HerNews.gr
Παιδί

Αφήστε το παιδί σας να περπατήσει ξυπόλητο!

Εσείς αφήνετε το παιδί σας να περπατάει ξυπόλητο; Γνωρίζετε επίσης ότι τα πόδια είναι ένα από τα πιο αισθητήρια μέρη του ανθρώπινου σώματος; Το πέλμα των ποδιών είναι πολύ ευαίσθητο. Όταν περπατάμε ξυπόλητοι, έχουμε πολλά οφέλη τόσο εμείς, όσο και τα παιδιά μας.

Ειδικά  όταν το παιδί σας αρχίζει να περπατάει είναι μια καλή ιδέα να το αφήνετε να ξυπόλητο, αφού τα πόδια του είναι εύκαμπτα και οι μύες και τα οστά είναι υπό ανάπτυξη.  Όταν το παιδί συνδέεται με τη γη άμεσα, διαπιστώνεται μείωση των λευκών αιμοσφαιρίων και αύξηση των ερυθρών αιμοσφαιρίων που υποδηλώνουν καλύτερη ανοσία.

Ποια είναι λοιπόν τα οφέλη για ένα παιδί που περπατάει ξυπόλητο;

Βελτιώνεται η ανάπτυξη των μυών

Μελέτες έχουν δείξει ότι τα πόδια των μωρών αναπτύσσουν ισχυρότερους και συντονισμένους μύες του ποδιού όταν περπατούν ξυπόλητα τις περισσότερες φορές. Το περπάτημα  χωρίς παπούτσια τα βοηθά να αναπτύξουν καλή στάση.

Κατά τη γέννηση τα οστά των ποδιών του μωρού σας είναι πολύ μαλακά. Αλλά όσο τα μωρά μεγαλώνουν, τα οστά σκληραίνουν και αναπτύσσονται οι αρθρώσεις, οι μύες και οι σύνδεσμοι στα πόδια. Μερικές φορές το περπάτημα που κάνει το παιδί σας ξυπόλητο, μπορεί να είναι η αιτία για την ανάπτυξη των μυών του.

Έχει καλύτερη ευκινησία 

Όταν το μωρό σας βρίσκεται σε άμεση επαφή με το έδαφος, ο εγκέφαλος του λαμβάνει πληροφορίες μέσω των νευρικών απολήξεων. Οπότε και αφήνει το σώμα να μάθει πώς να προσαρμοστεί για ισορροπία.

Η χρήση υποδημάτων αυξάνει το στρώμα προστασίας στα πόδια του μωρού, πράγμα που σημαίνει ότι ο εγκέφαλος δεν μπορεί να λάβει πληροφορίες όταν το μωρό σας δυσκολεύεται να ισορροπήσει.

Το να είναι ξυπόλητο σημαίνει ότι  μπορεί να διασχίσει με ασφάλεια τις διάφορες επιφάνειες. Το τρέξιμο και το περπάτημα σε διαφορετικές επιφάνειες όπως γρασίδι και άμμος δίνει στα νήπια την αυτοπεποίθηση να κινούν το σώμα τους με διαφορετικούς τρόπους.

Βελτιώνει την αισθητηριακή κινητική ανάπτυξη

Όλοι έχουμε παρατηρήσει τα μικρά μας να εξερευνούν πράγματα με τα πόδια και τα χέρια μας. Υπάρχουν περίπου 200.000 νευρικές απολήξεις στο πέλμα του ποδιού. Το μωρό θα βιώσει πολλές υφές ενώ είναι ξυπόλητο πριν σταθεί και περπατήσει.

Για παράδειγμα θα σπρώξει με τα πόδια του στο χαλί, θα νιώσει το πάτωμα ή το καλοκαίρι την άμμο κ.λπ. Το να κρατάμε το μωρό ξυπόλητο του επιτρέπει να συνεχίσει την αισθητηριακή κινητική ανάπτυξη.

Με το να αφήνετε το παιδί σας να περπατάει ξυπόλητο το βοηθάτε να εξερευνήσει και να μάθει πολλά πράγματα για το σώμα του, την κίνηση και το περιβάλλον του με τα πόδια του.

Θερμοπληξία στο αυτοκίνητο: Τεράστιος ο κίνδυνος για τα παιδιά

 Aκολουθήστε μας στo Google News

Νεότερα Άρθρα

Ξεκινούν σήμερα οι αιτήσεις για τους 26 βρεφονηπιακούς σταθμούς της ΔΥΠΑ

Her News

Social Media: Μπορώ να κοινοποιώ με ασφάλεια φωτογραφίες των παιδιών μου;

Her News b

Πως να βοηθήσετε το παιδί σας να διαχειριστεί την επιθετικότητα του

HerNews ka