Αν θες ένα ελαφρύ, νόστιμο και ξεχωριστό γλυκό, τότε ήρθε η ώρα να φτιάξεις αυτό το μοναδικό κέικ λεμόνι. Αφράτο και μοσχομυριστό, αυτό το κέικ λεμόνι μπορείς να το απολαύσεις οποιαδήποτε ώρα της ημέρας, είτε σκέτο για να συνοδέψεις τον καφέ σου, είτε με μία γεμάτη μπάλα από το αγαπημένο σου παγωτό!
Διάβασε παρακάτω τη συνταγή γι’ αυτό το ξεχωριστό κέικ λεμόνι!
Υλικά
Για το κέικ λεμόνι
- 3 αυγά, σε θερμοκρασία περιβάλλοντος
- 200 γρ. γρ. γιαούρτι στραγγιστό, σε θερμοκρασία περιβάλλοντος
- 160 γρ. ζάχαρη
- 220 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
- 1 ½ κ.γ. baking powder
- 2 κ.σ. ξύσμα από ακέρωτα λεμόνια
- 20 γρ. χυμό λεμόνι
- 60ml φυτικό λάδι, ελαφρύ ελαιόλαδο ή λάδι καρύδας κ.α.
- 1 κάψουλα βανιλλίνη
- ¼ κ.γ. αλάτι
Για το σιρόπι
- 250 ζάχαρη
- 350 νερό
- 1 λεμόνι, κομμένο σε φέτες
Εκτέλεση
Για το κέικ λεμόνι
-
Στον κάδο του μίξερ αφρατεύουμε τα αυγά με τη ζάχαρη, τη βανιλλίνη και το ξύσμα λεμονιού μέχρι να γίνουν σαν κρέμα.
-
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το γιαούρτι, το φυτικό λάδι, το αλάτι και το baking powder.
-
Τα προσθέτουμε στο μείγμα εναλλάξ μαζί με το αλεύρι και συνεχίζουμε το ανακάτεμα προσθέτοντας στο τέλος χυμό λεμονιού.
-
Μεταφέρουμε σε αντικολλητική στρογγυλή φόρμα ή ταψί και ψήνουμε για 45’ στους 180ο C στο αερόθερμο.
Το σιρόπι
-
Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε τις φέτες του λεμονιού, το νερό και τη ζάχαρη, βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 5’, αποσύρουμε και το αφήνουμε να κρυώσει.
-
Σιροπιάζουμε τη ζεστή λεμονόπιτα κουταλιά-κουταλιά και αφού πέσει η θερμοκρασία την τοποθετούμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 2 ώρες.
- Σερβίρουμε είτε σκέτο, είτε με το αγαπημένο μας συνοδευτικό