Ο τρόπος που επικοινωνείτε με έναν άντρα έχει δύναμη και είναι αυτό, ανάμεσα σε άλλα, που θα καθορίσει αν θα τον προσελκύσετε ακόμα περισσότερο ή θα τον διώξετε μακριά σας. Τα λόγια μας… οι λέξεις μας… έχουν ΔΥΝΑΜΗ! Αυτά που λέτε με τον άντρα που σας ενδιαφέρει, έχουν ΔΥΝΑΜΗ! Να ξέρετε, όμως, ότι η επικοινωνία και τα λόγια που λέμε, είναι μόνο το μισό μέρος της ιστορίας.
Γράφει η κλινική ψυχολόγος Δήμητρα Ζάφειρα
Η επικοινωνία στην ολότητά της είναι το αποτέλεσμα των λέξεων που επιλέγουμε για να επικοινωνήσουμε. (Στο μη λεκτικό κομμάτι της επικοινωνίας θα φροντίσω να επιστρέψω αναλυτικά με νέο άρθρο γιατί είναι εξίσου και πολλές φορές περισσότερο σημαντικό.)
Έλεγα, λοιπόν, ότι δυστυχώς οι γυναίκες στην επικοινωνία τους με τον άντρα που τις ενδιαφέρει μερικές φορές λένε ή κάνουν πράγματα που χωρίς να το θέλουν προκαλούν το αντίθετο αποτέλεσμα από το να τον προσελκύσουν.
Ας δούμε ποια είναι μερικά απ’ αυτά και τι μπορούμε να κάνουμε για να ανατρέψουμε το δυσάρεστο αποτέλεσμα.
Γνωρίζω ότι είναι μέρος της ανθρώπινης συμπεριφοράς, όταν μας λένε ότι μπορεί κάτι να κάνουμε λανθασμένα, να γινόμαστε αμυντικοί και ουσιαστικά να απορρίπτουμε την πληροφορία που μας δίνεται. Πολλές από εσάς, δε, θα βιαστείτε να πείτε όλα εκείνα τα λάθη που οι άντρες κάνουν στην επικοινωνία μαζί σας! Πολύ ενδιαφέρον θέμα για επόμενο άρθρο.
Προσπαθήστε να είστε δεκτικές στην παρακάτω πληροφόρηση, χωρίς να είστε σκληρές ή επικριτικές με τον εαυτό σας, καθώς το μόνο στο οποίο αποσκοπεί είναι το πως θα γίνετε πιο αποτελεσματικές στην επικοινωνία σας με εκείνον!
Ας δούμε λοιπόν…
ΦΡΑΣΗ Νο 1: «Είσαι τέλειος!»
Όταν λέτε σε έναν άντρα ότι είναι τέλειος, να ξέρετε ότι τον ανυψώνετε σε ένα βάθρο για το οποίο αισθάνεται τεράστια ευθύνη. Πρώτον, γιατί γνωρίζει ότι δεν είναι τέλειος και δεύτερον, γιατί φοβάται ότι θα αποκαλυφθούν οι ατέλειές του και κυρίως ότι θα σας απογοητεύσει!
Επίσης, όταν τοποθετείτε έναν άντρα τόσο ψηλά χωρίς ακόμα να τον ξέρετε καλά, κάνει τον ίδιο καχύποπτο γι’αυτή τη βιαστική εξιδανίκευση (κι εσάς να φαίνεστε κάτι ίσως λιγότερο από αυτό που είστε). Δημιουργεί μια ανισότητα. Και, μολονότι, μπορεί να του αρέσετε, το να νοιώσει κανείς ότι εσείς τόσο βιαστικά τον έχετε ερωτευτεί, μπορεί να τον τρομοκρατήσει. Τίποτα δεν είναι πιο τρομακτικό για έναν πραγματικό άντρα, από το να του αρέσει μια γυναίκα και να φοβάται να της ραγίσει την καρδιά γιατί δεν ξέρει ακόμα αν θα μπορέσει να την ερωτευτεί κι αυτός! Και μόνο η σκέψη σε έναν άντρα ότι συναισθηματικά μπορεί να μην καταφέρει ν’ ανταποκριθεί στον ίδιο βαθμό με εσάς, από το να προσπαθήσει καν, του δημιουργεί μεγάλο άγχος και τον αποτρέπει.
Αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι να πείτε σε αυτόν τον άντρα ότι είναι ιδιαίτερος για εσάς κι ότι σας αρέσει, αλλά ότι για να είστε με έναν άντρα πρέπει να είναι ξεχωριστός και να σας κερδίσει. Αυτή η διαχείριση δείχνει αυτοπεποίθηση από μέρους σας, είναι πολύ πιο γοητευτική σα στάση και μπορεί να τον κάνει να σας κυνηγήσει από το να τρέχει μακριά!
ΦΡΑΣΗ Νο 2: «Ο πρώην μου… ήταν…!»
Συμπληρώστε το, όπως θέλετε! Όταν είστε σε ένα ραντεβού και αναφέρεστε με τρόπο επικριτικό και σκωπτικό σε πρώην, αυτό που σκέφτεται ο άντρας απέναντί σας (ακόμα κι αν έχετε απόλυτα δίκαιο γι’αυτό που σχολιάζετε), είναι γιατί ήσασταν μαζί του! Προσέξτε πως μιλάτε για τους πρώην! Για παράδειγμα, ας πούμε ότι λέτε ότι ο πρώην σας ήταν νάρκισσος! Αυτό κάνει έναν άνθρωπο να σκεφτεί για εσάς είτε ότι δεν ξέρετε να κρίνετε το χαρακτήρα των άλλων ή ότι πάσχετε από χαμηλή αυτοπεποίθηση, γιατί ως γνωστόν αυτό λειτουργεί ως καλύτερο δόλωμα-μαγνήτης για τέτοιους τύπους! Έτσι, πολύ άδικα για εσάς τις ίδιες θα φορτωθείτε με εντυπώσεις που ενδεχομένως και σας αδικούν και δε σας ταιριάζουν. Το να μιλάτε άσχημα για πρώην ή να τους χαρακτηρίζετε με άσχημο τρόπο, το μόνο που κάνει είναι να διαμορφώνει μια δική σας άσχημη αντανάκλαση στα μάτια του άλλου!
Οπότε, αντί να μπείτε στη διαδικασία να κακολογήσετε τον πρώην, προτιμήστε να πείτε ότι με τον προηγούμενο σύντροφό σας δεν ταιριάζατε όπως πιστεύατε αρχικά, ότι θέλατε διαφορετικά πράγματα και μαθαίνοντας πολλά από αυτή τη σχέση, ότι είστε έτοιμες να προχωρήσετε παρακάτω! Έτσι, θα φανείτε σα γυναίκα που σας ενδιαφέρει η προσωπική σας ανάπτυξη. Κι αυτό είναι γοητευτικό στα μάτια ενός άντρα γιατί σας προσδίδει αξία.
ΦΡΑΣΗ Νο 3: «Επιτέλους ένας νορμάλ άνθρωπος!»
Ξέρω, αρχικά, ακούγεται σαν κοπλιμέντο, το πλαίσιο όμως και η βαθύτερη σημασία του μπορεί να διώξει έναν άντρα, αντί να τον κολακεύσει. Γιατί; Αν μονίμως έλκετε ανθρώπους που δεν είναι νορμάλ, που είναι “προβληματικοί”, τότε τι λέει αυτό για εσάς σε εκείνον; Είναι πάλι σα να δείχνετε μόνες σας τον εαυτό σας λέγοντας ότι οι σπουδαίοι και αξιόλογοι άντρες δε βρίσκουν κάτι γοητευτικό σε εσάς! Και με αυτόν τον τρόπο τον έχετε ασυνείδητα καθοδηγήσει στο να ψάξει για τα ελαττώματά σας περισσότερο από τα προτερήματα.
Στη ζωή βρίσκεις αυτό που ψάχνεις! Και για να αρέσεις ακόμα περισσότερο στον άντρα που σε προσεγγίζει είναι σημαντικό να του δείξεις ότι τον διαλέγεις (όπως άλλωστε και αυτός) όχι σαν τελευταία, μοναδική ή βεβιασμένη λύση, σα συμβιβασμό δηλ. προηγούμενων ατυχών γνωριμιών, αλλά σαν τον καλύτερο ανάμεσα στους καλούς, που έχεις γνωρίσει! Αυτό θα τον κάνει να αισθανθεί ξεχωριστός! Αυτό θα τον ανεβάσει!
Προτιμήστε, λοιπόν, από το να προβείτε σε ατυχείς αναφορές του παρελθόντος, να του μιλήσετε όμορφα! Θα τον ιντριγκάρει το να πείτε ότι οι άνθρωποι που γνωρίσατε στο παρελθόν δεν ήταν ταιριαστοί με εσάς κι ότι πραγματικά χρειάζεται κάποιος ιδιαίτερος άντρας για να μπείτε στη διαδικασία να σκεφτείτε τα περισσότερα. Θα προσπαθήσει να γίνει αυτός ο άντρας (γιατί οι άντρες είναι κατακτητές) και θα εκτιμήσει το χρόνο του που του αφιερώνετε γιατί πιστεύετε ότι είναι σπουδαίος!
ΦΡΑΣΗ Νο 4: «Βαριέμαι…! Εσύ;»
Αυτό ακούγεται, αρχικά, ένα ακίνδυνο καθημερινό μήνυμα χωρίς ειδικό βάρος, αλλά δεν είναι έτσι. Είναι σαν να λέτε στον άλλο …βαριέμαι, έλα να κάνεις κάτι για να προσθέσεις λίγο αλατοπίπερο στη βαρετή ζωή μου. Μολονότι αυτό τοποθετεί για λίγο τον άντρα στη θέση του “ήρωα”, αυτού που θα σε υπηρετήσει (και ξέρουμε πολύ καλά ότι στους άντρες στους οποίους αρέσουμε, τους αρέσει να κάνουν πράγματα για εμάς), σε μακροπρόθεσμο επίπεδο και αν το λέτε διαρκώς, δε λειτουργεί καλά.
Προφανώς, θα υπήρχε μια μικρή επαφή στην αρχή όπου ο άλλος θα προσπαθούσε να σε “ανεβάσει”, να κάνει ή να πει πράγματα μόνο και μόνο για να σου φτιάξει τη διάθεση, αλλά σε βάθος χρόνους κάτι τέτοιο σκοτώνει την έλξη. Κι αυτό γιατί η γυναίκα που λέει βαριέμαι, είναι μια γυναίκα που δεν έχει και πολλά να κάνει στη ζωή της και που δεν έχει να προσθέσει αξία και ζωντάνια στη δική του ζωή.
Μια βαρετή γυναίκα προμηνύει μια βαρετή ζωή, όπως και το αντίθετο (με έναν αντίστοιχο άντρα δηλ.). Πολλές φορές λέμε ότι “θέλω έναν άνθρωπο να με εμπνέει, να είναι ζωντανός, δημιουργικός”. Θα έλεγα είναι πιο σωστό να γίνουμε εμείς πρώτα για τον εαυτό μας έτσι, και μετά αναζητώντας έναν εξίσου ζωντανό οργανισμό, να μοιραστούμε μαζί μια υπέροχη ζωή. Μην ψάχνετε το άλλο μισό, αλλά το άλλο ολόκληρο!
Αν θέλετε, λοιπόν, αντ’ αυτού του μηνύματος να επικοινωνήσετε με τον άλλο από μια θέση πιο υψηλή, πιο ελκυστική, πείτε του ότι έχετε μα υπέροχη, γεμάτη μέρα κι ότι σας λείπει! Δεν υπάρχει τίποτα πιο ευθύ και γοητευτικό απ’ αυτό!
ΦΡΑΣΗ Νο 5: …οτιδήποτε θυμίζει δράμα (μην ξεφορτώνετε το δράμα σας σε εκείνον).
Σε πολλές από τις μέρες μας μπορεί να περνάμε δυσκολίες που νοιώθουμε την ανάγκη να μοιραστούμε με τον άλλο και αυτό είναι φυσιολογικό. Η έλξη και η σύνδεση, όμως, στις αρχές μας σχέσης που θα θέλαμε να γίνει πιο στενή, χρειάζεται φως και θετικά πράγματα για να αναπτυχθεί σε κάτι πιο ισχυρό στο χρόνο. Πολλές θα σκεφτείτε ότι όταν μοιράζεστε μαζί του όλο σας το βάρος φαίνεται πραγματικά να ενδιαφέρεται και να έρχεται πιο κοντά, ότι σας στηρίζει! Αυτό είναι και το πιο παραπλανητικό σημείο για τη σχέση σας. Προφανώς και σε έναν άντρα αρέσει να βοηθά και να γίνεται εντός εισαγωγικών ο ήρωάς σας εκείνη τη στιγμή. Θα ψάξει λύσεις, θα σας ακούσει, μπορεί μέχρι να μοιραστεί και τα δικά του μαζί σας!
Αλλά όταν απομακρυνθείτε, θα νοιώθει την ανάγκη να γλιτώσει από αυτή την αρνητική ενέργεια, όπως άλλωστε θα κάνετε κι εσείς αντιστοίχως.
Περιττό δε να σας πω ότι σε τέτοια μοτίβα σχέσεων, αν διατηρηθούν στο χρόνο, αναπτύσσονται patterns εξάρτησης και ρόλων (π.χ. θύμα-σωτήρας, αδύναμος-δυνατός) που υπηρετούν τη διατήρηση της σχέσης, αλλά σαμποτάρουν την προσωπική σας εξέλιξη. Θα φοβάστε να γίνετε δυνατές, μήπως νοιώσει ότι δεν τον χρειάζεστε πια και φύγει. Αν σε κάποιον άντρα αρέσουν οι αδύναμες drama queens είναι γιατί του αρέσει να παίζει τον ήρωα… Κι από αυτό τον φαύλο κύκλο, δύσκολα γλιτώνει ο ένας ή ο άλλος.
Όπως καταλαβαίνετε, πολλά μπορείτε να πείτε σε έναν άντρα που να τον κάνουν να φύγει, αλλά ευτυχώς όλα αυτά διορθώνονται, ώστε να μην χαθεί η έλξη και η συνέχεια της επαφής μαζί του, μέχρι να γίνει στενότερη.
Πηγή: Dimitrazafeira.gr