HerNews.gr
Αφιερώματα

Μύθοι και παρανοήσεις για τη βιομηχανία των διαμαντιών – Όσα πρέπει να γνωρίζεις

Υπάρχουν δύο όψεις σε κάθε νόμισμα, ή στην περίπτωση των διαμαντιών, τέσσερις. Καθώς οι πωλήσεις τεχνητών διαμαντιών ενισχύονται και η βιομηχανία του τα εμπορεύεται ως βιώσιμη επιλογή για κοσμήματα με διαμάντια, το Συμβούλιο Φυσικών Διαμαντιών του Ηνωμένου Βασιλείου (NDC) θέλει να καταρρίψει ορισμένους μύθους του κλάδου με εναλλακτικά στοιχεία.

Πρώτο και κύριο, δεν είναι όλα τα εργαστηριακά διαμάντια βιώσιμα.

Η αναπαραγωγή της διαδικασίας δημιουργίας φυσικών διαμαντιών απαιτεί μαζική ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας, η οποία προέρχεται κυρίως από το εθνικό δίκτυο.

Σύμφωνα με το NDC, πάνω από το 60% των διαμαντιών που καλλιεργούνται στο εργαστήριο παράγονται μαζικά στην Κίνα και την Ινδία, όπου το 63% και αντίστοιχα το 74% της ηλεκτρικής ενέργειας του δικτύου προέρχεται από άνθρακα.

Οι θερμοκρασίες που απαιτούνται για την παραγωγή αυτών των λίθων είναι παρόμοιες με το 20% της θερμοκρασίας της επιφάνειας του ήλιου.

Η αξία των διαμαντιών

Όλα τα διαμάντια που καλλιεργούνται στο εργαστήριο μπορούν να ανιχνευθούν χρησιμοποιώντας επαγγελματικά όργανα επαλήθευσης. Όταν παράγονται υπό βιώσιμες συνθήκες, δεν εξαντλούν τους πόρους της γης, αλλά η αξία τους δεν θα αντέξει με την πάροδο του χρόνου.

Χωρίς τη σπανιότητα και τη μοναδικότητα, ένα διαμάντι που καλλιεργείται στο εργαστήριο δεν έχει τις ίδιες ιδιότητες της φυσικής πέτρας που σχηματίστηκε εδώ και δισεκατομμύρια χρόνια.

Από το 2016 έως το 2023, η μέση τιμή ενός διαμαντιού 1,5 καρατίων που καλλιεργήθηκε στο εργαστήριο μειώθηκε κατά πάνω από 74 %. Ωστόσο, το γυμνό μάτι δεν είναι πιθανό να δει διαφορές.

Τα φυσικά διαμάντια είναι ένας πεπερασμένος πόρος

Ο σχηματισμός λαμβάνει χώρα σε διάστημα εκατομμυρίων, μερικές φορές δισεκατομμυρίων, ετών και συμβαίνει σε περιορισμένες ζώνες της γης σε ακραίες θερμοκρασίες και πιέσεις. Η παγκόσμια ανάκτηση φυσικών διαμαντιών κορυφώθηκε το 2005 και έχει μειωθεί κατά πάνω από 30% τα τελευταία 16 χρόνια.

Η προμήθεια των διαμαντιών στον πλανήτη

Στο πλαίσιο της διαδικασίας Kimberley, ενός συστήματος πιστοποίησης που ξεκίνησε το 2003 για την εξάλειψη των διαμαντιών σύγκρουσης από την παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού, η εμπορία ακατέργαστων διαμαντιών ελέγχεται αυστηρά για να διασφαλιστεί ότι είναι απαλλαγμένη από συγκρούσεις. Αυτό επιβάλλεται από τα Ηνωμένα Έθνη και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου.

Ενώ η εξόρυξη διαμαντιών συνδέεται με την υλοτόμηση και την αφαίρεση τόνων γης για να βρεθεί μόνο αυτό το σπάνιο διαμάντι, είναι οι επιβλαβείς άνθρακες και οι χημικές ουσίες που απελευθερώνονται στον αέρα από διαδικασίες που επηρεάζουν τους εργαζόμενους και τους πληθυσμούς.

Αυτό έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τα 10 εκατομμύρια άτομα που απασχολούνται στη βιομηχανία, πολλά σε τοπικές κοινότητες όπου η εξόρυξη διαμαντιών έχει υποστηρίξει υποδομές και άλλα οφέλη.

«Σε μια εποχή όπου οι καταναλωτές είναι πιο περίεργοι και διαφωτισμένοι από ποτέ, θέλουν να γνωρίζουν τις αξίες και τις υπεύθυνες επιχειρηματικές πρακτικές από τις εταιρείες και μάλιστα τον ευρύτερο κλάδο από τον οποίο αγοράζουν», λέει ο David Kellie, Διευθύνων Σύμβουλος της NDC. «Στο Συμβούλιο Natural Diamond, θέλουμε να υποστηρίξουμε τους καταναλωτές στη λήψη τεκμηριωμένων αποφάσεων παρέχοντας πληροφορίες με διαφάνεια».

Σχετικά με το NDC

Το NDC είναι ο έγκυρος εκδότης για όλα τα φυσικά διαμάντια. Το Συμβούλιο υποστηρίζει την ακεραιότητα της βιομηχανίας φυσικών διαμαντιών παρέχοντας διαφάνεια και διορατικότητα σχετικά με την πρόοδο του τομέα και τις δεσμεύσεις του για περαιτέρω βελτίωση. 

Το NDC είναι ένας παγκόσμιος οργανισμός του οποίου οι δραστηριότητες των μελών εκτείνονται σε τέσσερις ηπείρους και δέκα χώρες, συμπεριλαμβανομένων του Καναδά, της Νότιας Αφρικής και της Μποτσουάνα.

 Aκολουθήστε μας στo Google News

Νεότερα Άρθρα

Δεκαπενταύγουστος: Τι γιορτάζουμε σήμερα

Her News

Παγκόσμια ημέρα χαμόγελου: Πόσο σημαντικό είναι το γέλιο στη ζωή μας;

HerNews ka

30 Ιουλίου: Διεθνής Ημέρα Φιλίας

Her News