HerNews.gr
Αφιερώματα

10 πράγματα που δεν γνωρίζατε ότι συνέβησαν την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου

Η Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου δεν είναι γεμάτη μόνο με κάρτες, τριαντάφυλλα και σοκολάτες, αλλά και άφθονη ιστορία.

Πράγματα και γεγονότα τα οποία πολλοί από εμάς πιθανόν να μη γνωρίζαμε για αυτή τη συνυφασμένη με τον έρωτα ημέρα.

Παρακάτω θα μάθουμε μερικά σημαντικά γεγονότα που συνέβησαν στις 14 Φεβρουαρίου ή αλλιώς την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου.

1. Ο λοχαγός Τζέιμς Κουκ σκοτώνεται: 1779

Από τους πιο επιτυχημένους εξερευνητές της Βρετανίας, ο Τζέιμς Κουκ χαρτογραφεί εδάφη από τη Νέα Γη στη Νέα Ζηλανδία στην Αλάσκα. Το 1778, στο τρίτο του ταξίδι στον Ειρηνικό Ωκεανό, έγινε ο πρώτος Ευρωπαίος σε ρεκόρ που επισκέφτηκε τα νησιά της Χαβάης και έγινε δεκτός με τιμές. Συνάντησε μια πολύ διαφορετική υποδοχή, ωστόσο, όταν επέστρεψε την επόμενη χρονιά. 

Μετά την κλοπή μιας από τις μικρές βάρκες του πληρώματος, ο καπετάνιος αποφάσισε να ανταποδώσει, όχι με την κατάσχεση μιας δικής του βάρκας, αλλά κρατώντας όμηρο τον βασιλιά της Χαβάης Kalaniopuu. Ένας εχθρικός όχλος περικύκλωσε τον Κουκ και τους άνδρες του καθώς έφτασαν στον Κόλπο Kealakekua με τον βασιλιά. Όταν έφτασε η είδηση ​​ότι οι ξένοι πυροβόλησαν έναν ντόπιο αρχηγό απέναντι από τον κόλπο, το πλήθος επιτέθηκε. Ο Κουκ πυροβόλησε έναν άνδρα και τον σκότωσε, αλλά προτού προλάβει να φορτώσει ξανά, ο καπετάνιος δέχθηκε μπαστούνια στο κεφάλι και μαχαιρώθηκε επανειλημμένα πριν πεθάνει.

2. Μάχη του Kettle Creek: 1779

Καθώς ο Κουκ πάλευε με τον πολεμικό όχλο στη Χαβάη, οι συμπατριώτες του ενεπλάκησαν σε άλλη μάχη χιλιάδες μίλια μακριά. Σε μια από τις πιο επακόλουθες μάχες στη Τζόρτζια κατά τη διάρκεια της Αμερικανικής Επανάστασης , 400 πατριώτες εξαπέλυσαν μια αιφνιδιαστική επίθεση σε μια μπάντα σχεδόν 800 πιστών από τη Βόρεια και Νότια Καρολίνα που ήταν κατασκηνωμένη κατά μήκος του πλημμυρισμένου κολπίσκου Kettle Creek στα δάση της κομητείας Wilkes. Αν και υπερτερεί αριθμητικά, η πατριωτική πολιτοφυλακή σημείωσε μια αποφασιστική νίκη και βοήθησε να ακυρωθεί η βρετανική στρατηγική για την αποκοπή των νότιων αποικιών από εκείνες του μέσου Ατλαντικού και της Νέας Αγγλίας.

3. Το Όρεγκον γίνεται πολιτεία: 1859

Με το χτύπημα της πένας του Προέδρου Τζέιμς Μπιούκαναν , το Όρεγκον έγινε δεκτό ως η 33η πολιτεία στην Ένωση μόλις δύο χρόνια πριν καταρρεύσει από τον Εμφύλιο Πόλεμο . Το Όρεγκον είχε περάσει 11 χρόνια ως επικράτεια των Ηνωμένων Πολιτειών και θα χρειαζόταν περισσότερο από ένας μήνας για να διασχίσει τη χώρα από την Ουάσιγκτον, DC, με τηλέγραφο, βαποράκι και ατμόπλοιο.

4. Ο Alexander Graham Bell κάνει αίτηση για δίπλωμα ευρεσιτεχνίας τηλεφώνου: 1876

Το έτος της εκατονταετηρίδας της Αμερικής, ένας δικηγόρος που εκπροσωπεί τον Alexander Graham Bell υπέβαλε την τηλεφωνική του αίτηση για δίπλωμα ευρεσιτεχνίας στο Γραφείο Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας των ΗΠΑ στην Ουάσιγκτον, λίγες ώρες πριν ο δικηγόρος του Elisha Gray υποβάλει προειδοποίηση ανακοινώνοντας την πρόθεσή του να υποβάλει αξίωση για δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για την έκδοση του τηλεφώνου του. 

Παρουσιασμένο και με τις δύο αιτήσεις, το Γραφείο Ευρεσιτεχνιών αποφάσισε τελικά στις 7 Μαρτίου 1876, να εκδώσει το πρώτο δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για ένα τηλέφωνο, το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας Ηνωμένων Πολιτειών Νο. 174,465, στον Μπελ. Τρεις μέρες αργότερα στη Βοστώνη, ο Μπελ μετέδωσε επιτυχώς ομιλία μέσω τηλεφωνικών καλωδίων όταν είπε αυτά τα λόγια στον βοηθό του, «κ. Watson—Έλα εδώ—θέλω να σε δω». Η νομική διαμάχη μεταξύ Μπελ και Γκρέυ κράτησε χρόνια.

5. Πεθαίνει ο στρατηγός William Tecumseh Sherman: 1891

Μέσα στην κατοικία του William Tecumseh Sherman στο Upper West Side της Νέας Υόρκης, ο παλιός πολεμιστής υπέκυψε από πνευμονία και άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 71 ετών. Ο Πρόεδρος Benjamin Harrison , ο οποίος είχε υπηρετήσει υπό τον στρατηγό στον Εμφύλιο Πόλεμο, διέταξε όλες οι οι εθνικές σημαίες να κυματίζουν μεσίστιες για να τιμήσουν τον στρατηγό της Ένωσης, του οποίου η αδίστακτη «Πορεία προς τη Θάλασσα» το 1864 άφησε ένα μονοπάτι καταστροφής σε ολόκληρη τη Γεωργία και αποδείχθηκε μια από τις αποφασιστικές στιγμές του πολέμου. 

6. Η Αριζόνα γίνεται πολιτεία: 1912

Πάνω από μισό αιώνα αφότου το Όρεγκον εντάχθηκε στην  Ένωση την Ημέρα των ερωτευμένων, η Αριζόνα έκανε το ίδιο. Ο Πρόεδρος Γουίλιαμ Χάουαρντ Ταφτ άσκησε αρχικά βέτο στο αίτημα της Αριζόνα για πολιτεία το 1911 επειδή το σύνταγμά της επέτρεπε τη δικαστική ανάκληση. Αφού η Αριζόνα ανακάλεσε την παραβατική ρήτρα, ο Ταφτ υπέγραψε τη διακήρυξη για να την κάνει την 48η πολιτεία. Οι ψηφοφόροι της Αριζόνα απέσπασαν την ημέρα των εκλογών το 1912, ωστόσο, όταν ενέκριναν μια συνταγματική τροποποίηση που επαναφέρει τη δικαστική ανάκληση και έδωσαν στον Ταφτ μόνο το 13% των ψήφων τους, τοποθετώντας τον πίσω από τους Woodrow Wilson, Theodore Roosevelt και Eugene V. Debs.

7. Ο Τζίμι Χόφα γεννήθηκε: 1913

Ενώ η τελική μοίρα του αρχηγού εργατικού συνδικάτου παραμένει άγνωστη, δεν υπάρχει κανένα μυστήριο γύρω από την έναρξη της ζωής του. Ο Χόφα γεννήθηκε στις 14 Φεβρουαρίου στη Βραζιλία της Ιντιάνα. Αφού ανέβηκε στις τάξεις του συνδικάτου για να γίνει πρόεδρος των Teamsters το 1957 και εξέτισε ποινή φυλάκισης για δωροδοκία, ο Χόφα εξαφανίστηκε από το πάρκινγκ ενός εστιατορίου του Ντιτρόιτ στις 31 Ιουλίου 1975 και δεν  εμφανίστηκε ποτέ από τότε.

8. Ο βομβαρδισμός της Δρέσδης: 1945

Τους τελευταίους μήνες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου , βρετανικά και αμερικανικά βομβαρδιστικά εξαπέλυσαν μια καταστροφική αεροπορική επίθεση στη Δρέσδη , την ιστορική πρωτεύουσα του ανατολικού γερμανικού κρατιδίου της Σαξονίας. Η καταιγίδα που άναψε από τον πρώτο γύρο βομβών υψηλής έκρηξης και εμπρηστικών μηχανισμών που έπεσαν λίγα λεπτά μετά τα μεσάνυχτα ήταν τόσο έντονη που οι πιλότοι βομβαρδιστικών στο δεύτερο κύμα μπορούσαν να δουν τη λάμψη από 500 μίλια μακριά. Η μαζική διήμερη αεροπορική επιδρομή αποδεκάτισε το 90% του κέντρου της πόλης, κατέστρεψε πολιτιστικούς θησαυρούς και σκότωσε μεταξύ 35.000 και 135.000, μια ευρεία εκτίμηση, επειδή ήταν άγνωστο πόσοι πρόσφυγες βρίσκονταν στην πόλη εκείνη την εποχή. Ο βομβαρδισμός ήταν αμφιλεγόμενος επειδή η Δρέσδη δεν ήταν ούτε σημαντική για τη γερμανική παραγωγή εν καιρώ πολέμου ούτε σημαντικό βιομηχανικό κέντρο.

9. Πρώτη συνεδρίαση της Κνεσέτ: 1949

Μήνες μετά την απόκτηση της ανεξαρτησίας, το πρώτο κοινοβούλιο του Ισραήλ, η Συντακτική Συνέλευση, συνήλθε σε προσωρινές συνοικίες στο κτίριο της Εβραϊκής Υπηρεσίας της Ιερουσαλήμ. Ο πρώτος πρόεδρος του Ισραήλ, Chaim Weizmann, εκφώνησε μια επίσημη ομιλία στην οποία πρόσφερε «φιλία σε όλους τους φιλειρηνικούς ανθρώπους» και άπλωσε «χέρι ειρήνης» στους Άραβες γείτονες της χώρας πριν ορκιστεί τους 120 νομοθέτες. Δύο ημέρες αργότερα, το κοινοβούλιο μετονομάστηκε σε Κνεσέτ. Μετακόμισε στη μόνιμη κατοικία του στην Ιερουσαλήμ το 1966.

10. Η Ζακλίν Κένεντι επιδεικνύει τον Λευκό Οίκο: 1962.

Φορώντας ένα τριπλό σκέλος από μαργαριτάρια και ένα κόκκινο μάλλινο φόρεμα που αρμόζει στην ημέρα των ερωτευμένων , η Ζακλίν Κένεντι, η 32χρονη Πρώτη Κυρία, οδήγησε ένα τεράστιο τηλεοπτικό κοινό σε εθνικό επίπεδο συντονισμένο στο CBS και το NBC σε μια εικονική περιήγηση στα κρατικά δωμάτια του Λευκού Οίκου. . Συνοδευόμενη από τον δημοσιογράφο του CBS Charles Collingwood, η κυρία Κένεντι παρουσίασε τις γνώσεις της για τις καλές τέχνες καθώς περιέγραφε τα ιστορικά πορτρέτα, τις αντίκες και τα έπιπλα της προεδρικής έπαυλης.

Αν και ο Πρόεδρος Τζόν Κένεντι εμφανίστηκε για τα τελευταία πέντε λεπτά της εκπομπής, η σύζυγος του ήταν η πρωταγωνίστρια του σόου, κερδίζοντας επαίνους από τους κριτικούς και ένα τιμητικό βραβείο Emmy.

 Aκολουθήστε μας στo Google News

 

 

Νεότερα Άρθρα

Σαν σήμερα γεννιέται η βραβευμένη ποιήτρια Κική Δημουλά: “Ὁ ἔρωτας, ὄνομα οὐσιαστικόν, πολὺ οὐσιαστικόν”

Her News b

Brad Pitt: Τα τατουάζ του και η σημασία που κρύβει το κάθε ένα

HerNews ka

Τζόνι Ντεπ: 5+1 “περίεργα” facts για τον σπουδαίο ηθοποιό που σήμερα έχει γενέθλια

HerNews ka