Η 20η Μαρτίου καθιερώθηκε ως Διεθνής Ημέρα Αστρολογίας από την AFAN, την Παγκόσμια Ένωση των Αστρολόγων, για να εορτασθεί ο ερχομός της άνοιξης, αλλά και να ενημερωθεί η διεθνής κοινή γνώμη για την αστρολογία.
Η αστρολογία είναι μια πρακτική με μακραίωνη παράδοση και σήμερα αναγνωρίζεται ως ψευδοεπιστήμη, παραεπιστήμη ή απλή προκατάληψη μιας και απέτυχε επανειλημμένα να αποδείξει την αξία της σε αριθμό ελεγχόμενων μελετών.
Επιστήμονες όπως ο ψυχολόγος Καρλ Γκούσταβ Γιουνγκ διερεύνησαν την αστρολογία στα πλαίσια της υπόθεσης μη αιτιατών αρχών, (π.χ. συγχρονικότητα). Έχουν πραγματοποιηθεί πολλαπλές επιστημονικές δοκιμές σχετικά με τη φερεγγυότητα της αστρολογίας, και ουδέποτε ευρέθη αποδεικτικό στοιχείο που να υποστηρίζει είτε τις θέσεις ή τα δήθεν αποτελέσματα που περιγράφονται στην αστρολογική παράδοση.
Η αμφισβήτηση της αστρολογίας & οι μελέτες των αστρολόγων
Επιπλέον, δεν υπάρχει προτεινόμενος μηχανισμός δράσης μέσω του οποίου οι θέσεις και οι κινήσεις των άστρων και των πλανητών θα μπορούσαν να επηρεάσουν τους ανθρώπους και τα γεγονότα στη Γη που να μην αντιφάσκει πως με τις βασικές πτυχές της βιολογίας και της φυσικής.
Παρόλα αυτά, η Αστρολογία εξακολουθεί να καταλαμβάνει ένα μεγάλο μερίδιο από ανθρώπους που συνεχίζουν να την πιστεύουν και να την ακολουθούν. Με ένα πλήθος δημοσιευμάτων, περιοδικών και εκπομπών τηλεοπτικών και μη, συνεχίζει να επιβιώνει στην καθημερινότητα μας. Παρ’ όλα αυτά η αστρολογία δεν λαμβάνεται σοβαρά υπόψη από τις ακαδημαϊκές ή επιστημονικές κοινότητες.
Ως αστρολόγος ορίζεται, κατά γενική έννοια, όποιος παρατηρεί και μελετά τα ουράνια σώματα για να ερμηνεύσει τις επιδράσεις τους στις ανθρώπινες ζωές. Η μελέτη αυτή γίνεται κυρίως με καταγραφή των ουράνιων σωμάτων στο ζωδιακό κύκλο και τη δημιουργία ωροσκοπίων.
Ο αστρολόγος μετασχηματίζει τις αστρονομικές πληροφορίες σε αστρολογικές, όπως ζωδιακές θέσεις και όψεις των πλανητών.
Ζώδια
Με τον όρο ζώδιο εννοείται συχνά το τμήμα της εκλειπτικής, που ανατέλλει σε μια συγκεκριμένη περίοδο του χρόνου και το οποίο υποτίθεται κατά κάποιο παραεπιστημονικά εξηγούμενο ή “ανεξήγητο” τρόπο πως επηρεάζει τα βασικά χαρακτηριστικά της προσωπικότητας και της βιολογίας ενός ατόμου.
Αντιθέτως για την αρχαία ελληνική αστρολογία -που είναι το θεμέλιο όλης της μετέπειτα ελληνιστικής, ισλαμικής, βυζαντινής και παραδοσιακής δυτικής αστρολογίας- οι αστερισμοί της εκλειπτικής ή ζώδια έχουν ιδιαίτερη σημασία επειδή από αυτά περνάει ο Ήλιος, ο οποίος υποδεικνύει τα περί Ψυχής (κλίσεις, ιδιοσυγκρασία κτλ.).
Πιστεύεται ότι κατά την κάθοδό της σε γέννηση η Ψυχή λαμβάνει τον κλήρο βίου της από τις Μοίρες και ότι η ορατή ουράνια σφαίρα, με τις θέσεις των πλανητών, του ηλίου και της σελήνης στον γενέθλιο χάρτη δίνει σημάδια για το είδος του βίου που θα ζήσει.
Ο συσχετισμός των Μοιρών με την περιστρεφόμενη ουράνια σφαίρα αναφέρεται συχνά στην ελληνική γραμματεία, π.χ. από τον Πλούταρχο, αλλά η πιο γνωστή αναφορά βρίσκεται στα τελευταία κεφάλαια της Πολιτείας του Πλάτωνος. Πρόκειται για την ιστορία του Ήρου, που περιγράφει μάλιστα και το φιλοσοφικοπνευματικό υπόβαθρο όπου βασίζεται ο γενέθλιος κλάδος της αστρολογίας (γενεθλιαλογική).
Οι 12 αστερισμοί που βρίσκονται μέσα στην εκλειπτική ονομάζονται ζωδιακοί αστερισμοί, η έκταση των οποίων διαφέρει, ενώ τα ζώδια αντίθετα είναι δώδεκα και ίσα μεταξύ τους. Αυτή η πεποίθηση είναι σχετικά πρόσφατη και δεν έχει ιστορικό υπόβαθρο. Η ημερολογιακή σειρά την οποία χρησιμοποιεί η τροπική (tropical) σχολή της αστρολογίας είναι:
- Κριός (Aries), (21/3 – 20/4)
- Ταύρος (Taurus), (21/4 – 20/5)
- Δίδυμοι (Gemini), (21/5 – 21/6)
- Καρκίνος (Cancer), (22/6 – 22/7)
- Λέων (Leo), (23/7 – 22/8)
- Παρθένος (Virgo), (23/8 – 22/9)
- Ζυγός (Libra), (23/9 – 23/10)
- Σκορπιός (Scorpio), (24/10 – 22/11)
- Τοξότης (Sagittarius), (23/11 – 21/12)
- Αιγόκερως (Capricorn), (22/12 – 20/1)
- Υδροχόος (Aquarius), (21/1 – 19/2)
- Ιχθύες (Pisces), (20/2 – 20/3)