Εάν έχετε βρει έναν σύντροφο που ζεσταίνει την καρδιά σας και φέρνει την ευτυχία σε κάθε γωνιά της ζωής σας, μπορεί να ονειρεύεστε ότι θα ανεβάσετε τα επίπεδα στη σχέση σας. Και για καλό λόγο: Ο γάμος μπορεί να είναι ένα απολύτως υπέροχο επόμενο βήμα με κάθε είδους προσωπικά και κοινά οφέλη.
«Ο γάμος είναι μια συνεργασία», λέει η ψυχοθεραπεύτρια Priya Tahim. «Πέρα από τα φυσικά συστατικά του να μοιράζεσαι τη ζωή σου με κάποιον, του επιτρέπεις επίσης να σε βοηθήσει σε όλα τα σκαμπανεβάσματα που φέρνει η ζωή».
Ωστόσο, ανεξάρτητα από το πόση χαρά σας φέρνει ένα άτομο ή τη δύναμη της σεξουαλικής σας χημείας , υπάρχουν ορισμένοι παράγοντες που πρέπει να λάβετε υπόψη πριν παντρευτείτε. Πώς ξέρετε αν είστε έτοιμοι να παντρευτείτε τον σύντροφό σας;
Παρακάτω, ανακαλύψτε πέντε βασικούς λόγους για να παντρευτείτε, σύμφωνα με έναν ειδικό.
Η εμπιστοσύνη σας λειτουργεί και με τους δύο τρόπους
«Η εμπιστοσύνη σε μια σχέση είναι να βασίζεται ο ένας στον άλλον, να δουλεύεις ως ομάδα και να μπορεί να υπάρχει ο ένας για τον άλλον όταν ο άλλος δεν είναι σε καλό μέρος», εξηγεί ο Tahim. «Δεν μπορούν όλοι να εμφανίζονται 100 τοις εκατό κάθε μέρα, και εκεί μπορεί να βοηθήσει ο σύντροφός σας».
Η εμπιστοσύνη παρέχει επίσης έναν ασφαλή χώρο για ευπάθεια και σας επιτρέπει να είστε ανοιχτοί με τον σύντροφό σας όταν αισθάνεστε ανασφαλείς στη σχέση. Είτε πρόκειται για απιστία είτε για οικονομικά ζητήματα , αν ξέρετε ότι μπορείτε να κάνετε στον σύντροφό σας δύσκολες ερωτήσεις και ότι θα ξεπεράσετε αυτές τις καταιγίδες μαζί, οι πιθανότητες είναι υψηλές να έχετε βρει κάποιον με τον οποίο θα περάσετε το υπόλοιπο της ζωής σας.
Πολεμάς Δίκαια
Όλες οι μακροχρόνιες σχέσεις έχουν τα προβλήματά τους , πράγμα που σημαίνει ότι η σύγκρουση είναι αναπόφευκτη. Αλλά μόνο και μόνο επειδή διαφωνείτε δεν σημαίνει ότι η σχέση σας δεν είναι έτοιμη για το επόμενο βήμα! Εάν πιστεύετε ότι ο γάμος είναι στο μέλλον σας, είναι σημαντικό να αξιολογήσετε πώς χειρίζεστε αυτές τις διαφωνίες.
«Το κλειδί είναι να πολεμάς δίκαια, πράγμα που σημαίνει ότι εστιάζεις στο θέμα που προκαλεί σύγκρουση αντί να εστιάζεις στα ελαττώματα που έχει ο σύντροφός σου», λέει ο Tahim. «Να θυμάστε ότι εσείς και ο σύντροφός σας είστε στην ίδια ομάδα – επικεντρωθείτε στο από πού προέρχεται η κακή ευθυγράμμιση».
Είναι επίσης απαραίτητο να προσέχετε ο ένας τις επικοινωνιακές τακτικές του άλλου σε αυτές τις σκληρές συζητήσεις. Εάν εσείς ή ο σύντροφός σας επιτρέψετε σε ένα θέμα να περάσει γρήγορα στο επόμενο, χρησιμοποιήστε επιθετική γλώσσα, αρνείστε να αναλάβετε την ευθύνη για λάθη ή χρησιμοποιείτε τακτικά άλλα κοινά λάθη που κάνουν τα ζευγάρια όταν μαλώνουν, τότε μπορεί να έχετε δουλειά να κάνετε πριν αποφασίσετε να δεσμεύσετε περαιτέρω τις ζωές σας.
Έχετε μιλήσει για τα μεγάλα πράγματα
Σε αντίθεση με τη δημοφιλή πεποίθηση, δεν χρειάζεται να είστε στην ίδια σελίδα για όλα τα μεγάλα ερωτήματα της ζωής —ή ακόμη και να γνωρίζετε πού βρίσκεστε προσωπικά— πριν παντρευτείτε.
«Το να μάθετε να ζείτε μαζί, να συνδυάζετε τις ζωές σας, να προγραμματίζετε κ.λπ. μπορεί να είναι πράγματα που επιλύετε καθώς συνεχίζετε να γνωρίζετε ο ένας τον άλλον», λέει ο Tahim. «Καθώς μαθαίνουμε περισσότερα ο ένας για τον άλλον, μεγαλώνουμε φυσικά μαζί».
Τούτου λεχθέντος, υπάρχουν δύο θέματα που σίγουρα θα θέλετε να συζητήσετε, και αυτά είναι τα οικονομικά και τα παιδιά.
Ο Tahim προτείνει τα εξής ως αρχή συζήτησης: «Πώς φαντάζεσαι να είναι τα οικονομικά σου σε πέντε, 10, 15 χρόνια; Τι είδους τρόπο ζωής οραματίζεσαι για τον εαυτό σου;» Σημειώνει επίσης ότι είναι δύσκολο να επιστρέψεις από το να μην είσαι στην ίδια σελίδα για το κομμάτι των παιδιών. «Όταν ένα άτομο έχει τις ελπίδες του, κάποιος πάντα πληγώνεται».
Σέβεστε ό,τι είναι σημαντικό μεταξύ σας
Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό στις διαπολιτισμικές ή διαθρησκευτικές σχέσεις, όπου οι βασικές αξίες μπορεί να διαφέρουν με θεμελιώδεις τρόπους.
«[Αυτές] οι σχέσεις μπορούν να ευδοκιμήσουν, απλά χρειάζεται πολύ σαφής επικοινωνία και καθορισμός ορίων», λέει ο Tahim. «Αν κάποια πτυχή της κουλτούρας ή της θρησκείας σας είναι σημαντική για εσάς, να είστε ανοιχτοί , ειλικρινείς και ξεκάθαροι σχετικά με τις προσδοκίες σας».
Ευτυχώς, ένας σύντροφος αφοσιωμένος σε κάτι μακροπρόθεσμο θα δείξει ενεργό ενδιαφέρον για αυτές τις πτυχές της ζωής σας ακριβώς επειδή αποτελούν βασικό συστατικό της ταυτότητάς σας. Αν και μπορεί να μην συμμερίζονται όλες τις πεποιθήσεις σας, θα αφιερώσουν χρόνο για να μάθουν γι’ αυτές, θα συμμετέχουν όταν αισθάνονται άνετα και θα σας υποστηρίξουν στο να αφιερώσετε τον χρόνο που χρειάζεστε για να συμμετάσχετε σε σχετικές εκδηλώσεις και πρακτικές.
Είστε ένα τεράστιο μέρος της ζωής του άλλου
Κάποια ζευγάρια αρραβωνιάζονται για έξι μήνες, άλλα περιμένουν πέντε χρόνια. Αν και η μέση διάρκεια ενός αρραβώνα είναι κάπου στο ενδιάμεσο, δεν υπάρχει μαγικός αριθμός για το πόσο καιρό πρέπει να βγαίνετε ραντεβού ή πόσα σημεία αναφοράς πρέπει να πετύχετε πριν παντρευτείτε. Αυτό που είναι απαραίτητο, όμως, είναι η παρουσία του ενός στη ζωή του άλλου, να εκτείνεται πέρα από τη φούσκα της σχέσης σας.
«Είναι σημαντικό ο σύντροφός σου να είναι μέρος της ζωής σου και εσύ να είσαι μέρος της ζωής του έξω από τους δυο σας», λέει ο ειδικός. Αυτό συχνά μεταφράζεται στο να περνάτε χρόνο ο ένας με τους φίλους και την οικογένεια του άλλου, να συμμετέχετε σε κοινά χόμπι και εμπειρίες, να εργάζεστε προς κοινούς στόχους και όνειρα ζωής, ακόμα και να συχνάζετε στα εστιατόρια και τα μέρη που αγαπά ο σύντροφός σας. Αν και η συμβίωση μπορεί αναμφίβολα να είναι ευεργετική για αυτή τη διαδικασία, σίγουρα δεν είναι υποχρεωτική.