Πόσο ενδιαφέρεται ο κόσμος για τον τερματισμό της βίας κατά των γυναικών και των κοριτσιών; Δεν ξέρουμε.
Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι το ανθρώπινο κόστος της βίας κατά των γυναικών και των κοριτσιών είναι ανυπολόγιστο.
Μία στις τρεις γυναίκες βιώνει σωματική ή σεξουαλική βία τουλάχιστον μία φορά στη ζωή της.
Η βία κατά των γυναικών και των κοριτσιών είναι μια από τις πιο διαδεδομένες και διάχυτες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Η πανδημία του COVID-19, οι συγκρούσεις και η κλιματική αλλαγή έχουν επιδεινώσει τους κινδύνους αυτής της βίας και έχουν δημιουργήσει νέες απειλές, ενισχύοντας την ευπάθεια των γυναικών και των κοριτσιών.
Η βία κατά των γυναικών και των κοριτσιών διαταράσσει την ειρήνη και τη σταθερότητα στις οικογένειες και τις κοινότητες. Προκαλεί μυριάδες κόστος για τις κοινωνίες στην υγειονομική περίθαλψη, την εκπαίδευση, την κοινωνική προστασία, τη δικαιοσύνη και την παραγωγικότητα, εμποδίζοντας τις οικονομίες να αξιοποιήσουν πλήρως τις δυνατότητές τους.
Η λύση βρίσκεται σε ισχυρές απαντήσεις, συμπεριλαμβανομένης της επένδυσης στην πρόληψη.
Ωστόσο, ανησυχητικά, τα δεδομένα σχετικά με το πόσο δεσμεύονται τα έθνη να αντιμετωπίσουν τη βία κατά των γυναικών και των κοριτσιών παραμένουν εξαιρετικά σπάνια.
Η υποστήριξη και η επένδυση σε οργανώσεις για τα δικαιώματα των γυναικών είναι το κλειδί για τον τερματισμό της βίας κατά των γυναικών και των κοριτσιών.
Οι γυναικείες οργανώσεις διαδραματίζουν ζωτικό ρόλο στην παροχή υπηρεσιών σε τοπικό επίπεδο, ενισχύοντας τη χειραφέτηση των γυναικών και προσεγγίζοντας εκείνες που κινδυνεύουν να μείνουν πιο πίσω.
Ωστόσο, μόνο το 1 τοις εκατό της κρατικής βοήθειας με επίκεντρο το φύλο κατευθύνεται σε αυτούς τους οργανισμούς και η χρηματοδότηση δεν έχει βελτιωθεί παρά την αυξημένη δυναμική και τις σαφείς ενδείξεις ανάγκης.
Σύμφωνα με την τελευταία έρευνα, το 78 τοις εκατό των χωρών έχουν δημοσιονομικές δεσμεύσεις για την εφαρμογή νομοθεσίας για την αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών .
Στις 25 Νοεμβρίου, η Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, ευαισθητοποιεί σχετικά με ένα διαρκές ζήτημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Σήμερα, πολλές γυναίκες σε όλο τον κόσμο εξακολουθούν να υφίστανται βιασμό, κακοποίηση και άλλα είδη βίας.
Κατά τη διάρκεια των ετών, κυβερνητικοί αξιωματούχοι και διεθνείς ηγέτες ηγούνται της κατηγορίας για τον περιορισμό της βίας κατά των γυναικών και των κοριτσιών. Δυστυχώς, ωστόσο, εξακολουθεί να είναι πολύ συνηθισμένο φαινόμενο. Η βία κατά των γυναικών εξακολουθεί να είναι μια εκτεταμένη και επίμονη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων:
- Μία στις τρεις γυναίκες παγκοσμίως βιώνει σωματική ή σεξουαλική βία — κυρίως από οικείο σύντροφο.
- Σε παγκόσμιο επίπεδο, το 35% των γυναικών και των κοριτσιών θα βιώσουν κάποια μορφή σωματικής ή/και σεξουαλικής βίας. Σε ορισμένες χώρες, τα στατιστικά στοιχεία πλησιάζουν το 70%.
- Σχεδόν τα μισά από τα θύματα εμπορίας ανθρώπων σε όλο τον κόσμο είναι γυναίκες.
- 650 εκατομμύρια γυναίκες και κορίτσια στον κόσμο αναγκάζονται να παντρευτούν πριν από την ηλικία των 18 ετών.
- 200 εκατομμύρια γυναίκες και κορίτσια έχουν υποστεί ακρωτηριασμό γυναικείων γεννητικών οργάνων σε 30 χώρες.
- Περίπου 15 εκατομμύρια κορίτσια μεταξύ 15 και 19 ετών βιώνουν αναγκαστικό σεξ σε μια φάση της ζωής τους.
Πολλές γυναίκες και κορίτσια που βιώνουν βίαιες ενέργειες εναντίον τους δεν ζητούν βοήθεια. Παρόλο που 144 χώρες έχουν νόμους σχετικά με την ενδοοικογενειακή βία, δεν εφαρμόζονται πάντα.
Μαζί με τη δημιουργία ευαισθητοποίησης, αυτή η ημέρα επιδιώκει να αφαιρέσει τη σιωπή, το στίγμα και τη ντροπή γύρω από αυτές τις πράξεις βίας κατά των γυναικών.
Ιστορία
Από το 1981, οι ακτιβιστές του γυναικείου δικαιώματος γιορτάζουν μια ημέρα κατά της βίας λόγω φύλου. Επέλεξαν την 25η Νοεμβρίου προς τιμήν των τριών αδελφών Μιραμπάλ. Οι αδερφές ήταν πολιτικές ακτιβίστριες στη Δομινικανή Δημοκρατία που αντιτάχθηκαν στη δικτατορία του Ραφαέλ Τρουχίγιο. Δολοφονήθηκαν άγρια στις 25 Νοεμβρίου 1960.
Στις 20 Δεκεμβρίου 1993, η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών υιοθέτησε τη Διακήρυξη για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών. Στόχος τους ήταν να εξαλείψουν τη βία κατά των γυναικών και των κοριτσιών σε παγκόσμια κλίμακα.
Στις 7 Φεβρουαρίου 2000, ο ΟΗΕ όρισε επίσημα την 25η Νοεμβρίου ως Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών. Αυτή η ημέρα ξεκινά 16 ημέρες ακτιβισμού, που ολοκληρώνεται στις 10 Δεκεμβρίου, Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Το παγκόσμιο θέμα της φετινής 16ης Ημέρας Ακτιβισμού κατά της Βίας με βάση το Φύλο είναι «ΕΝΩΘΕΙΤΕ! Επενδύστε για να αποτρέψετε τη βία κατά των γυναικών και των κοριτσιών», το οποίο τονίζει την ανάγκη χρηματοδότησης στρατηγικών πρόληψεων για να σταματήσει η βία με βάση το φύλο.
Κάθε προσπάθεια που καταβάλλεται για την πρόληψη της βίας κατά των γυναικών είναι ένα βήμα προς έναν πιο ασφαλή, πιο ίσο και ευήμερο κόσμο.