Ακοή: Σημαντικό όπλο ενάντια στην άνοια, τον αποπροσανατολισμό, την απομόνωση και σύμμαχος του ευ ζην. Ποιες είναι οι πληροφορίες τις οποίες αγνοούμε για τη σημασία της στη ζωή μας και τελικά, γνωρίζουμε αν πράγματι ακούμε καλά;
Η Akoustica Medica, ειδικός της φροντίδας της ακοής με την εξειδικευμένη ομάδα της μίλησαν στο Hernews για όλα όσα χρειάζεται να ξέρεις, καθώς και για τη σημασία του έγκαιρου ελέγχου.
Λίγα λόγια για την εταιρεία
Η Akoustica Medica ιδρύθηκε το 1998. Ένα δίκτυο Βρετανών ξεκίνησε τα κέντρα διανομής ακουστικών βαρηκοΐας στην Ευρώπη και έτσι ήρθαν και στην Ελλάδα. Τα τελευταία χρόνια ανήκουμε στο Group Audika που είναι αυτή τη στιγμή το μεγαλύτερο group στο χώρο της φροντίδας ακοής. Είναι ένα πάρα πολύ μεγάλο δίκτυο με στόχο να βοηθήσει περισσότερους ανθρώπους να ακούνε καλύτερα. Αυτός είναι ο σκοπός τόσο του ομίλου, όσο και της Akoustica Medica.
Δήμητρα Ζαμπάρα
Ποιος είναι ο δικός σας ρόλος στην εταιρεία;
Ξεκίνησα το 1999, λίγους μήνες μετά την ίδρυση της εταιρείας στην Ελλάδα. Αρχικά, ήμουν ειδική Ακοοπροθετήστρια. Έπειτα ανέλαβα το κομμάτι του administration και του marketing, έχοντας μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα. Έκτοτε βρίσκομαι στο τμήμα marketing ως υπεύθυνη. Ο ρόλος μου είναι η επαφή με όσους περισσότερους ανθρώπους γίνεται, ώστε να υπάρχει ενημέρωση και ευαισθητοποίηση γύρω από τη δυσκολία ακοής και τις συνέπειες που έχει στις ζωές των ανθρώπων.
Υπάρχουν προωθητικές ενέργειες και ενημέρωση; Σε ποια social media βρίσκεστε;
Βρισκόμαστε σε όλα τα social media, πλην του Instagram που θα ενεργοποιηθεί οσονούπω. Πριν μερικά χρόνια θεωρούσαμε ότι οι δικοί μας οι άνθρωποι, δηλαδή όσοι κοιτάνε για ακουστικά βαρηκοΐας μάλλον δεν βρίσκονται στο digital κομμάτι. Διαψευστήκαμε. Υπάρχουν, είναι ενεργοί και θέλουν να ενημερώνονται. Το κομμάτι του ακουστικού βαρηκοΐας έχει αλλάξει τα τελευταία χρόνια. Πλέον πλησιάζουμε τον άνθρωπο μέσω της ευεξίας, αποσκοπώντας στη καλή ποιότητα ζωής. Πραγματικά ακοή σημαίνει ποιότητα ζωής. Γιατί, ένας άνθρωπος που ακούει μπορεί και συμμετέχει ενεργά στην καθημερινότητά του, στις συζητήσεις, στις παρέες, έχει αυτοπεποίθηση, αισθάνεται καλά για τον εαυτό του και είναι ενεργός σε οτιδήποτε κάνει. Αντίθετα κάποιος που δεν ακούει καλά, απομονώνεται, αποτραβιέται από την καθημερινότητα και τις δράσεις που έκανε. Λόγω του ότι η βαρηκοΐα έρχεται σταδιακά, δεν το συνειδητοποιεί εύκολα κάποιος, οπότε σταματά σιγά σιγά πράγματα από την καθημερινότητά του, νομίζοντας ότι είναι φυσιολογικό. Από τη στιγμή της εκδήλωσης της, θα του πάρει δέκα χρόνια περίπου μέχρι να συνειδητοποιήσει ότι πράγματι έχει πρόβλημα και πρέπει να το ελέγξει.
Πώς γίνεται ένας άνθρωπος να καταλάβει έγκαιρα ότι υπάρχει θέμα βαρηκοΐας;
Αρχικά θα υπάρξουν κάποια σχόλια από το οικογενειακό του περιβάλλον. Π.χ. έχεις γυρισμένη την πλάτη και δεν ακούς τι σου λέμε. Στη συνέχεια ο ίδιος αντιλαμβάνεται τις ομιλίες σαν μουρμουρητά, νομίζοντας ότι οι άνθρωποι δεν μιλάνε καλά. Η αποδοχή δεν έρχεται εύκολα. Περισσότερο θα πει ότι δεν του μιλάνε σωστά, ότι δεν μπορεί ν’ ακούσει με γυρισμένη τη πλάτη ή ακόμη ότι ο ήχος στην τηλεόραση δεν ακούγεται καλά. Ακριβώς εκεί εστιάζει η δική μας εκστρατεία, η οποία ξεκίνησε από τον Καναδά. Επικοινωνούμε στον κόσμο να ελέγχει την ακοή του προληπτικά από τα 60 έτη και να εντάσσει τον έλεγχο στην ετήσια ατζέντα του. Αν αναλογιστούμε ότι η πρώτη φορά που μας κάνουν έλεγχο ακοής είναι όταν γεννιόμαστε και έκτοτε το αμελούμε, αντιλαμβάνεστε πόσο σημαντική είναι η πρόληψη, η επίσκεψη στον ΩΡΛ γιατρό του και τελικά η αντιμετώπιση.
Ποιες μπορεί να είναι οι πιο σοβαρές επιπτώσεις που μπορεί κάποιος να μην καταλάβει; Τι συμβαίνει για παράδειγμα με την απώλεια μνήμης;
Η βαρηκοΐα, όταν δεν αντιμετωπίζεται, έχει πραγματικά σημαντικές συνέπειες στον άνθρωπο. Έχει συνδεθεί μέσα από επίσημες έρευνες και μελέτες ότι ένας άνθρωπος με βαθιά βαρηκοΐα, αν δεν δώσει λύση, έχει πέντε φορές περισσότερες πιθανότητες να πάθει άνοια. Γιατί; Το αυτί είναι το όργανο που μεταφέρει τον ήχο στον εγκέφαλο και ο εγκέφαλος είναι αυτός που αποκωδικοποιεί το τι ακούμε, άρα όταν το αυτί σταματάει να στέλνει σήματα στον εγκέφαλο, εκείνος αρχίζει και ξεχνάει, πετάει πληροφορίες που έχει πάρα πολύ καιρό να ακούσει και να αντιληφθεί. Έτσι λοιπόν δημιουργούνται και τα προβλήματα μνήμης.
Και μπορεί να επέλθει και αποπροσανατολισμός, σωστά;
Βεβαίως. Οι άνθρωποι με βαρηκοΐα έχουν περισσότερες πιθανότητες στη κακή ισορροπία και είναι πιο επιρρεπείς στα πεσίματα. Επίσης, πολλοί άνθρωποι υποφέρουν από εμβοές, κάτι το οποίο δεν αντιμετωπίζεται εύκολα. Συνήθως, στις μεγάλες ηλικίες οι εμβοές συνδυάζονται με ένα βαθμό βαρηκοΐας. Υπάρχουν ακουστικά βαρηκοΐας που βοηθούν, δηλαδή δίνουν ένα σήμα για τις εμβοές, προσπαθώντας να τις εξαλείψουν.
Οι εμβοές είναι το βουητό που έχουμε στο αυτί, το οποίο ουσιαστικά μπορεί να μας φέρει και πονοκεφάλους;
Ναι. Οι εμβοές μπορεί να σχετίζονται με τη βαρηκοΐα ή ακόμη να συμβαίνουν ανεξάρτητα.
Γιατί θεωρείτε ότι είναι ταμπού μέχρι και στις μέρες μας το να φοράει κάποιος ακουστικά βαρηκοΐας;
Το ακουστικό βαρηκοΐας είναι συνδεδεμένο με την ηλικία. Δηλαδή, κάποιος που φοράει ακουστικά βαρηκοΐας μάλλον είναι μεγάλος σε ηλικία και κατά κάποιο τρόπο αυτό εκλαμβάνεται ως μια αναπηρία. Είναι βέβαια γεγονός ότι, εάν κάποιος είναι βαρήκοος, το καταλαβαίνουν όλοι, όμως αν κάποιος φοράει ακουστικά βαρηκοΐας δεν το ξέρει κανένας. Το ξέρει μόνο ο ίδιος. Αυτό, όταν το συνειδητοποιήσουν περισσότεροι άνθρωποι νομίζω θα τους βοηθήσει να καταλάβουν ότι δεν υπάρχει πια η ανάγκη για αυτό το ταμπού.
Ιωάννα Σκόνδρα
Ποιος είναι ο ρόλος σου στην εταιρεία;
Είμαι Ειδικός Ακοής. Ο ρόλος ενός ειδικού ακοής είναι ουσιαστικά η αξιολόγηση των δυσκολιών που αντιμετωπίζει ο βαρήκοος. Σε άμεση συνεργασία με τον ίδιο τον άνθρωπο και κατόπιν της εφαρμογής σύγχρονων ακουστικών βαρηκοΐας σε πραγματικές συνθήκες, καταλήγουμε στο να δώσουμε την ιδανική λύση για κάθε περίπτωση. Είναι ένα ανθρωποκεντρικό επάγγελμα. Η δουλειά του ειδικού προσανατολίζεται επίσης στις ανάγκες του κάθε ανθρώπου.
Ένα περιστατικό ή ένας άνθρωπος που έχει μείνει ανεξίτηλος στη μνήμη σου;
Ήταν ένα περιστατικό που το είχε αναλάβει συνάδελφος με ένα κορίτσι από τη Συρία. Είχε σκάσει βόμβα δίπλα της και επηρεάστηκε το ακουστικό της νεύρο. Ήρθε το παιδί στην Ελλάδα και όλοι μαζί με μια ΜΚΟ μάζεψαν τα χρήματα και της χάρισαν τα ακουστικά. Πήγαινε τετάρτη δημοτικού τότε. Ήμασταν τρεις ειδικοί στο γραφείο την ώρα της εφαρμογής, το παιδί βούρκωσε. Ήταν πολύ συγκινητικό και εκεί φαίνεται η σπουδαιότητα της δουλειάς μας.
Ας μιλήσουμε για το κομμάτι των ακουστικών
Πλέον τα ακουστικά είναι πάρα πολύ μικρά ως και αθέατα. Υπάρχουν αρκετοί τύποι, ανάλογα, με το αν η βαρηκοΐα απαιτεί, είτε οπίσθιου τύπου, είτε μέσα στο αυτί που δεν φαίνεται. Επίσης πλέον υπάρχει η συνδεσιμότητα με το Bluetooth. Το αισθητικό κομμάτι δεν υφίσταται πια, οπότε τα ταμπού εξαλείφονται.
Οκτώβριος είναι ο μήνας της τρίτης ηλικίας. Στο πλαίσιο αυτό γίνεται κάποια εκστρατεία από εσάς;
H Akoustica Medica εδώ και πολλά χρόνια τρέχει μια ενημερωτική καμπάνια που έχει ξεκινήσει από το εξωτερικό. Ενημερώνουμε όλους τους ανθρώπους σχετικά με τη δυσκολία στην ακοή, κάνουμε την αξιολόγηση της σε όλους τους ανθρώπους, ενώ η αξιολόγηση δεν έχει κάποια οικονομική επιβάρυνση.
Υπάρχει συγκεκριμένο χρονικό διάστημα από τη μια επίσκεψη στην άλλη ή εναπόκειται στο περιστατικό;
Στην πρώτη επαφή υπάρχει αξιολόγηση του περιστατικού και μετά την τοποθέτηση ορίζονται προγραμματισμένα ραντεβού. Ο ειδικός με τον βαρήκοο συναντιούνται μια φορά το χρόνο ενώ στην αρχή ορίζονται ραντεβού για τους δύο πρώτους μήνες. Φορά με τη φορά φτάνουμε στο βέλτιστο αποτέλεσμα. Αξίζει να αναφέρουμε ότι, πριν την επίσκεψη του σε εμάς, ο εκάστοτε άνθρωπος χρειάζεται να έχει επισκεφθεί έναν ΩΡΛ γιατρό, καθώς είναι ο αρμόδιος για τη γνωμάτευση πιθανής βαρηκοΐας.
Ας κλείσουμε συνοψίζοντας τις επιπτώσεις της βαρηκοΐας, μέσα από τις οποίες διαφαίνεται η σημασία της πρόληψης, του ελέγχου και εν τέλει της δημιουργίας ποιοτικής ζωής.
Είναι πολλές και σοβαρές. Πρώτα απ’ όλα επηρεάζεται η καθημερινότητα του ανθρώπου. Επηρεάζεται η ποιότητα ζωής σε συνδυασμό με την επικοινωνία. Υπάρχουν πολλές δυσκολίες όσον αφορά την επικοινωνία στις κοινωνικές και τις εργασιακές σχέσεις.
Mελέτες έχουν δείξει ότι η απώλεια ακοής αν αφεθεί χωρίς βοήθεια, μπορεί να επιταχύνει τη νοητική υποβάθμιση. Όπως επίσης ότι τα άτομα που εμφανίζουν ήπια συμπτώματα απώλειας ακοής μπορεί να έχουν διπλάσιες πιθανότητες να εμφανίσουν άνοια κατά τη διάρκεια της ζωής τους, δεδομένου ότι η σιωπή συνεπάγεται μειωμένα νοητικά ερεθίσματα – συγκριτικά με τους ανθρώπους με υγιή ακοή.