HerNews.gr
Health

Πώς το αλκοόλ επηρεάζει το σώμα μας;

Η συνεχής κατανάλωση αλκοόλ σε μεγάλες ποσότητες μπορεί να επηρεάσει δυσμενώς τη σωματική και ψυχική υγεία. Αλλά για μεγάλο μέρος του πληθυσμού, η απόλαυση περιστασιακά των κοκτέιλ, της μπίρας ή του κρασιού με φίλους είναι μια συνηθισμένη και αβλαβής συνήθεια.

Βέβαια όσο είμαστε πιο νέοι είναι σύνηθες να πίνουμε πιο εύκολα και να παθαίνουμε hangover, ενώ μεγαλώνοντας μας αρκεί ένα ποτήρι κρασί κάπου κάπου με το φαγητό μας. Ίσως μάλιστα μετά τα 30 σιγά σιγά ακόμη και το ένα ποτήρι να μας προκαλεί ημικρανίες και πεπτικές διαταραχές. Έτσι πολλές φορές να χρειάζονται έως και δύο ημέρες για να ανακάμψουμε. 

Πώς όμως πραγματικά μπορεί να επηρεάσει το αλκοόλ το σώμα μας, ειδικά καθώς μεγαλώνουμε;

Αφυδάτωση

Η αφυδάτωση προκαλεί πρόβλημα ανεξάρτητα από την ηλικία που βρισκόμαστε, ενώ πίνουμε. Αλλά καθώς μεγαλώνουμε, το σώμα μας κρατά φυσικά λιγότερο νερό. Δεδομένου ότι το αλκοόλ είναι διουρητικό, η κατανάλωση οδηγεί σε ταχύτερη και ευκολότερη αφυδάτωση. Είναι και μια από τις κύριες πηγές των κλασικών συμπτωμάτων του hangover.

Για να το καταπολεμήσουμε αυτό, πρέπει να ενυδατωθούμε περισσότερο από το συνηθισμένο την ημέρα που πίνουμε. Στη συνέχεια πρέπει να αναπληρώσουμε τα χαμένα θρεπτικά συστατικά όπως νάτριο, κάλιο, μαγνήσιο και ασβέστιο την επόμενη μέρα. Καλό είναι να πιούμε οπότε ροφήματα με χαμηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και λεμόνι ή καρύδα. Και φυσικά μην ξεχνάμε το αγνό νεράκι!

Κακή ποιότητα ύπνου

Το αλκοόλ μπορεί να επηρεάσει τον ύπνο με διάφορους τρόπους. Καθώς όμως μεγαλώνουμε, το πόσο κοιμόμαστε και η ποιότητα του ύπνου μας μειώνεται. Σύμφωνα με μια μελέτη ενώ το αλκοόλ είναι αρχικά καταπραϋντικό, αυτό το αποτέλεσμα εξαφανίζεται μετά από λίγες ώρες. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα έναν κατακερματισμένο και διαταραγμένο ύπνο το δεύτερο μισό της νύχτας.

Πέψη

Απορροφούμε αλκοόλ μέσω της επένδυσης του λεπτού εντέρου. Ωστόσο, μπορεί να προκαλέσει όλεθρο σε πολλά μέρη του πεπτικού σας συστήματος και στην υγεία του εντέρου. Προκαλεί παλινδρόμηση οξέος και πολλά άλλα. Καθώς μεγαλώνουμε, ήδη καταπολεμούμε τέτοιες ανισορροπίες και μια φυσική επιβράδυνση της κινητικότητας του εντέρου. Το ποτό μπορεί να επιδεινώσει αυτά τα προβλήματα.

Για να υποστηρίξετε το έντερό σας ενώ πίνετε κοκτέιλ, αποφύγετε να πίνετε με άδειο στομάχι. Το φαγητό μπορεί να βοηθήσει στην επιβράδυνση της απορρόφησης του αλκοόλ. Για να βοηθήσετε στην πρόληψη και την αποκατάσταση του hangover, αποφύγετε τα επεξεργασμένα, λιπαρά junk food και τα ποτά με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη.

Τα καλύτερα detox tips για αποτοξίνωση

 Aκολουθήστε μας στo Google News

Νεότερα Άρθρα

Πρωινές συνήθειες για μια υπέροχη μέρα

Her News

Τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες

Her News

Vegan: Τα θετικά και τα αρνητικά για την υγεία

Her News