HerNews.gr
Διεθνή

«Έφυγε» από την ζωή η θρυλική τραγουδίστρια Tina Turner

«Έφυγε» από τη ζωή σε ηλικία 83 ετών η Tina Turner.

Γνωστή κι ως η «βασίλισσα της ροκ εν ρολ», ήταν μία από τις μεγαλύτερες τραγουδίστριες όλων των εποχών, με τις περισσότερες πωλήσεις δίσκων στον κόσμο. Σύμφωνα με το βιβλίο των Ρεκόρ Γκίνες, έχει πουλήσει τα περισσότερα εισιτήρια σε συναυλίες από οποιονδήποτε καλλιτέχνη στην ιστορία της παγκόσμιας μουσικής.

Η Tina Turner γεννήθηκε στο Νατμπους του Τενεσί, ξεκίνησε να τραγουδά στις τοπικές εκκλησιαστικές χορωδίες.

Ξεκίνησε την καριέρα της το 1958 ως τραγουδίστρια με το συγκρότημα Kings of Rhythm του Ike Turner, αρχικά κάνοντας ηχογραφήσεις με το όνομα “Little Ann“. Η πρώτη εμφάνισή της στο κοινό με το όνομα Τίνα Τέρνερ έγινε το 1960 ως μέλος του συγκροτήματος Ike & Tina Turner Revue.

Ακολούθησε η επιτυχία με μια σειρά από σημαντικά hits συμπεριλαμβανομένων των “A Fool in Love”, “River Deep – Mountain High” (1966), “Proud Mary” (1971) και “Nutbush City Limits” (1973), ένα τραγούδι που έγραψε η ίδια.

Στην αυτοβιογραφία της Tina Turner με τίτλο I, Tina (1986), αποκάλυψε αρκετές στιγμές σκληρής κακοποίησης της ίδιας από τον Άικ Τέρνερ πριν τον χωρισμό τους το 1976 και το επακόλουθο διαζύγιό τους το 1978.

Η Tina Turner ασπάστηκε τον βουδισμό το 1971 χάρη στον ψαλμό Nam Myoho Renge Kyo, για τον οποίο έχει αναφέρει ότι την έχει βοηθήσει να ξεπεράσει τις δύσκολες στιγμές της ζωής της. Επιβίωσε μέσα από μια δύσκολη ζωή και έγινε σταρ σε ηλικία 44 χρόνων.

Συνάντησε το Μπρόντγουεϊ ως η «Τίνα του μιούζικαλ». Ξεκίνησε ως το ήμισυ του Ike and Tina Turner, κόσμησε το εξώφυλλο του δεύτερου τεύχους του Rolling Stone, τον Νοέμβριο του 1976.

Ο κόσμος δεν ήξερε ότι ο γάμος της ήταν βασανιστικός και τραυματικός.  Στην αρχή, όταν δραπέτευσε από τον Άικ, η μουσική βιομηχανία την είχε για τελειωμένη. Μαύρη, γυναίκα, και να πλησιάζει τα 40. Η Τίνα όμως βρήκε καινούργια ζωή ανάμεσα στα πιτσιρίκια του New Wave και έγινε μία από τους πρώτους σταρ του MTV.

To Ball Of Confusion, το ντουέτο της με τους Heaven 17 – Βρετανοί από το Σέφιλντ που έπαιζαν New Romantic synth-pop -, έγινε βασικό στο MTV. Ο Μάρτιν Γουέαρ των Heaven 17 ήταν ο παραγωγός του επόμενού της σιγκλ, του Let’s Stay Together.

Αυτό το singl ήταν το θεμέλιο πάνω στον οποίο χτίστηκε το κλασσικό πλέον Private Dancer.

Ο σόλο δίσκος Private Dancer περιλάμβανε το τραγούδι What’s Love Got to Do with It, που έγινε η μεγαλύτερη επιτυχία της Τέρνερ και κέρδισε τέσσερα βραβεία Γκράμμυ, μεταξύ των οποίων του Δίσκου της Χρονιάς.

Η νύχτα που εκτοξεύθηκε η καριέρα της ήρθε τον Ιανουάριο του 1983, χάρη σε έναν από τους μεγαλύτερους θαυμαστές της, το Ντέιβιντ Μπόουι.

Όταν τα αφεντικά μεγάλης δισκογραφικής ήθελαν ένα βράδυ να του κάνουν το τραπέζι στη Νέα Υόρκη, ο Μπόουι τους είπε ότι είχε κανονίσει εκείνο το βράδυ να ακούσει την αγαπημένη του τραγουδίστρια.

Η σόλο επιτυχία της συνεχίστηκε καθ’όλη την δεκαετία του 1980 και του 1990 με πλατινένιους δίσκους αλλά και με singles όπως τα We Don’t Need Another Hero (Thunderdome), The Best, I Don’t Wanna Fight και GoldenEye, παράλληλα με το ομώνυμο τραγούδι για την ταινία James Bond (1995).

 Aκολουθήστε μας στo Google News

Νεότερα Άρθρα

Kylie Jenner: Η νέα της σειρά ρούχων κέρδισε 1 εκατ. δολάρια την πρώτη ώρα που κυκλοφόρησε

HerNews ka

Πόλεμος στο Ισραήλ: Αποκεφαλισμένα μωρά και γονείς – Σπίτια και καταφύγια πλημμυρισμένα στο αίμα

HerNews ka

Άρνολντ Σβαρτσενέγκερ για τη γήρανση και την εικόνα του σώματός του: «Είναι χάλια»

HerNews ka