HerNews.gr
Pets

Η ηλικία του σκύλου σε ανθρώπινα χρόνια και πως θα την υπολογίσεις

Όλοι έχουμε ακούσει τη φράση «ένα ανθρώπινο έτος ισούται με επτά σκυλίσια χρόνια» και έτσι υπολογίζουμε την ηλικία του σκύλου μας. Αλλά τέλικα είναι αλήθεια;

Αν και η προέλευση της επταετούς θεωρίας είναι άγνωστη, μια επιγραφή που χρονολογείται από το 1268 στο Αβαείο του Γουέστμινστερ στο Λονδίνο μπορεί να είναι μια πηγή.

Σύμφωνα με την επιγραφή, η διάρκεια ζωής των σκύλων είναι εννέα χρόνια σε σύγκριση με τη διάρκεια ζωής των 80 ετών ενός ανθρώπου.

Ευτυχώς, από το 1268, η διάρκεια ζωής τόσο για τους σκύλους όσο και για τους ανθρώπους έχει ξεπεράσει τους υπολογισμούς στο Αβαείο του Westminster.

Μέχρι τη δεκαετία του 1950, ωστόσο, ίσως απλώς ως στρατηγική μάρκετινγκ, ο απλός υπολογισμός ενός ανθρώπινου έτους ισούται με επτά σκυλίσια (ο «κανόνας των επτά ετών») κέρδισε παγκόσμια αποδοχή και δημοτικότητα με ιδιοκτήτες σκύλων, κτηνιάτρους, εταιρείες τροφών για σκύλους, και σχεδόν όλους, εκτός ίσως από τα σκυλιά, που μάλλον δεν εκτιμούν τους ανθρώπους που πολλαπλασιάζουν την ηλικία τους επί επτά.

Αν και αυτός ήταν ένας απλός, βολικός τρόπος για τον υπολογισμό της ηλικίας ενός σκύλου σε ανθρώπινα χρόνια, οι κτηνίατροι και οι επιστήμονες συμφωνούν πλέον ότι δεν είναι ακριβής. 

Πόσο χρονών είναι ο σκύλος σας σε ανθρώπινα χρόνια; 

Όταν προσπαθείτε να υπολογίσετε σωστά την ηλικία ενός σκύλου σε ανθρώπινα χρόνια, είναι σημαντικό να θυμάστε ότι το μέγεθος, η φυλή και η γενική υγεία ενός σκύλου θα επηρεάσουν επίσης την εξίσωση. 

Βασικά, οι σκύλοι ωριμάζουν με ταχύτερο ρυθμό από τους ανθρώπους (που βασίζεται στο προσδόκιμο ζωής). Πιο συγκεκριμένα, όταν οι επιστήμονες μελετούν την αναπτυξιακή τροχιά ενός σκύλου, εξετάζουν πώς γερνάει ένας σκύλος σε μοριακό επίπεδο, επειδή αυτός είναι ένας πιο ακριβής τρόπος υπολογισμού της διαδικασίας γήρανσης οποιουδήποτε ζώου.

Με άλλα λόγια, όλα τα ζώα μεγαλώνουν και παρουσιάζουν παρόμοια σημάδια γήρανσης όπως λευκές τρίχες, ρυτίδες και παθήσεις που σχετίζονται με την ηλικία. Οι ερευνητές, ωστόσο, ανακάλυψαν ότι οι σκύλοι γερνούν πολύ πιο γρήγορα στην αρχή στη ζωή τους και στη συνέχεια η διαδικασία γήρανσης των σκύλων επιβραδύνεται σημαντικά. 

Κύκλος γήρανσης σκύλου 

Κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους του, ένα κουτάβι ωριμάζει γρήγορα με ρυθμό πολύ ταχύτερο από ένα ανθρώπινο μωρό. Για παράδειγμα, κατά τη διάρκεια του πρώτου ημερολογιακού έτους ενός κουταβιού (που ισοδυναμεί με ένα ανθρώπινο έτος), η ανάπτυξη του κουταβιού είναι παρόμοια με τα πρώτα 12-15 χρόνια ανάπτυξης ενός ανθρώπου.

 Έτσι, ένα κουτάβι ενός έτους θα ήταν παρόμοιο σε ηλικία με έναν άνθρωπο έφηβο. Μετά τον πρώτο χρόνο επιταχυνόμενης ανάπτυξης του κουταβιού, η διαφορά μεταξύ των «σκυλικών ετών» και των «ανθρώπινων ετών» αυξάνεται λιγότερο και ο ρυθμός γήρανσης για τους σκύλους επιβραδύνεται. 

Επομένως, το δεύτερο ημερολογιακό έτος ενός σκύλου ισοδυναμεί με εννέα έως δέκα ανθρώπινα έτη και κάθε επόμενο έτος είναι περίπου το ίδιο με τέσσερα έως πέντε ανθρώπινα έτη.

Επίσης, ο ρυθμός γήρανσης θα εξαρτηθεί από τη φυλή και το μέγεθος, με τους μικρόσωμους σκύλους να έχουν μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής από τους μεγαλύτερους σκύλους, έτσι ένας μικρόσωμος σκύλος έξι ετών κάτω των 20 κιλών είναι περίπου ίδιος με 40 ανθρώπινων ετών, αλλά ένας εξάχρονος σκύλος άνω των 100 κιλών  είναι 49 ανθρώπινων ετών.

Είναι ενδιαφέρον ότι, όπως οι σκύλοι, δεν γερνούν όλοι οι άνθρωποι με τον ίδιο ρυθμό.

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι μερικοί άνθρωποι απλώς γερνούν με ταχύτερο ρυθμό από ό,τι άλλοι. Αν και δεν είναι απολύτως σαφές γιατί συμβαίνει αυτό, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι οι παράγοντες πρόωρης γήρανσης περιλαμβάνουν τη γενετική, το στρες, το πρώιμο τραύμα και τον τρόπο ζωής. 

Είναι σημαντικό να υπολογίσετε την ηλικία ενός σκύλου σε ανθρώπινα χρόνια; 

Από ιατρικής άποψης, η μελέτη της διαδικασίας γήρανσης του σκύλου είναι σημαντική για την παροχή καλύτερης ιατρικής περίθαλψης και συνολικής υγειονομικής περίθαλψης του. 

Για τους ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων, η σκέψη της ηλικίας του σκύλου σας σε σχέση με τα ανθρώπινα χρόνια μπορεί να σας βοηθήσει να κατανοήσετε καλύτερα τον κύκλο ζωής και τις ανάγκες υγείας του.

Για παράδειγμα, είναι σημαντικό να αναγνωρίσετε πότε ο σκύλος σας γίνεται ηλικιωμένος, γιατί τότε είστε πιο ενήμεροι για πιθανά θέματα υγείας που σχετίζονται με το γήρας.

Τα περισσότερα σκυλιά θεωρούνται ηλικιωμένα στην ηλικία μεταξύ πέντε και δέκα ετών, ανάλογα με το μέγεθος, τη φυλή και τη γενική υγεία.

Έτσι, εάν σκεφτείτε ότι ο πεντάχρονος σκύλος σας είναι ισοδύναμος με έναν άνθρωπο 65 ετών, μπορεί να σας βοηθήσει να κάνετε τις απαραίτητες αλλαγές στη διατροφή, την άσκηση και την υγειονομική περίθαλψη των κατοικίδιων ζώων.

Φυσικά, όλοι οι σκύλοι, ιδιαίτερα οι ηλικιωμένοι σκύλοι, επωφελούνται από ένα εξειδικευμένο πρόγραμμα υγειονομικής περίθαλψης που διασφαλίζει ότι ο σκύλος σας λαμβάνει κάθε απαραίτητη υγειονομική περίθαλψη.

Ένας άλλος λόγος που αρέσει στους ανθρώπους να υπολογίζουν την ηλικία ενός σκύλου ως ανθρώπινα χρόνια είναι απλώς για να σχηματίσουν μια ισχυρότερη σχέση μαζί τους.

 Προφανώς, οι άνθρωποι μπορούν να δημιουργήσουν πολύ ισχυρούς δεσμούς με τους σκύλους και υπάρχει μια τάση να αποδίδονται ανθρώπινα χαρακτηριστικά και συναισθήματα στα ζώα, η οποία ονομάζεται ανθρωπομορφισμός. 

Σύμφωνα με τις μελετητές, πολλά από αυτά τα χαρακτηριστικά που προβάλλουμε στα κατοικίδιά μας δεν είναι απαραίτητα η πραγματικότητα του κατοικίδιου ζώου, αλλά απλώς ένας τρόπος για να νιώθουν οι άνθρωποι πιο κοντά στα κατοικίδιά τους. 

Είναι ενδιαφέρον ότι ορισμένοι ερευνητές πιστεύουν ότι οι άνθρωποι ασχολούνταν με την ανθρωπόμορφη σκέψη πριν από 40.000 χρόνια, καθώς η παλαιολιθική τέχνη αντιπροσώπευε τους ανθρώπους σε μορφή ζώων και αντίστροφα.

Επίσης, ο ανθρωπομορφισμός μπορεί να επέτρεψε στους πρώτους ανθρώπους να είναι πιο αποτελεσματικοί κυνηγοί προβλέποντας τη συμπεριφορά των ζώων. Αυτό με τη σειρά του, σύμφωνα με τους ερευνητές, βοήθησε στην ανάπτυξη του σύγχρονου ανθρώπινου εγκεφάλου.

Τελικά, η ηλικία του σκύλου σας είναι απλώς ένας αριθμός, είτε σε σκυλίσια, είτε σε ανθρώπινα χρόνια. Το σημαντικό είναι να περνάτε όσο περισσότερο χρόνο με τον σκύλο σας, είτε σε σκυλίσια, είτε σε ανθρώπινη ώρα.

7 επικίνδυνα αντικείμενα που δεν πρέπει να μασάνε οι σκύλοι

 Aκολουθήστε μας στo Google News

Νεότερα Άρθρα

Με ποιον τρόπο θα αλλάξετε ομαλά την τροφή του σκύλου σας;

HerNewskl

Καύσωνας «Κλέων»: Θερμοπληξία σε σκύλο ή γάτα – Τι να προσέξετε

HerNews ka

Βόλτα με τον σκύλο: Πως επηρεάζει την ψυχολογία μας;

Her News b