HerNews.gr
Pets

Πώς να εκπαιδεύσετε το κουτάβι σας σε ένα διαμέρισμα

Μόλις φέρατε το κουτάβι στο σπίτι και είστε ενθουσιασμένοι που ξεκινάτε το ταξίδι σας προς την γονεϊκότητα κατοικίδιων ζώων. Αλλά παράλληλα με όλες τις αγκαλιές και τις selfies,  η ιδιοκτησία κουταβιού περιλαμβάνει μεγάλη ευθύνη.

Πρόκειται να γίνεις ο πιο σημαντικός δάσκαλος του σκύλου σου. Ας μιλήσουμε λοιπόν για το πώς να εκπαιδεύσετε το κουτάβι σας σε ένα διαμέρισμα.

Τα διαμερίσματα έχουν συνήθως πολύ λιγότερα τετραγωνικά από ένα σπίτι με αυλή. Αυτός ο περιορισμένος χώρος και η εγγύτητα με τους γείτονές σας μπορεί να κάνει τη διαδικασία εκπαίδευσης του κουταβιού σας σε ένα διαμέρισμα πιο δύσκολη.

Αλλά τα καλά νέα είναι ότι είναι απολύτως εφικτό να στεγάσετε την εκπαίδευση του νέου σας σκύλου σε ένα μικρό χώρο. 

Πώς να εκπαιδεύσετε ένα κουτάβι σε ένα διαμέρισμα

Μόλις αποκτήσετε το κουτάβι στο σπίτι, ακολουθήστε αυτά τα βήματα για να εκπαιδεύσετε το κουτάβι σας στο γιογιό.

 Παρά το στερεότυπο του «βρώμικου κουταβιού», στα σκυλιά θέλουν να είναι καθαρά και σπάνια αφοδεύουν ή ουρούν όπου κοιμούνται ή τρώνε. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η εκπαίδευση με κλουβί είναι σημαντικό μέρος της τους.

Ένα κλουβί είναι συνήθως ένα ασφαλές μέρος ανάπαυσης και, ως εκ τούτου, το κουτάβι θα προσπαθήσει να το διατηρήσει καθαρό.

Επιπλέον, θα το κάνει να αισθάνεται ασφαλές. 

Ένα κλουβί δεν πρέπει ποτέ να χρησιμοποιείται ως τιμωρία. Ένα καλού μεγέθους κιβώτιο θα πρέπει να παρέχει αρκετό χώρο για να ξαπλώσει, να σηκωθεί και να στρίψει, αλλά όχι μια γωνία για να κατουρήσει. Μπορείτε να αγοράσετε κιβώτια με διαχωριστικά για να επιτρέψετε στον χώρο να μεγαλώσει καθώς το κουτάβι σας μεγαλώνει.

Καθιερώστε ένα πρόγραμμα προπόνησης 

Ένα τακτικό πρόγραμμα προπόνησης είναι σημαντικό για τη δημιουργία ρουτίνας στο κουτάβι σας. Τα κουτάβια μπορούν να κρατήσουν την κύστη τους για περίπου μία ώρα για κάθε μήνα ηλικίας. Έτσι,  ένα κουτάβι 5 μηνών  μπορεί να περιμένει έως και πέντε ώρες. 

Βγάζετε το κουτάβι σας έξω ή στο καθορισμένο σημείο για τσίσα όταν ξυπνάει και μετά κάθε δύο ώρες ή αφού φάει, πιει ή παίξει. Μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε να χρησιμοποιήσετε μια επαναλαμβανόμενη λέξη ή φράση (όπως “τσίσα”) για να δημιουργήσετε μια αναγνώριση για αυτό το σημαντικό έργο.

Μέρος του προγράμματος γιογιό περιλαμβάνει επίσης το να ταΐζετε το κουτάβι σας σε τακτά χρονικά διαστήματα. Άλλωστε ότι μπαίνει, πρέπει να βγαίνει!

Δημιουργήστε ένα γιογιό χώρο προπόνησης

Ο καθορισμός μιας συγκεκριμένης περιοχής για την εκπαίδευση του κουταβιού στο διαμέρισμά σας μπορεί να σας βοηθήσει να κρατήσετε τα πράγματα τακτοποιημένα σε μικρούς χώρους. 

Αν και το κουτάβι σας χρειάζεται να βγει έξω για να χρησιμοποιήσει το μπάνιο όσο το δυνατόν περισσότερο, μερικές φορές θα χρειαστείτε μια εναλλακτική λύση – ειδικά σε ένα διαμέρισμα. 

Δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε αυτά τα χρήσιμα εργαλεία:

Πάνα:  Αυτά τα βολικά απορροφητικά καλύμματα δαπέδου βοηθούν στην εκπαίδευση του σκύλου σας να ανακουφίζεται σε ένα συγκεκριμένο σημείο.

Μπάλωμα με γρασίδι:  Αν έχετε βεράντα ή μπαλκόνι, βάλτε το γρασίδι έξω για εκείνες τις στιγμές που δεν μπορείτε να κατεβείτε στο ισόγειο.

Γιογιό σκύλου εσωτερικού χώρου:  Αν και πιο συχνά σχετίζεται με γάτες, διατίθενται εσωτερικοί δίσκοι απορριμμάτων για σκύλους με ψηλές πλευρές που προσαρμόζουν τη συμπεριφορά ανύψωσης ποδιών.

Χρησιμοποιήστε θετική ενίσχυση

Οι ανταμοιβές λειτουργούν πολύ καλύτερα από τις τιμωρίες. Όταν το κουτάβι σας γίνεται γιογιό, δώστε άμεσο λεκτικό έπαινο, στοργή και ίσως ακόμη και μια απόλαυση.

Παρακολουθήστε προσεκτικά για να εντοπίσετε τα σημάδια

Επιβλέπετε το κουτάβι σας στενά στα αρχικά στάδια για να αποτρέψετε ατυχήματα και να ενισχύσετε την καλή συμπεριφορά. Εάν δεν μπορείτε να δώσετε στο σκυλί σας την πλήρη προσοχή σας, χρησιμοποιήστε ένα κλουβί μέχρι να ολοκληρώσετε την εργασία σας. 

Το ίδιο ισχύει και όταν πρέπει να φύγετε από το σπίτι:

Ένα κουτάβι που δεν είναι ακόμη εκπαιδευμένο σε γιογιό πρέπει να τοποθετηθεί σε ένα κλουβί μέχρι να μπορέσετε να το επιβλέπετε ξανά.

Δώστε προσοχή και θα μπορείτε να αναγνωρίσετε πότε ο σκύλος σας πρέπει να πάει στην τουαλέτα. Παρακολουθήστε για γρατσουνιές στην πόρτα, γκρίνια, όταν μυρίζει ή όταν είναι ανήσυχο.

Να είναι συνεπής

Διατηρήστε ένα τακτικό πρόγραμμα, χρησιμοποιώντας τις ίδιες εντολές και ακολουθώντας την ίδια ρουτίνα για να βοηθήσετε το κουτάβι σας να καταλάβει τις προσδοκίες σας. Βεβαιωθείτε ότι όλοι όσοι μένουν στο σπίτι χρησιμοποιούν τις ίδιες τεχνικές για να αποφύγετε τη σύγχυση.

Αποδεχτείτε ότι συμβαίνουν ατυχήματα

Τα ατυχήματα είναι ένα φυσιολογικό μέρος της διαδικασίας εκπαίδευσης στο γιογιό. Αν και μπορεί να είναι απογοητευτικό, αντισταθείτε στην επιθυμία να τιμωρήσετε ή να επιπλήξετε το κουτάβι σας σε αυτή την περίπτωση.

Αντίθετα, χρησιμοποιήστε έναν τρομακτικό θόρυβο ή χειροκροτήστε για να διακόψετε το σκυλί σας εάν ουρεί ή παραλείπει στο σπίτι. Στη συνέχεια, βγάλτε τα έξω για να ολοκληρώσει τα τσίσα και προσφέρετετου  πολλούς επαίνους.

Εάν γυρίσετε στο σπίτι και βρείτε ένα χάος, μην επιπλήξετε το κουτάβι σας. Αντίθετα, καθαρίστε γρήγορα το χάος και πηγαίνετε το σκύλο σας στο σημείο που πρέπει να μάθει για να ενισχύσετε τη σωστή συμπεριφορά. Καθαρίστε προσεκτικά τυχόν ακαταστασία για να αποτρέψετε επαναληπτικές συμπεριφορές, καθώς οι σκύλοι συχνά επιστρέφουν για να ουρήσουν στο ίδιο σημείο. 

Πώς να αντιμετωπίσετε κοινά ζητήματα

Να είστε έτοιμοι για τα πιο συνηθισμένα προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίσετε όταν εκπαιδεύετε το κουτάβι σας σε ένα διαμέρισμα. Το μόνο που χρειάζεται είναι λίγος προγραμματισμός!

Περιοχή σήμανσης: 

Τα κουτάβια μπορούν να κάνουν σήμανση ούρων για να διεκδικήσουν το χώρο τους. Αποθαρρύνετε αυτή τη συμπεριφορά καθαρίζοντας γρήγορα και σχολαστικά την περιοχή και κάνοντάς την απρόσιτη, αν είναι δυνατόν. Αυτή είναι μια συμπεριφορά που βασίζεται στην τεστοστερόνη, γι’ αυτό σκεφτείτε τη στείρωση σε κατάλληλη ηλικία.

Άγχος αποχωρισμού:

Το να βάλετε το κουτάβι σας σε κλουβί όταν χρειάζεται να το αφήσετε μόνο του για σύντομες χρονικές περιόδους μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη καταστροφικών συμπεριφορών και να το κάνει να αισθάνεται πιο ασφαλές. 

Είναι σημαντικό το κλουβί τους να είναι ένας θετικός χώρος όπου μπορούν να περιμένουν να βρουν τα αγαπημένα τους παιχνίδια και να χαλαρώσουν.

Φόβος:  

Το άγχος μπορεί να εμποδίσει το κουτάβι σας να χρησιμοποιήσει αποτελεσματικά το γιογιό. Αν οι δυνατοί θόρυβοι τα κάνουν να σκαρφαλώνουν, δοκιμάστε να τα μεταφέρετε σε ένα ήσυχο σημείο μακριά από την κίνηση και τους ανθρώπους όταν είναι ώρα να πάνε στο γιογιό.

Γιορτάστε την πρόοδο

Η προπόνηση για ασήμαντο απαιτεί χρόνο και υπομονή, αλλά αξίζει τον κόπο. Αντιμετωπίστε και αποδεχτείτε τις αναποδιές ως φυσικό μέρος αυτής της διαδικασίας. Κάνετε πολύ καλή δουλειά και οι δύο!

Εξασκηθείτε στην υπομονή και τη συνέπεια

Είστε στην αρχή της σχέσης σας με τον σκύλο σας και υπάρχουν τόσα πολλά να μάθετε. Η υπομονή και η συνέπεια είναι οι δεξιότητες που θα χρειαστείτε για να εκπαιδεύσετε το κουτάβι σας σε ένα διαμέρισμα και να αναπτύξετε υγιεινές συνήθειες για την κοινή σας ζωή.

Γαβγίζει ο σκύλος σας κάθε φορά που χτυπάει το κουδούνι; – 5 τρόποι για να σταματήσει

 Aκολουθήστε μας στo Google News

Νεότερα Άρθρα

Σκύλος με πρόβλημα ακοής μαθαίνει νοηματική!

Her News b

Σκύλος σε παραλία: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε – Τι ορίζει ο νόμος

HerNews ka

Μπορούν τα σκυλιά να τρώνε ξηρούς καρπούς;

Her News