HerNews.gr
Health

5 τρόποι για να χτίσετε μια πιο υγιή σχέση με το φαγητό

Μπορεί να πιστεύετε ότι η κακή σχέση με το φαγητό σημαίνει ότι πάσχετε από μια διατροφική διαταραχή, όπως η νευρική ανορεξία ή η βουλιμία… Ωστόσο, σύμφωνα με την Dr Sophie Mort, κλινική ψυχολόγο και ειδικό σε θέματα υγείας, «πολλοί από εμάς έχουμε ανθυγιεινές σχέσεις που είναι πολύ πιο λεπτές από τις διατροφικές διαταραχές για τις οποίες έχουμε διαβάσει ή έχουμε βιώσει στη ζωή μας».

«Μια κακή σχέση με το φαγητό συχνά περιλαμβάνει τη θεώρησή του ως αμαρτία, δηλαδή κάτι που πρέπει να ελεγχθεί ή να περιοριστεί, και να αγνοήσουμε τα σήματα πείνας του σώματος». «Μπορεί να είναι ένας ισχυρός εσωτερικός επικριτής που εμφανίζεται κάθε φορά που σκέφτεστε το φαγητό, λέγοντάς σας ότι δεν είναι εντάξει να θέλετε να φάτε ένα συγκεκριμένο φαγητό, και στη συνέχεια σας επιπλήττοντας ακόμα πιο σκληρά αν το κάνετε. Φάτε αυτό το φαγητό».

Άλλα βασικά σημάδια μιας δυσλειτουργικής σχέσης με το φαγητό: «Αποφυγή κοινωνικών περιστάσεων λόγω έλλειψης ελέγχου στα γεύματα, υπερβολικές σκέψεις γύρω από το φαγητό και τον προγραμματισμό, και ο εξαναγκασμός για υπερβολική άσκηση για να ακυρώσει μια λιγότερο υγιεινή διατροφή». Μπορεί επίσης να αγνοήσετε τα σημάδια της πείνας , να «εξοικονομήσετε» θερμίδες τροφής για να μπορέσετε να το παρακάνετε αργότερα ή να υποβάλλετε τον εαυτό σας σε συχνούς σωματικούς ελέγχους.Πώς μπορεί να προκύψουν αρνητικές σχέσεις με το φαγητό;

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και οι διασημότητες μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην οικοδόμηση αυτών των σχέσεων, ειδικά με την αύξηση των επιρροών και τις επιβλαβείς εξελίξεις στα μέσα ενημέρωσης. Οι διασημότητες και οι influencers κατακλύζουν το TikTok και το Instagram με λογαριασμούς αισθητικής, παρουσιάζοντας τους εαυτούς τους ως ειδικούς ευεξίας με προπονήσεις στις 5 π.μ., γεύματα χαμηλών θερμίδων και βίντεο «Τι τρώω μέσα στην ημέρα». Ωστόσο, κάτω από την επιφάνεια, διαιωνίζουν τις επιβλαβείς πτυχές της διατροφικής κουλτούρας, καλύπτοντας τις επιβλαβείς επιπτώσεις της.

Ευτυχώς, υπάρχουν απλά βήματα που μπορούν να γίνουν για να διορθωθούν αυτές οι αρνητικές σχέσεις με το φαγητό αφού διαμορφωθούν και εσωτερικευτούν.

Διατηρήστε ομαλή λειτουργία στα social media σας

Η Charlotte Faure Green , που ειδικεύεται στο άγχος και το στρες, σας συμβουλεύει να μην ακολουθείτε λογαριασμούς που θέτουν μη ρεαλιστικά πρότυπα σώματος ή ενθαρρύνουν ανθυγιεινές διατροφικές συνήθειες. «Μπορεί να τους ακολουθείτε για μεγάλο χρονικό διάστημα και οι συνήθειές τους έχουν γίνει φυσιολογικές για εσάς», λέει, «αλλά το να σκέφτεστε προσεκτικά τι καταναλώνετε κάθε φορά που ανοίγετε αυτές τις εφαρμογές στο τηλέφωνό σας μπορεί να είναι απίστευτα λυτρωτικό».Καταργήστε τις εφαρμογές περιορισμού θερμίδων

Συνιστά επίσης να απαλλαγείτε από τυχόν εφαρμογές που προκαλούν επιβλαβή συμπεριφορά. Η μέτρηση θερμίδων μπορεί να προωθήσει μια ανθυγιεινή σχέση με το φαγητό, επειδή μειώνει το φαγητό σε ένα παιχνίδι αριθμών, δεν είναι όλες οι θερμίδες ίσες! Η εστίαση πρέπει να είναι στην ποιότητα, την ευεξία και την υγεία, “διατροφή παρά ποσότητα.” Η παρακολούθηση των θερμίδων μπορεί επίσης να οδηγήσει σε εμμονικές σκέψεις για το φαγητό, συνεχή αυτοέλεγχο και αισθήματα ενοχής ή αποτυχίας όταν υπερβαίνει τον καθορισμένο ημερήσιο αριθμό θερμίδων. 

Τρώτε προσεκτικά

Η Charlotte Faure Green εξηγεί ότι “εκτός εάν υπάρχει αλλεργία ή δυσανεξία, δεν είναι απαραίτητο να εξαλειφθεί μια ολόκληρη ομάδα τροφίμων. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε διατροφικές ελλείψεις”. Η Δρ Sophie Mort προτείνει επίσης να ασκείτε πιο προσεκτική διατροφή για να «επανασυνδεθείτε με τα σήματα του σώματός σας». «Η ενσυνειδητότητα μας βοηθά να δημιουργήσουμε απόσταση μεταξύ μας και των σκέψεων και των συναισθημάτων μας», εξηγεί. «Με αυτό, μπορούμε να επιλέξουμε τι πιστεύουμε πραγματικά, τι θέλουμε να φάμε και πότε, διπλασιάζοντας τις πιθανότητές μας να επανέλθουμε σε αρμονία με τις ανάγκες του σώματός μας».

Αναπτύξτε αποτελεσματικούς μηχανισμούς αντιμετώπισης

Βρείτε τρόπους διαχείρισης του άγχους εκτός από το φαγητό. Η Charlotte Faure Green συνιστά την εύρεση διαφορετικών τρόπων διαχείρισης του στρες, όπως διαλογισμό, άσκηση , πλέξιμο ή «κάτι λίγο ασυνήθιστο» οτιδήποτε έχει απήχηση σε εσάς και προάγει την εσωτερική γαλήνη. Η Δρ Sophie Mort προσθέτει επίσης προτάσεις, όπως ασκήσεις αναπνοής ή κάτι τόσο απλό όπως “Στείλτε μήνυμα σε έναν φίλο, πηγαίνετε μια βόλτα ή παίξτε με τον σκύλο σας”.

Γνωρίστε το φαγητό με διασκεδαστικό τρόπο

«Μερικές φορές χρειάζεται να φάμε κάτι για να έχουμε ενέργεια κατά τη διάρκεια της ημέρας, αλλά όταν καταφέρνουμε να επαναφέρουμε τη χαρά στο φαγητό, όλη μας η άποψη για το φαγητό αλλάζει», προσθέτει η Δρ Sophie Mort. Προτείνει να αποφασίσετε να μάθετε να μαγειρεύετε με τους φίλους σας παρακολουθώντας τον αγαπημένο σας σεφ. “Είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να μάθετε για το φαγητό – τι είναι καλό για εμάς και γιατί, και πώς μπορούμε να απολαμβάνουμε το φαγητό σε ένα διασκεδαστικό περιβάλλον”.

Τα καλύτερα ροφήματα που τονώνουν το ανοσοποιητικό μας

 Aκολουθήστε μας στo Google News

Νεότερα Άρθρα

Καφές: Πότε μπορεί να γίνει επικίνδυνος για την υγεία

Her News

Υγεία: Τελικά είναι καλό το να πίνουμε καφέ το πρωί;

HerNews ka

Τα καλύτερα πρεβιοτικά τρόφιμα για καλύτερη υγεία του εντέρου

HerNews ka