HerNews.gr
Pets

Η γάτα μου νιαουρίζει: Τι σημαίνει το κάθε «Νιάου» και πότε να ανησυχήσεις

Η γάτα είναι από τη φύση της ομιλητική και το κάθε της «Νιάου» έχει διαφορετική έννοια. Αν και βασίζεται περισσότερο στη γλώσσα του σώματος για να επικοινωνεί με άλλες γάτες, χρησιμοποιεί το “catspeak” για να επικοινωνήσει με τους ανθρώπους.

Αν και οι σκύλοι έχουν εξημερωθεί χιλιάδες χρόνια πριν από τις γάτες, αυτές είναι ικανές να κάνουν περίπου 100 διαφορετικούς ήχους, σε σύγκριση με τους 10 – 15 που κάνουν οι σκύλοι.

Ας αποκωδικοποιήσουμε μερικούς ήχους για να σας βοηθήσουμε να «κουβεντιάσετε» καλύτερα με τη γάτα σας.

#1: Το νιαούρισμα

Ο ήχος: Ένα δισύλλαβο meee-ooow είναι ένας απαιτητικός τόνος, ειδικά αν εκφράζεται δυνατά και επαναλαμβανόμενα. Οι γάτες νιαουρίζουν κυρίως στους ανθρώπους, όχι σε άλλες γάτες.

Τι προσπαθεί να πει η γάτα: Βγάζει αυτόν τον μακρύ, επείγοντα τόνο για να εκφράσει τη δυσαρέσκειά της. Ή νιώθει άγχος.

Μια απαιτητική γάτα μπορεί να νιαουρίσει για να εκφράσει την περιφρόνηση της όταν την χαϊδεύουν υπερβολικά ή αν πλησιάζει η ώρα του φαγητού της.

Οι γάτες νιαουρίζουν επίσης όταν βαριούνται. Προσοχή, αν μια μη τόσο επικοινωνιακή γάτα αρχίσει να νιαουρίζει, αυτό θα μπορούσε να σηματοδοτεί ένα υποκείμενο ιατρικό πρόβλημα.

Τέλος, μερικές ηλικιωμένες γάτες που παλεύουν με γνωστική δυσλειτουργία,  μπορεί να μπερδευτούν και να νιαουρίζουν δυνατά τη νύχτα, καθώς προσπαθούν να περιηγηθούν στο σπίτι.

Πώς να ανταποκριθείτε:

Οι γάτες αγαπούν τη ρουτίνα και φαίνεται να έχουν ενσωματωμένα ρολόγια σώματος, γι’ αυτό προσπαθήστε να τις ταΐζετε σε καθορισμένες ώρες ή επιλέξτε ένα σύστημα τροφοδοσίας με χρονομέτρηση για να μειώσετε τα νιαουρίσματα.

Κλείστε ένα ραντεβού για να εξετάσετε τη γάτα σας ενδελεχώς από κτηνίατρο εάν τα νιαουρίσματα της αυξηθούν σε όγκο και διάρκεια. Η γάτα μπορεί να πονάει λόγω κάποιας ιατρικής κατάστασης.

#2: Νιάου, νιάου

Ο ήχος: Αυτός είναι ένας ευχάριστος, σύντομος ήχος. 

Τι προσπαθεί να πει η γάτα: Τα γατάκια νιαουρίζουν, ή νιαουρίζουν, στις μαμάδες τους όταν θέλουν να θηλάσουν.

Οι γάτες κάνουν αυτόν τον στοργικό ήχο σε ένα αγαπημένο πρόσωπο ως χαιρετισμό. Σε αντίθεση με το απαιτητικό νιαούρισμα, το «Νιάου» είναι μια ευγενική έκφραση.

Πώς να ανταποκριθείτε:

Τα «Νιάου» από τις γάτες είναι όπως λέμε οι άνθρωποι «Γεια» , γι’ αυτό απαντήστε της με αγάπη, λέγοντας το όνομα της γάτας και χαϊδεύοντας τη κάτω από το πηγούνι.

#3: Το σφύριγμα

Ο ήχος: Ένας επίμηκες ήχος «Σσσσς» που μιμείται αυτόν ενός απειλούμενου φιδιού.

Τι προσπαθεί να πει η γάτα: Αυτό είναι ένα σαφές μήνυμα για να υποχωρήσετε.

Το σφύριγμα είναι ένα προειδοποιητικό σημάδι που κάνει μια γάτα πριν νιώσει την ανάγκη να υπερασπιστεί τον εαυτό της τσιμπώντας ή δαγκώνοντας.

Οι πολύ ταραγμένες γάτες θα προσθέσουν επίσης έναν ήχο φτυσίματος στο σφύριγμα τους.

Πώς να απαντήσετε:

Ακούστε τη λεκτική προειδοποίηση της γάτας και μην πλησιάζετε. Περιμένετε μέχρι η γάτα να ηρεμήσει, για να αποφύγετε τον τραυματισμό από δαγκώματα ή γρατσουνιές.

#4: Το γουργουρητό

Ο ήχος: Ένα σταθερό, χαλαρωτικό γουργούρισμα. 

Τι προσπαθεί να πει η γάτα: Οι γάτες είναι το μόνο είδος που μπορεί να γουργουρίζει κατά την εισπνοή και την εκπνοή. Τις περισσότερες φορές, οι γάτες γουργουρίζουν όταν είναι ικανοποιημένες και χαρούμενες και θέλουν να σας το μεταφέρουν.

Αλλά οι γάτες γουργουρίζουν επίσης για να ηρεμήσουν όταν αισθάνονται άγχος.

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι οι γάτες γουργουρίζουν επίσης για να επουλώσουν τις πληγές τους, χρησιμοποιώντας συχνότητες μεταξύ 24 και 140 δονήσεων ανά λεπτό.

Πώς να απαντήσετε:

Αποδεχτείτε την πρόσκληση της υγιούς γάτας σας να περάσετε λίγο χρόνο. Το γουργούρισμα μπορεί επίσης να είναι θεραπευτικό, όπως ο διαλογισμός σε μερικούς ανθρώπους.

Αλλά αν η γάτα σας είναι άρρωστη ή ηλικιωμένη και αρχίζει να γουργουρίζει, μπορεί να οφείλεται σε μια ιατρική κατάσταση που απαιτεί να συμβουλευτείτε τον κτηνίατρο σας.

Πως να κάνετε μπάνιο την γάτα σας ακόμη και αν μισεί το νερό

 Aκολουθήστε μας στo Google News 

Νεότερα Άρθρα

Αυτά είναι τα πιο Έξυπνα Σκυλιά στον πλανήτη

Her News

Η ηλικία του σκύλου σε ανθρώπινα χρόνια και πως θα την υπολογίσεις

Her News

Έρευνα: Αυτή είναι η πιο έξυπνη ράτσα σκύλων

Her News