Η 4η Ιουνίου καθιερώθηκε ως Διεθνής Ημέρα κατά της Επιθετικότητας εναντίον των Παιδιών το 1983, με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Αφορμή υπήρξε η επιθετικότητα του ισραηλινού κράτους κατά μεγάλου αριθμού παιδιών παλαιστινιακής καταγωγής.
Η ημέρα αυτή θα πρέπει να μας θυμίζει ότι σ’ όλο τον κόσμο υπάρχουν εκατομμύρια νούμερα παιδιών, που υποφέρουν από διαφορετικών ειδών κακομεταχείριση -φυσική, ψυχική και συναισθηματική.
Η Σύμβαση αυτή, που υπογράφτηκε το 1989 από τα κράτη-μέλη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, ρυθμίζει τις υποχρεώσεις των κρατών για την προστασία και προαγωγή των δικαιωμάτων του παιδιού. Το 1992 έγινε νόμος και στην χώρα μας (νόμος 2101/92).
Η Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού περιλαμβάνει τρεις μεγάλες κατηγορίες δικαιωμάτων:
- Προστασία (από κάθε μορφής κακοποίηση, εκμετάλλευση, διάκριση, ρατσισμό, κ.λπ.)
- Παροχές (δικαίωμα στην εκπαίδευση, την υγεία, την πρόνοια, την ψυχαγωγία, κ.λπ.)
- Συμμετοχή (δικαίωμα στην έκφραση γνώμης, την πληροφόρηση, τον ελεύθερο χρόνο, κ.λπ.)
Μπορεί να ζούμε στο 2022, όμως η επιθετικότητα εναντίον των παιδιών δεν έχει ακόμα εξαλειφθεί, ενώ φαινόμενα ενδοοικογενειακής βίας εις βάρος των παιδιών είναι επίσης συχνά.
Φυσικά και η επιθετικότητα σχετίζεται άμεσα με τη βία. Και για να θεωρηθεί κάποιο παιδί κακοποιημένο δεν χρειάζεται να έχει πάνω του πληγές και μώλωπες. Η ψυχολογική βία πονάει το ίδιο! Και δε θα έπρεπε σήμερα να υφίσταται κανένα είδος βίας εις βάρος των παιδιών. Ψυχολόγοι έχουν τονίσει κατά καιρούς πως η ψυχολογική κακοποίηση στην παιδική ηλικία υπερισχύει των υπόλοιπων μορφών κακοποίησης, ενώ μπορεί να έχει αντίκτυπο και στην ενήλικη ζωή των παιδιών.
Το bullying είναι μια μορφή επιθετικότητας -λεκτική και σωματική. Ενώ η τρομοκρατική συμπεριφορά και οι λεκτικές απειλές χρησιμοποιούνται επίσης μερικές φορές από τους γονείς. Μπορούν εξίσου να βλάψουν το παιδί. Οι διαταραχές που μπορεί να προκληθούν δεν είναι λίγες. Το άγχος, η κατάθλιψη, η χαμηλή αυτοεκτίμηση, η επιθετική και εν γένει κακή συμπεριφορά, αλλά ακόμα και η βία από την πλευρά των παιδιών μεγαλώνοντας μπορεί να είναι ο αντίκτυπος της επιθετικής συμπεριφοράς που δέχτηκαν στην παιδική τους ηλικία.