Η 8η Μαΐου έχει καθιερωθεί από 1994 και από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και τη Διεθνή Ομοσπονδία Θαλασσαιμίας ως Παγκόσμια Ημέρα Μεσογειακής Αναιμίας. Στόχος της ημέρας αυτής είναι να υπενθυμίζει τόσο στην επιστημονική κοινότητα όσο και σε ολόκληρη την κοινωνία την ανάγκη μιας κοινής προσπάθειας σε όλους τους σχετικούς με την νόσο τομείς. Τομείς όπως η πρόληψη, η αντιμετώπιση, οι νέες προοπτικές, η έρευνα …
Τι είναι η Μεσογειακή Αναιμία;
Σύμφωνα με την Ελληνική Ομοσπονδία Θαλασσαιμίας (Ε.Ο.ΘΑ.), η μεσογειακή αναιμία, γνωστή και ως νόσος του Κούλεϋ ή θαλασσαιμία, είναι η νόσος που χαρακτηρίζεται από βαριά αναιμία ήδη από τη βρεφική ηλικία. Αποτελεί τον πιο διαδεδομένο τύπο αναιμίας στην Ελλάδα. Είναι συχνή στην περιοχή της Μεσογείου, στη Μέση Ανατολή και τη Ν.Α. Ασία. Ανήκει στις κληρονομικές ασθένειες, καθώς προκαλείται από ανωμαλίες των ερυθρών αιμοσφαιρίων που μεταβιβάζονται από τους γονείς στα παιδιά.
Πως κληρονομείται η Μεσογειακή Αναιμία;
Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι δεν είναι δυνατό να αποκτήσουν παιδί με μεσογειακή αναιμία γιατί φαίνονται υγιείς και επειδή στο παρελθόν τους βεβαίωσαν ίσως από γενικές εξετάσεις αίματος που έτυχε να κάνουν ότι δεν παρουσιάζουν τίποτε παθολογικό. Προσοχή! Αυτό δεν αποκλείει να είναι φορείς (ετεροζυγώτες) της μεσογειακής αναιμίας. Η συχνότητα των φορέων της μεσογειακής αναιμίας στην Ελλάδα αγγίζει το 8% κατά μέσο όρο. Σε ορισμένες περιοχές φτάνει το 15% ή και περισσότερο. Έτσι λοιπόν οι πιθανότητες να συμπεριλαμβάνεται κάποιος στους φορείς της μεσογειακής αναιμίας είναι σημαντικές. Οι φορείς ή ετεροζυγώτες δεν εμφανίζουν στην υγεία τους κανένα σύμπτωμα και η διάγνωση διαφαίνεται από ειδικές εργαστηριακές εξετάσεις αίματος.
Πρόληψη
Στις μέρες μας η νόσος μπορεί να προληφθεί. Αρκεί οι νέοι άνθρωποι που θέλουν να τεκνοποιήσουν, να υποβληθούν σε αιματολογικές εξετάσεις στα κέντρα πρόληψης της μεσογειακής αναιμίας, που λειτουργούν σχεδόν σε όλα τα δημόσια νοσοκομεία της χώρας.