HerNews.gr
Health

Ποιο είναι το ιδανικό βάρος για εσάς;

Οι περισσότεροι επαγγελματίες υγείας όταν πρέπει να υπολογίσουν το ιδανικό βάρος για εσάς, ξεκινούν από τον Δείκτη Μάζας Σώματος ή αλλιώς ΔΜΣ. Αυτός ο δείκτης όμως είναι απλώς ένα σημείο δεδομένων μεταξύ πολλών που πρέπει να ληφθούν υπόψη κατά τον καθορισμό ενός υγιούς βάρους. Είναι επίσης εξίσου σημαντικό οι άνθρωποι να βρίσκουν το βάρος στο οποίο αισθάνονται επίσης  ο «καλύτερος εαυτός τους.

Εάν είστε περίεργες να μάθετε τον δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ), διαιρέστε το βάρος με το ύψος σας. Από το αποτέλεσμα μπορείτε να καταλάβετε αν είστε λιποβαρές άτομο, αν έχετε φυσιολογικό βάρος ή είστε υπέρβαρη.

Τιμές του ΔΜΣ

ΔΜΣ 18,49 ή χαμηλότερο σημαίνει ότι ένα άτομο είναι λιποβαρές
ΔΜΣ 18,5-24,99 σημαίνει ότι είναι φυσιολογικού βάρους
ΔΜΣ 25-29,99 σημαίνει ότι είναι υπέρβαρη
ΔΜΣ 30-39,99 ή περισσότερο σημαίνει ότι είναι παχύσαρκη

Ενώ ο ΔΜΣ είναι ένδειξη σωματικού λίπους, δεν είναι ο μόνος παράγοντας που εμπλέκεται στον καθορισμό ενός υγιούς βάρους. Η περιφέρεια της μέσης σας και άλλοι παράγοντες κινδύνου για παθήσεις που σχετίζονται με την παχυσαρκία θα πρέπει επίσης να αξιολογούνται από έναν επαγγελματία υγείας.

Ωστόσο, εάν σχεδιάζετε να χάσετε βάρος μόνες σας, καλό είναι να διατηρήσετε κι έναν υγιεινό τρόπο ζωής, εκτός από μια υγιεινή διατροφή. Αν θέλετε να χάσετε βάρος, ξεκινήστε βάζοντας μικρούς στόχους, συμπεριλαμβανομένου του να μάθετε να αγαπάτε τον εαυτό σας.

Ποιοι άλλοι παράγοντες επηρεάζουν το βάρος;

Η γενετική μπορεί σίγουρα να παίξει ρόλο και έχουν βρεθεί γονίδια που μπορεί να αυξήσουν την πιθανότητα παχυσαρκίας. Παρόλο που το οικογενειακό σας ιστορικό δεν είναι το βασικότερο για να επηρεάσει το βάρος σας, να ξέρετε ότι μπορεί να εξηγήσει γιατί έχετε συγκεκριμένο τύπο σώματος και βάρος.

Επίσης οι ορμόνες συνδέονται με την αύξηση βάρους και τις διακυμάνσεις βάρους. Για παράδειγμα, η ορμόνη του στρες κορτιζόλη προκαλεί τη μεταφορά του βάρους από άλλα μέρη του σώματος στην κοιλιά.

Η ηλικία παίζει ρόλο, καθώς όσο μεγαλώνουμε τόσο πιο δύσκολο είναι να χάσουμε βάρος. Αυτό οφείλεται σε αλλαγές στα επίπεδα ορμονών, στη σύνθεση του σώματος και στον μεταβολισμό.

Δεν υπάρχει ιδανικό μέγεθος, σωματότυπος ή βάρος για όλες τις γυναίκες και τα κιλά δεν είναι ο μόνος παράγοντας όταν εξετάζουμε τη γενική εικόνα της συνολικής υγείας ενός ατόμου. Αλλά υπάρχουν κάποια όρια που θεωρούνται υγιείς για κάθε γυναίκα. Και είναι η σωματική και ψυχική σας υγεία – όχι ο αριθμός στην ζυγαριά – που έχει σημασία.

 Aκολουθήστε μας στo Google News

Νεότερα Άρθρα

Ηπατίτιδα: Το πρώτο σημάδι που εμφανίζεται στα παιδιά

Her News

Στεγνό βούρτσισμα στο σώμα για ευεξία

Her News

Αυτό συμβαίνει όταν δεν κοιμάστε αρκετά, σύμφωνα με τους ειδικούς

Her News