HerNews.gr
Αφιερώματα

17η Νοεμβρίου: Παγκόσμια Ημέρα Προωρότητας

17η Νοεμβρίου: Παγκόσμια Ημέρα Προωρότητας: Πριν από δύο μέρες ο ΠΟΥ κυκλοφόρησε νέες κατευθυντήριες γραμμές για τη βελτίωση των αποτελεσμάτων επιβίωσης και υγείας για μωρά που γεννιούνται πρόωρα (πριν από τις 37 εβδομάδες κύησης) ή μικρά (κάτω από 2,5 κιλά κατά τη γέννηση).

baby massage

Οι νέες κατευθυντήριες οδηγίες συμβουλεύουν ότι η επαφή δέρμα-με-δέρμα πρέπει να ξεκινά αμέσως μετά τη γέννηση, χωρίς απευθείας περίοδο σε θερμοκοιτίδα όπου το μωρό αποχωρίζεται από την μητέρα του.

Αυτό σηματοδοτεί μια σημαντική αλλαγή από την προηγούμενη καθοδήγηση και την κοινή κλινική πρακτική, αντικατοπτρίζοντας τα τεράστια οφέλη για την υγεία από τη διασφάλιση ότι οι μητέρες και τα πρόωρα μωρά τους μπορούν να παραμείνουν κοντά, χωρίς να χωριστούν, μετά τη γέννηση.

Οι νέες οδηγίες παρέχουν επίσης συστάσεις για τη διασφάλιση συναισθηματικής, οικονομικής και εργασιακής υποστήριξης για οικογένειες πολύ μικρών και πρόωρων μωρών, που μπορεί να αντιμετωπίσουν αυξημένο άγχος και δυσκολίες λόγω των απαιτήσεων εντατικής φροντίδας και των ανησυχιών σχετικά με την υγεία των μωρών τους.

Τα πρόωρα μωρά μπορούν να επιβιώσουν, να μεγαλώσουν και να αλλάξουν τον κόσμο. Αλλά σε κάθε μωρό πρέπει να δοθεί αυτή η ευκαιρία”, δήλωσε ο δρ. Tedros Adhanom Ghebreyesus, Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ. “Αυτές οι οδηγίες δείχνουν ότι η βελτίωση των αποτελεσμάτων γι’ αυτά τα μικροσκοπικά μωρά δεν αφορά πάντα την παροχή των πιο υψηλής τεχνολογίας λύσεων, αλλά μάλλον τη διασφάλιση της πρόσβασης σε βασική υγειονομική περίθαλψη που επικεντρώνεται στις ανάγκες των οικογενειών”.

baby massage

Η προωρότητα είναι ένα επείγον ζήτημα δημόσιας υγείας.

Κάθε χρόνο, υπολογίζεται ότι 15 εκατομμύρια μωρά γεννιούνται πρόωρα. Αυτό αντιστοιχεί σε πάνω από το 10% όλων των γεννήσεων παγκοσμίως. Ένας ακόμη μεγαλύτερος αριθμός (πάνω από 20 εκατομμύρια μωρά) έχουν χαμηλό βάρος γέννησης. Ο αριθμός αυτός αυξάνεται και η προωρότητα είναι πλέον η κύρια αιτία θανάτου παιδιών κάτω των 5 ετών.

Ανάλογα με το πού γεννιούνται, εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικές διαφορές στις πιθανότητες επιβίωσης ενός πρόωρου μωρού. Αν και τα περισσότερα μωρά γεννημένα στις 28 εβδομάδες ή μετά από αυτές σε χώρες υψηλού εισοδήματος συνεχίζουν να επιβιώνουν, στις φτωχότερες χώρες τα ποσοστά επιβίωσης μπορεί να είναι έως και 10%.

Τα περισσότερα πρόωρα μωρά μπορούν να σωθούν μέσω εφικτών, οικονομικά αποδοτικών μέτρων, όπως η ποιοτική φροντίδας πριν, κατά και μετά τον τοκετό, καθώς και η πρόληψη και διαχείριση κοινών λοιμώξεων και η φροντίδα της μητέρας, συνδυάζοντας την άμεση δέρμα-με-δέρμα επαφή μέσα σε ένα ειδικό περιτύλιγμα για όσες περισσότερες ώρες είναι δυνατόν μαζί με θηλασμό.

Επειδή τα πρόωρα μωρά στερούνται σωματικού λίπους, πολλά έχουν προβλήματα στη ρύθμιση της θερμοκρασίας τους όταν γεννιούνται και συχνά χρειάζονται ιατρική βοήθεια με την αναπνοή.

Γι’ αυτά τα μωρά, οι προηγούμενες συστάσεις ήταν για μια αρχική περίοδο χωρισμού από την μητέρα, με το μωρό να σταθεροποιείται πρώτα σε θερμοκοιτίδα. Αυτό θα διαρκούσε κατά μέσο όρο περίπου 3-7 ημέρες. Ωστόσο, η έρευνα έχει δείξει τώρα ότι η έναρξη της άμεσης δέρμα-με-δέρμα φροντίδας της μητέρας αμέσως μετά τη γέννηση σώζει πολλές περισσότερες ζωές, μειώνει τις μολύνσεις και την υποθερμία και βελτιώνει τη σίτιση του βρέφους.

“Η πρώτη αγκαλιά με έναν γονέα δεν είναι μόνο συναισθηματικά σημαντική, αλλά και απολύτως κρίσιμη για τη βελτίωση των πιθανοτήτων επιβίωσης και των αποτελεσμάτων υγείας για μικρά και πρόωρα μωρά”, δήλωσε η δρ. Karen Edmond, γιατρός για την Υγεία των Νεογνών στον ΠΟΥ. “Μέσα από την εποχή του COVID-19, γνωρίζουμε ότι πολλές γυναίκες αποχωρίστηκαν άσκοπα από τα μωρά τους, κάτι που θα μπορούσε να είναι καταστροφικό για την υγεία των μωρών που γεννήθηκαν πρόωρα ή μικρά. Αυτές οι νέες κατευθυντήριες γραμμές τονίζουν την ανάγκη παροχής φροντίδας για τις οικογένειες και τα πρόωρα μωρά μαζί και διασφαλίζουν ότι οι γονείς λαμβάνουν την καλύτερη δυνατή υποστήριξη σε μια περίοδο που συχνά είναι ιδιαίτερα αγχωτική”.

Αν και αυτές οι νέες συστάσεις έχουν ιδιαίτερη σημασία σε φτωχότερα περιβάλλοντα που μπορεί να μην έχουν πρόσβαση σε εξοπλισμό υψηλής τεχνολογίας ή ακόμη και αξιόπιστη παροχή ηλεκτρικής ενέργειας, είναι επίσης σχετικές και για περιβάλλοντα υψηλού εισοδήματος. Αυτό απαιτεί επανεξέταση του τρόπου με τον οποίο παρέχεται η εντατική φροντίδα νεογνών, αναφέρουν οι κατευθυντήριες γραμμές, για να διασφαλιστεί ότι οι γονείς και τα νεογνά μπορούν να είναι μαζί ανά πάσα στιγμή.

Σε όλες τις κατευθυντήριες γραμμές, ο θηλασμός συνιστάται έντονα για τη βελτίωση των αποτελεσμάτων υγείας για πρόωρα και χαμηλού βάρους μωρά.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι μειώνει τους κινδύνους μόλυνσης σε σύγκριση με το βρεφικό γάλα φόρμουλας. Όπου το μητρικό γάλα δεν είναι διαθέσιμο, το μητρικό γάλα από δότρια είναι η καλύτερη εναλλακτική λύση, αν και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ενισχυμένη “φόρμουλα ειδικά για πρόωρα μωρά” εάν δεν υπάρχουν τράπεζες δωρητών γάλακτος.

Νωρίτερα φέτος, ο ΠΟΥ δημοσίευσε σχετικές συστάσεις για προγεννητικές θεραπείες για γυναίκες με υψηλή πιθανότητα πρόωρου τοκετού.

Αυτές περιλαμβάνουν τα προγεννητικά κορτικοστεροειδή, τα οποία μπορούν να αποτρέψουν τις δυσκολίες στην αναπνοή και να μειώσουν τους κινδύνους για την υγεία για τα πρόωρα μωρά, καθώς και τις τοκολυτικές θεραπείες για την καθυστέρηση του τοκετού και την παροχή χρόνου για την ολοκλήρωση μιας θεραπείας κορτικοστεροειδών.

Πηγή: https://www.who.int

 Aκολουθήστε μας στo Google News

Νεότερα Άρθρα

Έφυγε απο τη ζωή η Ροζίτα Σώκου, μετά απο μάχη με τον κορωνοϊο

georgegsp

Σαν σήμερα η πρώτη πράξη αντίστασης: Ο Μανώλης Γλέζος και ο Λάκης Σάντας κατεβάζουν τη ναζιστική σημαία από την Ακρόπολη

Her News b

Παγκόσμια Ημέρα Τηλεόρασης: Η ιστορία της και η πρώτη κυκλοφορία στην Ελλάδα

HerNews ka