HerNews.gr
Pets

12 λόγοι για τους οποίους τα σκυλιά γλείφουν υπερβολικά και πότε πρέπει να ανησυχείτε

Όλα τα σκυλιά γλείφουν και αυτή η συμπεριφορά είναι απολύτως φυσιολογική. Ωστόσο, ορισμένα σκυλιά μπορεί να γλείφουν πάρα πολύ, κάτι που θα μπορούσε να είναι ανησυχητικό. Εάν υπάρχει μια υποκείμενη συμπεριφορική ή ιατρική αιτία για το υπερβολικό γλείψιμο, μπορεί να χρειαστεί κάποια παρέμβαση από μέρους σας για να βοηθήσετε το κουτάβι σας να αισθανθεί καλύτερα.

Γιατί γλείφουν τα σκυλιά;

Δεν είναι ασυνήθιστο για έναν σκύλο να γλείφει για λόγους συμπεριφοράς και όχι για ιατρικούς λόγους. Το γλείψιμο που είναι κάτι περισσότερο από περιποίηση, η εξερεύνηση του κόσμου τους. Όταν θεωρείται υπερβολικό, το γλείψιμο μπορεί να προκαλέσει βλάβη στο δέρμα ή μπορεί να είναι καταναγκαστικό και δύσκολο να περιοριστεί.

6 λόγοι συμπεριφοράς που γλείφουν τα σκυλιά

Υπάρχουν αρκετοί λόγοι συμπεριφοράς που θα μπορούσαν να παρακινήσουν τον σκύλο σας να γλείφει υπερβολικά. Συχνά, όταν αυτή είναι η υποκείμενη αιτία, γλείφονται μόνο στα μπροστινά πόδια, πιθανότατα επειδή είναι πιο εύκολο στην πρόσβαση! 

Τα σκυλιά μπορεί να γλείφουν επειδή τους αρέσει η αλμυρή γεύση του δέρματος του ιδιοκτήτη τους ή ως ένδειξη στοργής ή από συνήθεια και πλήξη. 

Το γλείψιμο μπορεί επίσης να είναι ηρεμιστικό ή καταπραϋντικό για μερικούς σκύλους, όπως όταν οι άνθρωποι λαμβάνουν ένα χαλαρωτικό μασάζ ή μια νευρική συνήθεια, όπως το δάγκωμα των νυχιών.

Ακολουθεί μια επισκόπηση έξι κοινών αιτιών συμπεριφοράς για έναν σκύλο να γλείφει υπερβολικά τον εαυτό του, τα αντικείμενα ή εσάς.

1. Ανία ή/και άγχος

Εάν ο σκύλος σας αισθάνεται βαριεστημένος , μπορεί να επιλέξει να γλείφει τον εαυτό του ως τρόπο να μετριάσει την πλήξη. Ή μπορεί να γλείφει πάρα πολύ ως τρόπος να αντιμετωπίσει κάποιο από αυτό το άγχος. Αυτός είναι ένας παρόμοιος μηχανισμός με ένα νευρικό άτομο που στροβιλίζει τα μαλλιά του, για παράδειγμα.

Ψάξτε για ενδείξεις που θα μπορούσαν να υποδεικνύουν το γιατί γλείφει. Αν συμβαλινει όταν λείπετε, μπορεί να είναι άγχος αποχωρισμού . Αν συμβαίνει ενώ είστε στο σπίτι δουλεύοντας όμως όλη την ημέρα, μπορεί να είναι πλήξη.

2. Στοργή για το άτομο ή το ζώο που γλείφουν

Εάν το υπερβολικό γλείψιμο είναι σε εσάς ή σε άλλο κατοικίδιο ζώο, αυτό είναι πιθανό να είναι συμπεριφορικό. Πολλά σκυλιά γλείφουν ως τρυφερός τρόπος για να δείξουν στο άτομο ή το ζώο ότι τα αγαπούν. 

Μπορεί ακόμη και να παίρνει τα στοιχεία της συμπεριφοράς σας και να προσπαθεί να σας ηρεμήσει! Η μαμά του σκύλου σας το έγλειφε όταν ήταν κουτάβι και τώρα θέλει να κάνει το ίδιο για να δείξει συντροφικότητα και φροντίδα σε εσάς.

3. Αναζήτηση προσοχής ή χαιρετισμό

Μερικές φορές τα σκυλιά μας γλείφουν ως μορφή επικοινωνίας. Μπορεί να σας γλείφουν για να τραβήξουν την προσοχή σας, αν είστε συγκεντρωμένοι σε κάτι άλλο. 

Αν παρατηρήσετε ότι το γλείψιμο συμβαίνει όταν επιστρέφετε για πρώτη φορά στο σπίτι ή όταν χαιρετάτε νέους ανθρώπους, μπορεί να είναι ένας τρόπος να πείτε ένα γεια. Ακριβώς όπως χαϊδεύουμε τα σκυλιά μας όταν λέμε γεια, έτσι και τα σκυλιά χρησιμοποιούν τη γλώσσα τους για να χαιρετίσουν.

4. Συνήθεια

Ο σκύλος σας μπορεί απλώς να γλείφει υπερβολικά από συνήθεια. Σε περιπτώσεις όπως αυτές, η ανακατεύθυνση της προσοχής του σε άλλα πράγματα όταν γλείφει θα μπορούσε να βοηθήσει.

5. Του αρέσει η γεύση

Ένας σκύλος μπορεί επίσης να σας γλείφει απλώς επειδή του αρέσει η γεύση σας. Προσπαθήστε να αναζητήσετε συνδέσεις που μπορεί να υποδεικνύουν γιατί συμβαίνει αυτό, όπως εάν σας γλείφει αφού μαγειρέψετε ή ασκηθείτε.

6. Πείνα

Ένας σκύλος μπορεί να γλείφει ενστικτωδώς από πείνα. Στην άγρια ​​φύση, όταν μια μαμά επιστρέφει από ένα κυνήγι με φαγητό, τα κουτάβια της μπορεί να γλείφουν τα χείλη τους για να δείξουν ότι είναι έτοιμα να φάνε.

6 ιατρικοί λόγοι για τους οποίους οι σκύλοι γλείφουν υπερβολικά

Το υπερβολικό γλείψιμο θα μπορούσε επίσης να είναι σημάδι υποκείμενου ιατρικού προβλήματος. Τα συμπτώματα είναι συχνά παρόμοια με εκείνα που προκαλούνται από γλείψιμο συμπεριφοράς, όπως απώλεια μαλλιών, ερυθρότητα του δέρματος ή ερεθισμός. Εάν ο σκύλος σας γλείφει πάρα πολύ, ίσως είναι καλή ιδέα να επισκεφτείτε έναν κτηνίατρο για να αποκλείσετε αυτές τις πιθανές αιτίες.

1. Αλλεργίες

Οι πιθανές ιατρικές αιτίες για το γλείψιμο περιλαμβάνουν αλλεργίες που προκαλούν φαγούρα στο δέρμα ή στα πόδια. Οι αλλεργίες  μπορεί να είναι αερομεταφερόμενες, όπως η γύρη ή οι μούχλες στον αέρα. Οι τροφικές αλλεργίες μπορεί επίσης να είναι μια υποκείμενη αιτία για φαγούρα στο δέρμα που μπορεί να οδηγήσει σε γλείψιμο. Τα σκυλιά μπορούν ακόμη και να αναπτύξουν αλλεργία στους ψύλλους ή ακόμα και στις γάτες στο σπίτι! 

Οι αλλεργίες είναι απογοητευτικές, χρονοβόρες για θεραπεία και συχνά απαιτούν χρόνια θεραπεία για να μείνουν μακριά. 

2. Δερματικές παθήσεις

Ορισμένες δερματικές παθήσεις συνδέονται με ασθένειες που σχετίζονται με υποκείμενες ασθένειες που επηρεάζουν ολόκληρο το σώμα τους (όπως ενδοκρινικές διαταραχές).

Αυτές οι καταστάσεις μπορεί να έχουν ως σύμπτωμα την φαγούρα στο δέρμα, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε υπερβολικό γλείψιμο ή ακόμα και σε καυτά σημεία. Τα καυτά σημεία είναι ουσιαστικά περιοχές δερματίτιδας ή μολυσμένου δέρματος που ένας σκύλος δεν φαίνεται να μπορεί να αφήσει μόνο του.

Στην περίπτωση ενός υπολειτουργικού θυρεοειδούς, μπορεί να είναι εμφανείς και περιοχές με απώλεια μαλλιών. Αυτό είναι πάντα μια ένδειξη ότι μια επίσκεψη στον κτηνίατρο είναι απαραίτητη. Μια πλήρης εξέταση (και πιθανή εξέταση αίματος) θα βοηθήσει τον κτηνίατρό σας να ελέγξει εάν υπάρχει μια υποκείμενη συστηματική αιτία για το γλείψιμο του δέρματος. Εάν η υποκείμενη νόσος αντιμετωπιστεί ή αντιμετωπιστεί, συχνά το γλείψιμο υποχωρεί.

 

3. Λοιμώξεις

Οι λοιμώξεις από βακτήρια, μύκητες ή παράσιτα μπορούν επίσης να προκαλέσουν κνησμό που οδηγεί σε υπερβολικό γλείψιμο. Ένα ταξίδι στο γραφείο του κτηνιάτρου μπορεί να περιλαμβάνει γρατζουνιές δέρματος και δείγματα υγρών (κυτταρολογίες) του δέρματος για να διαπιστωθεί εάν υπάρχουν άλλες μικροσκοπικές ενδείξεις ή ακάρεα.

Τα τσιμπήματα ψύλλων επίσης μπορεί να προκαλέσουν βλάβη στο δέρμα, που αφήνει το κατοικίδιο ζώο σας επιρρεπές σε λοιμώξεις που μπορεί να προκαλούν έντονη φαγούρα. Τα τσιμπούρια μπορεί να προκαλέσουν  μια σειρά από προβλήματα, όπως η νόσος του Lyme, που αφήνουν το κατοικίδιο σας να νιώθει δυσάρεστα και να χρειάζεται να γλείφει.

4. Υποκείμενος πόνος

Ο υποκείμενος πόνος από τραυματισμό ή αρθρίτιδα μπορεί να προκαλέσει το γλείψιμο των σκύλων, όπως όταν ένα άτομο τρίβει έναν πονεμένο μυ ή άρθρωση. Το γλείψιμο απελευθερώνει ενδορφίνες, που είναι τα φυσικά παυσίπονα του σώματος, για να καταπραΰνουν τον πόνο.

Συχνά το γλείψιμο περιορίζεται στην περιοχή πάνω από μια άρθρωση. Μια δοκιμή φαρμάκων για την αρθρίτιδα ή παυσίπονων που συνταγογραφούνται από τον κτηνίατρό σας μπορεί να σας βοηθήσει να προσδιορίσετε καλύτερα εάν ο υποκείμενος πόνος στις αρθρώσεις είναι η αιτία.

5. Ιδεοψυχαναγκαστική Διαταραχή (ΙΨΔ)

Εάν ένας σκύλος αναπτύξει ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή, αυτό μπορεί να εκδηλωθεί ως υπερβολικό γλείψιμο. 
Αυτοί οι σκύλοι φαίνονται αναγκασμένοι να γλείφουν και δυσκολεύονται να σταματήσουν. Οι ψυχαναγκαστικοί γλείφοντες μπορεί να περνούν ώρες γλείφοντας τον εαυτό τους ή αντικείμενα, δάπεδα ή έπιπλα.

Συχνά πρόκειται για σκύλους με άλλα υποκείμενα προβλήματα συμπεριφοράς, όπως άγχος ή υπερβολική αντιδραστικότητα. Η ανακατεύθυνση της συμπεριφοράς μπορεί να βοηθήσει, αλλά μερικές φορές μπορεί να χρειαστείτε τη συμβουλή κτηνιάτρου ή εκπαιδευτή σκύλων ή ακόμα και φάρμακα που θα σας βοηθήσουν να περιορίσετε τις τάσεις εμμονής.

6. Προβλήματα γαστρεντερικού ή στομάχου

Μια τελευταία ιατρική αιτία του γλείψιμο είναι γαστρεντερικά προβλήματα, όπως στομαχικές διαταραχές, παλινδρόμηση ή ναυτία. Αυτό μπορεί στην πραγματικότητα να είναι μια από τις πιο κοινές αιτίες μετά τον αποκλεισμό των αλλεργιών και των δερματικών λοιμώξεων. Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Veterinary Behavior δείχνει ότι έως και το 60% των σκύλων με συμπεριφορές υπερβολικού γλείψιμο υποφέρουν πραγματικά από γαστρεντερική διαταραχή. 

Για να ανακουφίσει τον γαστρεντερικό πόνο, ένας σκύλος μπορεί να γλείφει περίεργες επιφάνειες, ακόμα και τον αέρα, ή μπορεί να καταπίνει υπερβολικά. Περιστασιακά το γλείψιμο θα κατευθύνεται στα πλευρά ή στην κοιλιά όταν η αιτία είναι η γαστρεντερική δυσφορία. 

Πώς να σταματήσετε το σκύλο σας από το υπερβολικό γλείψιμο

Είναι πάντα σκόπιμο να αποκλείονται οι ιατρικές αιτίες για υπερβολικό γλείψιμο και να αντιμετωπίζονται αυτά τα ζητήματα όπως απαιτείται. Εάν η συμπεριφορά δεν είναι εμμονική, ενοχλητική ή προκαλεί αυτοτραυματισμό, πρέπει να δράσετε άμεσα.

Πάντα να αποφεύγετε να τιμωρείτε τον σκύλο σας. Αντίθετα, δοκιμάστε μία από τις παρακάτω προτάσεις για να περιορίσετε το γλείψιμο του σκύλου σας.

  • Απασχολείστε τον σκύλο σας δίνοντας του εναλλακτικές δραστηριότητες. Αυτό μπορεί να είναι ένα παιχνίδι , ή να αποσπά την προσοχή του με άλλο τρόπο.
  • Η εκπαίδευση θετικής ενίσχυσης μπορεί να βοηθήσει στον περιορισμό της συμπεριφοράς στο γλείψιμο, επιβραβεύοντας τον σκύλο σας όταν εκτελεί την επιθυμητή συμπεριφορά. Για παράδειγμα, αν πείτε «Αφήσε το» και ο σκύλος σας σταματήσει να γλείφει, μπορείτε να τον ανταμείψετε με μια λιχουδιά.
  • Μην ενισχύετε το υπερβολικό γλείψιμο του σκύλου δίνοντας προσοχή όταν εκδηλώνει αυτή τη συμπεριφορά. Εάν ο σκύλος σας γλείφει υπερβολικά επειδή τραβάει την προσοχή σας με αυτόν τον τρόπο, ίσως χρειαστεί να τον αγνοήσετε όταν γλείφει για να διακόψετε αυτόν τον συσχετισμό.
  • Προστατέψτε το κατοικίδιο σας εάν αυτή η συμπεριφορά σχετίζεται με αλλεργία. Μπορεί π.χ. να χρειαστεί να κρατήσετε το σκυλί σας μέσα όταν κόβεται το γκαζόν, εάν είναι αλλεργικός στη γύρη. Τα σκυλιά με διαγνωσμένη αλλεργική νόσο συχνά επωφελούνται από συνταγογραφούμενα φάρμακα για να σταματήσουν τον κνησμό που προκαλεί το υπερβολικό γλείψιμο.

Μερικές ακόμα συμβουλές:

  • Χρησιμοποιήστε προληπτικά φάρμακο για ψύλλους και τσιμπούρια . Αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να αποφύγετε ορισμένες αιτίες που μπορεί να εμφανιστούν στο μέλλον, ειδικά σε ενδημικές περιοχές. Η δερματίτιδα από ψύλλους ειδικά μπορεί να είναι πολύ φαγούρα!
  • Αν γλείφει από πλήξη, αφήστε του στο σπίτι παιχνίδια όσο θα λείπετε.
  • Ασκήστε τον περισσότερο. Μερικές φορές τα σκυλιά γλείφουν μόνο και μόνο επειδή έχουν υπερβολική ενέργεια. Η αυξανόμενη δραστηριότητα έχει αποδειχθεί ότι βοηθά και στις ψυχαναγκαστικές συμπεριφορές. Δοκιμάστε να κάνετε περισσότερες βόλτες και να παίξετε περισσότερα παιχνίδια και μέσα στο σπίτι. 
  • Εάν υπάρχει ιατρικός λόγος για το γλείψιμο του σκύλου σας, απαιτείται διαβούλευση με τον κτηνίατρό σας για τη διάγνωση και τη θεραπεία της κατάστασης του.

Πώς να εκπαιδεύσετε το κουτάβι σας σε ένα διαμέρισμα

 

 Aκολουθήστε μας στo Google News

Νεότερα Άρθρα

Τρόποι να μειώσετε την τριχόπτωση στον σκύλο σας

Her News

Πράγματα που κάνουν οι σκύλοι για να τραβήξουν την προσοχή

Her News

Σκύλος: Όλα όσα πρέπει να ξέρουμε για την βόλτα στην βροχή

Her News b