Η Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού εορτάζεται κάθε χρόνο στις 20 Νοεμβρίου, με αφορμή την επέτειο υιοθέτησης από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, το 1989, της Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού.
Η Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού αποτελεί το πλέον αποδεκτό κείμενο για τα ανθρώπινα δικαιώματα παγκοσμίως.
Στόχος της Ευρωπαϊκής Εγγύησης για το Παιδί είναι να διασφαλίσει ότι όλα τα παιδιά και οι έφηβοι που κινδυνεύουν από φτώχεια ή κοινωνικό αποκλεισμό στην ΕΕ έχουν πρόσβαση σε έξι βασικά δικαιώματα: εκπαίδευση και φροντίδα παιδιών, εκπαίδευση και δραστηριότητες μετά το σχολείο, τουλάχιστον ένα υγιεινό γεύμα ανά σχολείο την ημέρα, υγειονομική περίθαλψη, επαρκή στέγαση και υγιεινή διατροφή.
Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, ένα στα πέντε παιδιά κάτω των 18 ετών στην ΕΕ ζει σε νοικοκυριά που διατρέχουν κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού, που ισοδυναμεί με σχεδόν 18 εκατομμύρια παιδιά.
Πώς προωθεί η ΕΕ την ευημερία των παιδιών;
Η ΕΕ διαθέτει δύο θεμελιώδη εργαλεία για την προστασία των παιδιών: τη Στρατηγική για τα Δικαιώματα του Παιδιού και την Ευρωπαϊκή Εγγύηση για το Παιδί. Αυτές οι πρωτοβουλίες θέτουν τα δικαιώματα των παιδιών στο επίκεντρο των ευρωπαϊκών πολιτικών και έχουν συμφωνηθεί με περισσότερα από 10.000 παιδιά.
Η στρατηγική επικεντρώνεται σε έξι θεματικές περιοχές:
- Συμμετοχή των παιδιών στην πολιτική και δημοκρατική ζωή, ώστε τα παιδιά να είναι ενεργά μέλη των δημοκρατικών κοινωνιών.
- Κοινωνικοοικονομική ένταξη, υγεία και εκπαίδευση
- Αντιπολίτευση στη βία κατά των παιδιών
- Φιλική προς τα παιδιά δικαιοσύνη, υποστηρίζοντας συστήματα δικαιοσύνης που προασπίζουν τα δικαιώματα και τις ανάγκες των παιδιών
- Ψηφιακή κοινωνία και κοινωνία της πληροφορίας, διασφαλίζοντας ότι τα παιδιά μπορούν να πλοηγηθούν με ασφάλεια στο ψηφιακό περιβάλλον και να επωφεληθούν από τις ευκαιρίες που προσφέρει
- Παγκόσμια διάσταση που επικεντρώνεται στην υποστήριξη, την προστασία και την ενδυνάμωση των παιδιών σε όλο τον κόσμο, ακόμη και κατά τη διάρκεια κρίσεων και συγκρούσεων