HerNews.gr
Εγκυμοσύνη

Έλεγχος Γονιμότητας: Ο γυναικολόγος Στέλιος Παπαδόπουλος μας εξηγεί

Η προσέγγιση ενός ζευγαριού που αντιμετωπίζει δυσκολία στην τεκνοποίηση πρέπει να γίνει από ειδικούς γυναικολόγους αναπαραγωγής με εξειδίκευση στον τομέα της υπογονιμότητας οι οποίοι θα αναλάβουν την πλήρη διαγνωστική διερεύνηση γονιμότητας και θα είναι σε θέση να παρέχουν ολόκληρο το φάσμα της θεραπευτικής παρέμβασης. Η αρχική διερεύνηση γονιμότητας του ζεύγους περιλαμβάνει:

Την λήψη λεπτομερούς ιστορικού λαμβάνοντας υπόψη όλες τις ιατρικές πτυχές, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που δεν είναι γυναικολογικής φύσης. Παράγοντες που δεν πρέπει να παραλειφθούν περιλαμβάνουν:

  1. την ηλικία και των δύο μελών του ζευγαριού
  2. προηγούμενες κυήσεις (ύπαρξη προηγούμενων αποβολών ή παιδιών με τον ίδιο ή άλλο σύντροφο)
  3. γυναικολογικό ιστορικό που σχετίζεται με υπογονιμότητα (ενδομητρίωση, χειρουργικές επεμβάσεις, ινομυώματα, ο κύκλος της περιόδου, κλπ)
  4. ιστορικό ανδρικής υπογονιμότητας (κάπνισμα, αλκοόλ, ουρολογικές παθήσεις, λοιμώξεις, πόνος, κλπ)

Είναι σημαντικό να καθοριστεί η συχνότητα και η χρονική καταλληλότητα των σεξουαλικών επαφών σε σχέση με την ωορρηξία.

Οι αρχικές εξετάσεις που γίνονται στην γυναίκα και αφορούν τον έλεγχο – διερεύνηση γονιμότητας είναι οι ακόλουθες : 

  1. Διακολπικό υπερηχογράφημα μήτρας και ωοθηκών το οποίο είναι απαραίτητο διότι προσφέρει πληροφορίες σχετικά με την ανατομία των εσωτερικών γεννητικών οργάνων της γυναίκας και επιπλέον αποκαλύπτει το «αποθεματικό των ωοθηκών» με την καταμέτρηση των ωοθυλακίων που έχει κάθε ωοθήκη (antral follicle count, AFC).
  2. Ορμονικό έλεγχο 2η με 4η ημέρα του κύκλου για τον έλεγχο των επιπέδων των ορμονών FSH, LH, TSH, οιστραδιόλη, προγεστερόνη και προλακτίνη
  3. Σαλπιγγογραφία η οποία συνίσταται κυρίως για τον έλεγχο των σαλπίγγων. Είναι μία ακτινολογική εξέταση της μήτρας και των σαλπιγγων έπειτα από χρήση ειδικού σκιαστικού υγρού. Μικρή ποσότητα του υγρού αυτού περνάει μέσα από τον κόλπο και καταλήγει στη μήτρα, αποκαλύπτοντας τυχόν εμπόδια που υπάρχουν στις σάλπιγγες. Επίσης, με την εξέταση αυτή ο γυναικολόγος ελέγχει το σχήμα και την κατάσταση της μητρικής κοιλότητας, πληροφορίες οι οποίες είναι πολύ χρήσιμες κυρίως σε περιπτώσεις επαναλαμβανόμενων αποβολών. Η διαδικασία είναι ανώδυνη, διαρκεί λίγα μόνο λεπτά και δεν μπορεί να γίνει κατά τη διάρκεια της έμμηνου ρήσης.
  4. Συνεχίζουμε τον εργαστηριακό έλεγχο της γυναίκας με λαπαροσκόπηση ή υστεροσκόπηση εφόσον βρούμε τα ανάλογα ευρήματα στον υπέρηχο και στην σαλπιγγογραφία.

Οι αρχικές εξετάσεις που γίνονται στον άνδρα και αφορούν τον έλεγχο – διερεύνηση γονιμότητας είναι οι ακόλουθες : 

  • Σπερμοδιάγραμμα για τον έλεγχο όλων των παραμέτρων του σπέρματος (όγκο, οξύτητα, συγκέντρωση, κινητικότητα, μορφολογία). Σε περίπτωση που η πρώτη ανάλυση του σπέρματος είναι μη φυσιολογική τότε η εξέταση επαναλαμβάνεται μετά 70 ημέρες που αλλάζει η σπερματογένεση καθώς είναι ο μόνος τρόπος για να διαγνωστεί η ανδρική υπογονιμότητα. Καθώς τα φυσιολογικά κριτήρια του σπερμοδιαγράμματος εκφράζονται σε σχετικές τιμές (συγκέντρωση και ποσοστό), η οριστική διάγνωση ορίζεται από έναν εξειδικευμένο Γυναικολόγο ή Βιολόγο.
  • Καλλιέργεια Σπέρματος προς έλεγχο ύπαρξης αερόβιων – αναερόβιων μικροβίων, τριχομονάδων, μυκοπλάσματος, ουρεοπλάσματος, Neisser, κόκκων, μυκήτων κλπ
  • Υπέρηχο όρχεων
  • Καρυότυπο

Σημαντική σημείωση:

Η γονιμότητα ενός ζευγαριού εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, οι οποίοι μπορούν να αξιολογηθούν με ακρίβεια μόνο από τον εξειδικευμένο Γυναικολόγο. Αν διαθέτετε κάποιες από τις παραπάνω εξετάσεις τον τελευταίο χρόνο…

Μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μου για μια δωρεάν αρχική εκτίμηση για το πώς πρέπει να ενεργήσετε προκειμένου να επιτευχθεί εγκυμοσύνη.

 

Dr. Στέλιος Παπαδόπουλος MD, DFFP, BSCCP

Μαιευτήρας- Χειρουργός Γυναικολόγος
Ειδικευμένος στην Εξωσωματική Γονιμοποίηση & Λαπαροσκοπική Χειρουργική
Επιμελητής Μονάδας Εξωσωματικής Institute of Life και Υγεια IVF

https://www.steliospapadopoulos.gr/

Facebook

Ιατρείο Μελισσίων :

Λ. Ελευθερίου Βενιζέλου 5, 15127 Μελίσσια ,
Τηλ. 210 8105105

Ιατρείο Γλυφάδας:

Λαζαράκη & Δούσμανη 16, 16675 Γλυφάδα
Τηλ. 210 8105105

 Aκολουθήστε μας στo Google News

Νεότερα Άρθρα

Εγκυμοσύνη: Τα ιδανικά σνακ για την διατροφή σας

Her News b

Συμβουλές για μια υγιή εγκυμοσύνη

Her News

Τοκετός στο νερό: Όλα όσα θέλεις να ξέρεις

Her News