρωσή της στη Βουλή των Ελλήνων τον Ιανουάριο του 2019.

 Απέδωσε τη συνομολόγησή της στην ύπαρξη συμφωνίας για την ακύρωση της μείωσης των συντάξεων με αντάλλαγμα την υπογραφή της συμφωνίας και κατηγόρησε τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ότι υπήρξε ο πρώτος Έλληνας πρωθυπουργός σε διάστημα 30 ετών που αναγνώρισε την ύπαρξη «μακεδονικής» εθνότητας και γλώσσας.

Κυριάκος Μητσοτάκης

Στις ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου 2019, η ΝΔ επικράτησε, με διαφορά 9,37%, έναντι του ΣΥΡΙΖΑ.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Kyriakos Mitsotakis (@kyriakos_)

Πρωθυπουργός

Στις εθνικές εκλογές της 7ης Ιουλίου 2019, η Νέα Δημοκρατία κέρδισε με ποσοστό 39,85% και διαφορά 8,32% από τον ΣΥΡΙΖΑ. Στις 8 Ιουλίου 2019, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ορκίστηκε πρωθυπουργός της Ελλάδος. Στις 9 Ιουλίου 2019 ορκίστηκαν τα μέλη της κυβέρνησης του.

Στις 10 Ιουλίου 2019 μεταφέρθηκαν υπό την άμεση εποπτεία του πρωθυπουργού η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών και η Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας. Την ίδια μέρα το νέο υπουργικό συμβούλιο συνεδρίασε στη Βουλή.

Άμεσα αποφασίστηκε η διεξαγωγή των συνεδριάσεων του υπουργικού συμβουλίου να πραγματοποιούνται στο Μέγαρο Μαξίμου. Η αίθουσα συνεδρίασης ονομάστηκε «Δημήτρης Στεφάνου», στη μνήμη του ομώνυμου πρώην Γενικού Γραμματέα του υπουργείου Διοικητικής.

Απο τό 2019 έως το 2023 κυβέρνησε τη χώρα, εν μέσω Κορωνοιού και καταφέρνοντας στις εκλογές της 21ης Μαιου να πάρει απο τον ελληνικό λαό το ετυπωσιακό ποσοστό του 40,8% σε αντίθεση με την κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ με ποσοστό 20,06%.

 Aκολουθήστε μας στo Google News

Νεότερα Άρθρα

Άιρις Άπφελ: Το πιο διάσημο υπέργηρο μοντέλο

HerNews ka

Στέλιος Κερασίδης: Ο 9χρονος σολίστ του πιάνου στη λίστα με τα 100 μεγαλύτερα ταλέντα του κόσμου

Her News

11η Σεπτεμβρίου 2001: Η ημέρα που άλλαξε τον κόσμο

Her News