Γυναίκες και άνδρες είμαστε το ζωντανό κύτταρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης των λαών, των ίσων ευκαιριών, της δημοκρατίας, της ισότητας και της ευημερίας.
Γράφει η Ζέφη Δημαδάμα
Στοίχημα ωστόσο παραμένει μέχρι και σήμερα η έμφυλη ισότητα, ειδικά κατά την περίοδο της πανδημίας. Σε πρόσφατη έρευνα που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Ευρωπαϊκού Κοινοβούλιου και αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας (8 Μαρτίου) προέκυψαν σημαντικά ευρήματα για τις επιπτώσεις της πανδημίας στο γυναικείο πληθυσμό.
Ευρήματα τα οποία επιβεβαιώνουν ότι οι ανισότητες μεταξύ ανδρών – γυναικών ακόμη και σε ευρωπαϊκό επίπεδο παραμένουν ισχυρές και απαιτούν ιδιαίτερη αντιμετώπιση ειδικά με την έλευση του κορονοιού όπου αναδείχθηκαν ακόμη περισσότερο οι ήδη υπάρχουσες παθογένειες.
Πιο συγκεκριμένα, τα κρίσιμα προς επίλυση ζητήματα, με βάση την ανωτέρω έρευνα σε γυναίκες των 27 κρατών μελών παραμένουν:
α) η βια και δη η ενδοοικογενειακή βια κατά των γυναικών, η οποία αυξήθηκε σημαντικά κατά τον εγκλεισμό φτάνοντας σε ακραίες μορφές κακοποίησης ή και γυναικοκτονιών β) η αδυναμία εξισορρόπησης οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής που επιβάρυνε ακόμη περισσότερο τις γυναίκες γ) η μείωση του εισοδήματος των γυναικών καθώς 4 στις 10 γυναίκες ανέφεραν ότι η πανδημία μείωσε το εισόδημά τους, ενώ σε 1 στις 5 γυναίκες περιορίστηκε ο χρόνος που διαθέτουν για αμειβόμενη εργασία.
Οι γυναίκες επομένως παραμένουν στο στόχαστρο της φτώχειας, του κοινωνικού αποκλεισμού, των μειωμένων ευκαιριών και στη δική μας Ευρώπη.
Η οικογένεια των ευρωπαϊκών σοσιαλιστικών κομμάτων και οι προοδευτικές δυνάμεις της Ευρώπης πρέπει να πρωτοστατήσουν στην οργάνωση δραστικών πολιτικών για τον τερματισμό της βίας κατά των γυναικών, τη διασφάλιση ίσων ευκαιριών στον εργασιακό τομέα, στα κοινά και στα κέντρα λήψης αποφάσεων.
Ωστόσο, να γίνουν πραγματικότητα τα παραπάνω χρειαζόμαστε οικονομικούς πόρους και προϋπολογισμούς που θα υιοθετούν έμπρακτα τη διάσταση του φύλου δηλαδή το “gender budgeting”.
Ειδικότερα, προϋπολογισμούς που θα λαμβάνουν υπόψη το φύλο στον τρόπο ανάλυσης – προετοιμασίας των οικονομικών αναγκών, που θα εμπεριέχουν ισότιμα και δίκαια τις ανάγκες όλων των πολιτών, γυναικών και ανδρών, κοριτσιών και αγοριών και θα τις αντικατοπτρίζουν σαφώς στον οικονομικό τους σχεδιασμό.
Σε αυτό το πλαίσιο, κορυφαίας σημασίας είναι και η κατανομή και διάθεση των πόρων και του Ταμείου Ανάκαμψης με κριτήρια ισότητας στην πρόσβαση από άνδρες και γυναίκες, χωρίς αποκλεισμούς, με στόχο την συμπερίληψη στην ανάκαμψη όλων ακόμη και της τελευταίας γυναίκας στην πόλη και στην ύπαιθρο. Μια φεμινιστική οικονομία πρέπει να γίνει γρήγορα πραγματικότητα.
Ζέφη Δημαδάμα
Διδάσκουσα στο Τμήμα Διεθνών, Ευρωπαϊκών & Περιφερειακών Σπουδών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο
Αντιπρόεδρος Γυναικών Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος
Στελεχος ΚΠΕ ΚΙΝΑΛ ΠΑΣΟΚ