HerNews.gr
Καριέρα

Σημάδια εργασιακής εξάντλησης και πως να τα αντιμετωπίσεις

Η εξάντληση είναι ένα όλο και πιο κοινό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενες γυναίκες σήμερα. Αναφέρεται σε μια κατάσταση συναισθηματικής, ψυχικής και σωματικής εξάντλησης που προκαλείται από παρατεταμένο στρες.

Ενώ κάποτε πίστευαν ότι η εργασιακή εξάντληση επηρέαζε κυρίως θέσεις εργασίας με υψηλό στρες, όπως εργαζομένους στον τομέα της υγείας ή εκπαιδευτικούς, η απήχησή της έχει διευρυνθεί. Σήμερα, πολλές γυναίκες αναφέρουν ότι βιώνουν εργασιακή εξάντληση.

Σύμφωνα με μια έρευνα  από την Αμερικανική Ψυχολογική Εταιρεία, το 44% αναφέρει σωματική κόπωση, το 32% αναφέρει συναισθηματική εξάντληση και το 26% αναφέρει μειωμένο κίνητρο ή ενδιαφέρον για τη δουλειά του. Αυτά τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν πόσο διαδεδομένο έχει γίνει το πρόβλημα της εργασιακής εξάντλησης.

Ενώ οι αιτίες του εργασιακού burnout είναι περίπλοκες, το παρατεταμένο στρες είναι ο κύριος παράγοντας. Ας δούμε όμως αναλυτικά τα σημάδια που φανερώνουν ότι περνάτε μια φάση εξάντλησης.

Έλλειψη κινήτρου

Ένα από τα πιο κοινά σημάδια εξάντλησης είναι η έλλειψη κινήτρων. Μήπως δυσκολεύεστε να σηκωθείτε από το κρεβάτι το πρωί για να πάτε στη δουλειά; Νιώθετε ότι δεν έχετε κάποιο σκοπό ή λόγο να δουλέψετε;

Η εξουθένωση και η έλλειψη κινήτρων είναι κοινά ζητήματα που μπορούν να επηρεάσουν κάθε γυναίκα στον εργασιακό της χώρο. Σε αυτή την περίπτωση θα σας είναι δύσκολο να είστε ενθουσιασμένες με αυτό που κάνετε και δεν θα νιώθετε ικανοποίηση. 

Μειωμένη παραγωγικότητα

Αν διαπιστώσετε ότι δυσκολεύεστε να ολοκληρώσετε εργασίες που κάποτε μπορούσατε να κάνετε εύκολα ή εάν κάνετε περισσότερα λάθη από το συνηθισμένο, μπορεί να είναι σημάδι ότι έχετε καεί. Αυτό συμβαίνει επειδή η εξάντληση επηρεάζει την ικανότητά σας να συγκεντρώνεστε!

Κόπωση

Η κόπωση είναι ένα άλλο κοινό σύμπτωμα της εργασιακής εξάντλησης. Εάν διαπιστώσετε ότι είστε συνεχώς κουρασμένες, ακόμα και μετά από έναν πλήρη ύπνο, μπορεί να είναι σημάδι ότι αντιμετωπίζετε burnout.

Αυτό συμβαίνει επειδή έχουν εξαντληθεί τα ενεργειακά σας αποθέματα, αφήνοντάς σας να αισθάνεστε ανίκανες να αποδώσετε τα μέγιστα.

Είναι απαραίτητο να αντιμετωπιστεί η εξάντληση και να ληφθούν μέτρα για τη διαχείριση του στρες. Μην παραμελείτε ποτέ και για κανέναν λόγο την συνολική υγεία και ευεξία σας!

 Aκολουθήστε μας στo Google News

Νεότερα Άρθρα

Μάθε πώς να απαλλαγείς από την αναβλητικότητά σου

Her News

Τεχνική Flowtime: Πως θα γίνεις περισσότερο παραγωγική στην εργασία σου;

Her News b

Μάθετε πώς να βρείτε μια δουλειά χωρίς εμπειρία

Her News