HerNews.gr
Παιδί

Πανελλήνιες: Γονεϊκά λάθη και η πίεση που ασκούν οι γονείς στα παιδιά τους, με αφορμή τις εξετάσεις

Η Άννα Κανδαράκη, κλινική ψυχολόγος -διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Αθηνών μίλησε στην Ελένη για τις πανελλήνιες και τους γονείς.

Η κλινική ψυχολόγος ξεκίνησε αρχικά με τα λάθη που κάνουν οι γονείς, τονίζοντας ότι η γονεϊκότητα δεν έρχεται με εγχειρίδιο χρήσης και οι γονείς συνήθως δεν θυμούνται την δική τους διαδρομή εκείνη τη περίοδο της ζωής του.

Το πιο βασικό λάθος είναι ότι οι γονείς μπαίνουν σε μία διαδικασία σύγκρισης του παιδιού τόσο μέσα στην οικογένεια και μεταξύ των παιδιών, αλλά και με τα παιδιά του κοινωνικού τους περίγυρου. Οι γονείς θα πρέπει να αναγνωρίσουν την μοναδικότητα του κάθε παιδιού.

Αν δει ένα παιδί ότι όλη οικογένεια είναι μέσα στο άγχος για τις Πανελλήνιες κι έχει αλλάξει η καθημερινότητα της οικογένειας, τότε αυτό θα του προκαλέσει άγχος.

Από την άλλη, ούτε θα πρέπει οι γονείς να παροτρύνουν ένα παιδί να μην προσπαθήσει και να μην δοκιμαστεί, γιατί η προσπάθεια είναι το πρώτο «λιθαράκι» της αυτοπεποίθησης, κι έτσι θα προσπαθήσει ξανά.

Για τα παιδιά που είναι πιο ευαίσθητα στο άγχος η κλινική ψυχολόγος συμβούλευσε στο σπίτι να υπάρχει ηρεμία και να αποφευχθούν συζητήσεις που μπορεί να προκαλέσουν εκρήξεις.

Επίσης, καλό είναι κατά την διάρκεια των εξετάσεων θα πρέπει οι γονείς να ρωτάνε τα παιδιά τι μπορούν να κάνουν για αυτά.

 Aκολουθήστε μας στo Google News

Νεότερα Άρθρα

Πως μπορούν οι καβγάδες να επηρεάσουν το παιδί μας;

Her News b

Τα μυστικά για το σωστο άλλαγμα πάνας στο μωράκι σας

Her News

Πράγματα που μαθαίνουν τα παιδιά στους γονείς

Her News