Για να καταλάβετε αν πρέπει να εμπιστευτείτε έναν φίλο ή έναν σύντροφο, αρκεί να δώσετε σημασία στην συμπεριφορά τους απέναντί σας. Εξάλλου η εμπιστοσύνη αποτελεί το θεμέλιο σε κάθε είδους σχέση. Όταν τα πράγματα γίνονται λίγο κλονισμένα, η σχέση μπορεί να αντέξει και να ξεπεράσει το πλήγμα μόνο εάν η θεμελιώδης εμπιστοσύνη είναι σταθερή. Ας δούμε όμως μερικά σημάδια που μαρτυρούν ότι δεν πρέπει να εμπιστευτείτε ένα άτομο.
1. Τείνουν να αλλάζουν τις λεπτομέρειες μιας και μόνο ιστορίας, ανάλογα με τις περιστάσεις
Μια μεταβαλλόμενη περιγραφή μιας μεμονωμένης κατάστασης μυρίζει ανεντιμότητα και η ειλικρίνεια είναι ένα από τα βασικά συστατικά της εμπιστοσύνης. Αν παρατηρήσετε ότι κάποιος σας προσφέρει αντικρουόμενες πληροφορίες ή φαινομενικά παραμορφώνει την αλήθεια μιας ιστορίας, αυτά είναι σημάδια που δείχνουν αναξιοπιστία. Μάλλον οπότε δεν πρέπει να τον εμπιστευτείτε πάρα πολύ.
Ωστόσο αξίζει πάντα να αντιμετωπίζετε τυχόν ανησυχίες ειλικρίνειας πριν βγάλετε βιαστικά συμπεράσματα. Η συζήτηση δημιουργεί έναν χώρο συνειδητοποίησης και δίνει την ευκαιρία στο άτομο να ξεκαθαρίσει οτιδήποτε μπορεί να είναι ανησυχητικό.
2. Δεν αναγνωρίζουν τα λάθη τους
Εάν ένα άτομο δεν δείχνει τύψεις ή δεν αναλάβει την ευθύνη για το ότι έκανε κάτι λάθος, θα είναι δύσκολο να τον εμπιστευτείτε ότι θα κάνει αυτό που είναι σωστό στο μέλλον. Ακόμα κι αν σας έχουν πληγώσει, μπορεί να δημιουργούν τη δική τους αφήγηση και να μην σας ακούν ή να αδιαφορούν για αυτά που λέτε.
3. Φαίνεται να κρύβουν πολλά ‘μεγάλα’ πράγματα
Ενώ τα προσωπικά όρια μπορεί σίγουρα να είναι θετικά, εάν ένας φίλος ή σύντροφος φαίνεται να θωρακίζει τόσο μεγάλο μέρος της ζωής του που δημιουργεί εύλογες αμφιβολίες για τον χαρακτήρα ή τα κίνητρά του, υπάρχει πιθανότητα να κρύβουν ένα μυστικό. Επειδή η διαφάνεια είναι ένας άλλος ακρογωνιαίος λίθος εμπιστοσύνης, όταν κάποιος κρύβει κατηγορηματικά τον χώρο του, το τηλέφωνό του ή τους σημαντικούς ανθρώπους στη ζωή του, μπορεί να είναι σημάδι ότι δεν είναι αξιόπιστος.