Μια αλλαγή καριέρας μετά τα 40 μπορεί να φαίνεται τρομακτική. Με αυτά τα 5 βήματα όμως, θα τα καταφέρεις!
Η πίεση να διαλέξουμε τι πρέπει να κάνουμε στη ζωή μας από πολύ μικρή ηλικία οδηγεί μερικές φορές σε βεβιασμένες και λάθος αποφάσεις!
Έτσι μπορεί να φτάσεις σε μια ηλικία που υποτίθεται ότι πρέπει να έχεις λύσει όλα σου τα προβλήματα και συνειδητοποιείς πως δεν σου αρέσει η δουλειά που κάνεις! Έλα όμως που μερικές φορές αποφασίζεις πως πρέπει να αλλάξεις καριέρα στα 40!
Άγχος ότι θα αποτύχεις, τι θα πουν οι άλλοι, πώς θα συντηρήσεις την οικογένειά σου εάν όλο αυτό δεν λειτουργήσει… Αυτές είναι μόνο μερικές απ’ τις σκέψεις σου όταν περνάει απ’ το μυαλό σου να αλλάξεις καριέρα μετά τα 40.
Μπορεί μάλιστα να έχεις κατακτήσει κάποια πράγματα στη δουλειά που κάνεις τώρα, όμως αισθάνεσαι πως έχεις πέσει σε τέλμα!
Υπάρχουν πολλά παραδείγματα ανθρώπων των οποίων η καριέρα εκτοξεύτηκε μετά τα 40 όταν επέλεξαν ένα διαφορετικό επαγγελματικό μονοπάτι.
Ο Samuel Jackson έκανε καριέρα στην ηθοποιία μετά τα 46 στο Pulp Fiction, o San Walton άνοιξε το πρώτο Wal- Mart στα 44, ο Ray Kroc αγόρασε τα πρώτα του McDonald’s στα 59! Οπότε κανείς δεν σε πιέζει να τα έχεις λύσει όλα στη ζωή σου μέχρι να πας 30.
Ο Undre Griggs coach επαγγελματικής καριέρας, δίνει 5 tips που θα σε βοηθήσουν να κάνεις το επόμενο βήμα στην καριέρα σου!
Συνειδητοποίησε το γιατί!
Το πιο σημαντικό κομμάτι είναι να καταλάβεις γιατί παίρνεις αυτή την απόφαση. Το τι και το πώς είναι κάτι που θα σκεφτείς αργότερα, αφού είσαι σίγουρος ότι είναι κάτι το οποίο θέλεις όντως να κάνεις. Τι αγαπάς και τι μισείς στη δουλειά σου; Τι σε κάνει να θέλεις να αλλάξεις καριέρα; Θέλεις να αλλάξεις τελείως αντικείμενο ή μήπως απλά δεν σ’ αρέσει η εταιρεία για την οποία εργάζεσαι; Ουσιαστικά, πρέπει να βρεις τι είναι αυτό που πιστεύεις ότι θα σε κάνει χαρούμενο, το “γιατί” θέλεις να κάνεις αυτή την αλλαγή.
Να είσαι προετοιμασμένος για όλα
Μια αλλαγή καριέρας μετά τα 40 χρειάζεται θάρρος. Καλείσαι να αντιμετωπίσεις τις δικές σου ανασφάλειες και φόβους και ταυτόχρονα πολλοί άνθρωποι θα μιλήσουν με αρνητικά λόγια γι΄ αυτή σου την απόφαση. Αν είσαι, όμως, σίγουρος γι’ αυτό που θέλεις να κάνεις, θα μπορέσεις να το διαχειριστείς. Εάν δεν είσαι, θα μπεις στη διαδικασία να σκέφτεσαι τι λέει ο κόσμος κι αυτό είναι λάθος. Ο Griggs συμβουλεύει να κάνεις μια λίστα με τους στόχους που έχεις θέσει και να τους διαβάζεις κάθε μέρα! Αυτό θα σε βοηθήσει να μείνεις συγκεντρωμένος σε αυτό που θες να κάνεις.
Ο φόβος
Συνήθως υπάρχουν 3 είδη φόβων που μας κρατάνε απ’ το να κάνουμε μια τέτοια μεγάλη αλλαγή: 1) Ο φόβος ότι δεν θα μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε στα έξοδα. 2) Ο φόβος της αποτυχίας. 3) Ο φόβος του τι θα σκεφτούν οι άλλοι. Σκέψου τους φόβους σου, πολύ ρεαλιστικά, σκέψου το χειρότερο και το καλύτερο σενάριο για καθέναν απ’ αυτούς και με ποιο τρόπο θα μπορούσες να αντιμετωπίσεις το χειρότερο σενάριο.
Ενημερώσου πριν κάνεις κάποια αλλαγή
Μην αλλάξεις καριέρα χωρίς να ξέρεις τι γίνεται στον κλάδο στον οποίο έχεις ονειρευτεί να δουλεύεις. Μπορεί να έχεις πλάσει μια φανταστική εικόνα στο μυαλό σου που δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Μίλα με ανθρώπους του χώρου, ψάξε πληροφορίες, μάθε όσα περισσότερα μπορείς. Θα πρέπει να είσαι σίγουρος ότι αυτή η αλλαγή καριέρας ταιριάζει με τους λόγους που την κάνεις.
Δοκίμασε και εξασκήσου
Πριν αποφασίσεις να αλλάξεις δουλειά, μπορείς να ξεκινήσεις με το να δεις τι χρειάζεται για να αλλάξεις καριέρα. Ποια είναι τα skills που έχεις ήδη απ’ την τωρινή καριέρα σου και μπορείς να τα εκμεταλλευτείς και ποια καινούργια χρειάζεται να αποκτήσεις;
Κάνε ένα σεμινάριο, εργάσου part time σε κάποια εταιρεία του χώρου για να εξασκηθείς και να δεις στην πράξη εάν σου αρέσει. Δώσε στον εαυτό σου τα εφόδια που χρειάζονται κι όταν είσαι έτοιμη, θα προβείς ολοκληρωτικά και επιτυχημένα στην αλλαγή καριέρας που θες!
Πηγή: Ergasia.gr