Το Ακρωτήρι, η πόλη 3.600 ετών στο νησί της Σαντορίνης θαμμένη από στάχτη από μια γιγαντιαία ηφαιστειακή έκρηξη το 1650 π.Χ., παγωμένη στη δόξα της Εποχής του Χαλκού, χρησιμεύει ως εξαίσια χρονοκάψουλα για σύγχρονους αρχαιολόγους που μαθαίνουν περισσότερα κάθε μέρα για το μυστηριώδες ζωές των κατοίκων της.
Βρίσκεται στο ελληνικό νησί που τότε ονομαζόταν Θήρα από τον μυθικό ηγεμόνα του νησιού Θήρα, η αρχαία πόλη ήταν μέρος του μινωικού πολιτισμού, που άκμασε εκεί και στο κοντινό νησί της Κρήτης.
Η έκρηξη του νησιού που αρχικά ονομαζόταν “Στρογγυλή” αποδεκάτισε όλη τη ζωή στο νησί και διέγραψε μια ολόκληρη πόλη-κράτος, η οποία έχει αποδειχθεί από τους αρχαιολόγους ότι ήταν μέρος του μινωικού πολιτισμού.
Με τα κομψά τριώροφα και τετραώροφα κτίρια του με χρωματιστές πέτρες, τη λαμπρή δημόσια τέχνη, συμπεριλαμβανομένων των τοιχογραφιών, που μαρτυρούν έναν ιδιαίτερα ανεπτυγμένο και κομψό πολιτισμό, αυτό θέτει το ερώτημα εάν το νησί της Σαντορίνης ήταν στην πραγματικότητα η Ατλαντίδα.
Mυθική πόλη εξαιρετικής ομορφιάς που βυθίστηκε κάτω από τα κύματα
Ήταν η Σαντορίνη το ίδιο μέρος για το οποίο έγραψε ο Πλάτων, το οποίο τιμωρήθηκε για την ύβρις της 1000 χρόνια πριν χτιστεί η Ακρόπολη;
Η ερώτηση μπορεί να μην απαντηθεί ποτέ προς ικανοποίηση όλων, αλλά πληθαίνουν οι αποδείξεις ότι αυτό μπορεί στην πραγματικότητα να είναι αλήθεια.
Ο Πλάτωνας, στα γραπτά του «Τίμαιος» και «Κριτιάς», περιέγραψε τις ομορφιές του άλλοτε μεγάλου και στρατιωτικά ισχυρού νησιού, του οποίου οι κάτοικοι ερωτεύτηκαν τόσο πολύ με τον εαυτό τους και ήταν τόσο αλαζονικοί που οι θεοί κατέστρεψαν την πόλη ως τιμωρία.
Ο λαμπρός αρχαίος Έλληνας φιλόσοφος δήλωσε ότι η πόλη κάποτε πολιόρκησε ακόμη και την ίδια την Αθήνα με τις ναυτικές της δυνάμεις, αλλά οι Αθηναίοι απέκρουσαν ουσιαστικά την επίθεση. Το νησιωτικό έθνος τιμωρήθηκε στη συνέχεια από τους θεούς για την ύβρις του και βυθίστηκε κάτω από τα κύματα του Αιγαίου.
Ένα πρόσφατο ντοκιμαντέρ που προβλήθηκε στο Discovery Channel ως μέρος της σειράς του Blowing Up History λέει ότι η αρχαία χαμένη πόλη της Ατλαντίδας μπορεί όντως να ήταν το ελληνικό νησί της Σαντορίνης.
Καλυμμένο από 200 πόδια τέφρας από την ηφαιστειακή έκρηξη, ανεξιχνίαστος καλλιτεχνικός πλούτος ανακαλύφθηκε πρόσφατα στο Ακρωτήρι, στο νότιο άκρο του νησιού. Αυτά έχουν δώσει ακόμα πιο δελεαστικές ενδείξεις για την πραγματική ταυτότητα της Σαντορίνης.
Η πόλη ήταν τόσο εντελώς θαμμένη στην ηφαιστειακή τέφρα που τα υπολείμματα εκλεκτών τοιχογραφιών και πολλών άλλων έργων τέχνης και αντικειμένων έχουν διατηρηθεί καλά, όπως ακριβώς συνέβη αργότερα στην πόλη της Πομπηίας κοντά στον Βεζούβιο της Ιταλίας.
Τα ευρήματα των πρόσφατων ανασκαφών
Σημαντικά νέα ευρήματα αποκαλύφθηκαν πρόσφατα κατά τη διάρκεια των συνεχιζόμενων ανασκαφών στον αρχαιολογικό χώρο του Ακρωτηρίου, ανακοίνωσε το Υπουργείο Πολιτισμού της Ελλάδας σε ανακοίνωσή του μετά τις ανασκαφές του 2020.
Οι περισσότερες από τις πρόσφατες ανακαλύψεις σχετίζονται με την καθημερινή ζωή των ανθρώπων που ζούσαν στο νησί πριν από την ηφαιστειακή έκρηξη που κατέστρεψε το μεγαλύτερο μέρος του νησιού και μπορεί να είχε επίσης θανατηφόρο πλήγμα στον μινωικό πολιτισμό στην Κρήτη.
Τα συνηθισμένα αντικείμενα που χρησιμοποιούσαν οι κάτοικοι του νησιού -ακόμα και απίστευτα ρούχα και καμένα φρούτα- που βρέθηκαν στις ανασκαφές του 2020, ήταν πιθανότατα τα τελευταία αντικείμενα που χρησιμοποιούσαν οι κάτοικοι της Σαντορίνης τις στιγμές πριν από την καταστροφική ηφαιστειακή έκρηξη.
Επιπλέον, βρέθηκαν περισσότερα από 130 αγγεία, τα οποία οι αρχαιολόγοι πιστεύουν πιθανότατα να σχετίζονται με τόπο ταφής.
Η ανακοίνωση του Υπουργείου Πολιτισμού που εκδόθηκε μετά την ανασκαφή του 2020 ανέφερε ότι μεταξύ των νέων ανακαλύψεων ήταν τέσσερα αγγεία που είχαν αποκαλυφθεί εν μέρει σε προηγούμενες ανασκαφές.