HerNews.gr
Συνεντεύξεις

Αγγελική Δεδοπούλου: Η Ελληνίδα που ξεχωρίζει στο εξωτερικό

H Αγγελική ζει στις Βρυξέλλες τα τελευταία 9 χρόνια και εργάζεται ως υπεύθυνη για την πολιτική στους τομείς της Τεχνητής Νοημοσύνης, των Ψηφιακών Δεξιοτήτων και του ρόλου της τεχνολογίας στην Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία (ΕU Green Deal).Είναι ένα φωτεινό παράδειγμα για μένα μιας Ελληνίδας που κάνει εξαιρετικά πράγματα στο εξωτερικό και σήμερα είχαμε μια πολύ όμορφη συζήτηση. 

 

1. Αγγελική είσαι μια κοπέλα που σήμερα κάνει καριέρα στο εξωτερικό. Πώς πήρες την απόφαση να ζήσεις και να εργαστείς μόνιμα στο εξωτερικό; Θα θέλαμε να κάνουμε ένα πέρασμα από τα πρώτα βήματα σου στις Βρυξέλλες και την πορεία που έχεις διαγράψει από τότε.

Έφυγα στο εξωτερικό για να συνεχίσω τις σπουδές μου. Ήθελα να διευρύνω τους ορίζοντές μου, να βελτιώσω το επίπεδο γνώσεών μου στις ξένες γλώσσες και να αναζητήσω καλύτερες ευκαιρίες εργασίας. Αρχικά πραγματοποίησα πρακτική στη Γενική Γραμματεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, έπειτα εργάστηκα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Γενική Διεύθυνση Απασχόλησης) ως Σύμβουλος για την Ευρωπαϊκή ταξινόμηση Δεξιοτήτων, Ικανοτήτων και Επαγγελμάτων (ESCO) και το νέο πλαίσιο Europass.

Πιο συγκεκριμένα, ασχολήθηκα με την Επικοινωνιακή Στρατηγική και συμμετείχα σε διεθνείς ομιλίες σε κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την προώθηση των προγραμμάτων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στον τομέα της ψηφιακής αγοράς εργασίας.

Επιπλέον, συμμετείχα σε συσκέψεις με εκπροσώπους των Υπουργείων Aπασχόλησης και Παιδείας για ζητήματα που αφορούσαν την εφαρμογή των ψηφιακών εργαλείων απασχόλησης σε εθνικό επίπεδο. Τέλος, διαχειριζόμουν τις σχέσεις με τους Δημοσίους Φορείς Απασχόλησης των κρατών μελών καθώς και ιδιωτικούς φορείς. Από το Φεβρουάριο του 2020 έως και σήμερα εργάζομαι ως Senior Manager για την Πολιτική της Τεχνητής Νοημοσύνης, των Ψηφιακών Δεξιοτήτων και του ρόλου της τεχνολογίας στην Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία (ΕU Green Deal),στην πολυεθνική εταιρεία Huawei.

2. Αγγελική, ποια είναι η άποψή σου για το φαινόμενο Brain drain!

Παρόλο που η Ελλάδα αποτελεί χώρα «δημιουργίας» υψηλού επιστημονικού δυναμικού, πολλοί νέοι στρέφονται στο εξωτερικό. Αυτό, κυρίως, συμβαίνει, διότι οι μισθολογικές αποδοχές δεν συνάδουν με το επίπεδο δεξιοτήτων των νέων αφ’ ενός και αφ’ ετέρου δεν υπάρχουν αρκετές ευκαιρίες επαγγελματικής εξέλιξης στην Ελλάδα. Τουλάχιστον αυτό ίσχυε τη περίοδο που μετοίκησα εκτός Ελλάδος. Εκτιμώ πως έχει βελτιωθεί η κατάσταση το τελευταίο διάστημα και πολλοί Έλληνες έχουν επιστρέψει στην Ελλάδα. Γενικά είναι σημαντικό να δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες που θα δώσουν κίνητρο στη γενιά του brain drain να επιστρέψει στην Ελλάδα.

3. Η ζωή στις Βρυξέλλες φαίνεται ιδανική, τουλάχιστον σε επαγγελματικό επίπεδο. Είναι όντως;

Όπου γη και πατρίς έλεγε η γιαγιά μου. Ο άνθρωπος μπορεί να ζήσει σε οποιοδήποτε σημείο της γης και να αγαπήσει τον καινούριο τόπο όπου εγκαθίστανται, αρκεί να του προσφέρει αυτό που θα τον κάνει ευτυχισμένο. Θεωρώ πώς στις Βρυξελλες το περιβάλλον είναι πολύ εποικοδομητικό για την επαγγελματική εξέλιξη ενός νέου ανθρώπου.
Εκεί έχουν έδρα μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες, πολλά θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπως η Ευρωπαική Επιτροπή και άλλοι διεθνείς οργανισμοί και έχω την ευκαιρία στο πλαίσιο της δουλειάς μου να συμμετέχω σε πολύ ενδιαφέροντα συνέδρια, ομιλίες αλλά και να κάνω εποικοδομητικές και εμβριθείς συζητήσεις με φορείς και εταίρους γύρω από τη πολιτική, τα Ευρωπαϊκά θέματα και τη τεχνολογία.

 

 

4. Έχοντας ήδη πετύχει σημαντικά βήματα στην καριέρα σου, αν και πολύ μικρή σε ηλικία, υπάρχει συνταγή επιτυχίας ;

Πιστεύω πως είναι ένας συνδυασμός συνεχούς προσπάθειας, επιμονής, υπομονής και κάποιες φορές, τύχης. Πρέπει κανείς να διεκδικήσει τις ευκαιρίες που του προσφέρονται και να μην τα παρατήσει στην πρώτη δυσκολία. Η επιτυχία είναι κάτι πολύ υποκειμενικό. Πολλές φορές έχουμε την τάση να ορίζουμε την επιτυχία με βάση το τι πιστεύουν οι άλλοι. Για εμένα επιτυχία είναι μικρά βήματα ολοκλήρωσης των στόχων που βάζουμε στη ζωή μας. Επίσης αυτό που θεωρώ εξίσου σημαντικό είναι η επίτευξη ισορροπίας μεταξύ επαγγελματικής σταδιοδρομίας και προσωπικής ζωής.

5. Αγγελική, μπορούν οι γυναίκες να επιτύχουν σε μια (ακόμα) ανδροκρατούμενη κοινωνία;

Φυσικά! Τα στερεότυπα αποτελούν τη βασική αιτία της ανισότητας των φύλων και επηρεάζουν όλους τους τομείς της κοινωνίας. Οι στερεοτυπικές προσδοκίες που βασίζονται σε σταθερούς κανόνες για γυναίκες και άνδρες, κορίτσια και αγόρια, περιορίζουν τις προσδοκίες, τις επιλογές και την ελευθερία τους, και αυτό πρέπει να αλλάξει. Θεωρώ πως η αλλαγή αυτή έχει ήδη επέλθει κυρίως σε μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες όπως η Huawei. Η τεχνολογική καινοτομία μπορεί να καθοδηγείται από τις γυναίκες και η τεχνολογία μπορεί να ενδυναμώσει τις γυναίκες.

Οι γυναίκες υπάλληλοι της Huawei διαδραματίζουν ένα μοναδικό ρόλο και συνεισφέρουν σημαντικά στην εταιρεία.

Πολλές από αυτές έχουν διακριθεί και έχουν γίνει εξέχουσες ηγέτιδες. Στην ψηφιακή εποχή, το σημαντικότερο μέτρο για τη γεφύρωση του ψηφιακού χάσματος μεταξύ των φύλων είναι η εκπαίδευση. Είτε πρόκειται για πανεπιστημιακή εκπαίδευση είτε για κοινωνική κατάρτιση, πρέπει να δώσουμε στις γυναίκες περισσότερες ευκαιρίες να συμμετέχουν ενεργά στα ψηφιακά επαγγέλματα.

6. Θέλω να κλείσεις την συνέντευξη με ένα μήνυμα, όποιο επιθυμείς!

Ότι γίνεται στη ζωή μας γίνεται για κάποιο λόγο. Πίστευε στον εαυτό σου και προχώρα δυναμικά!

Disclaimer: Οι απόψεις που εκφράζονται σε αυτό το άρθρο είναι αποκλειστικά αυτές του συντάκτη και δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να θεωρηθούν ως δηλώσεις επίσημης θέσης της εταιρείας Huawei ή οποιασδήποτε άλλης θέσης των εταιρειών/οργανισμών που αναγράφονται στο βιογραφικό του συντάκτη.

 

kelly

Κέλλυ Βρανάκη

Contact me @:

Instagram: https://www.instagram.com/story_kelling/

Facebook: https://www.facebook.com/Story_kelling-929217863902546/

 

 

 

Νεότερα Άρθρα

Γεωργία Καλτσή: «Ξύπνησα 24 μέρες μετά το κώμα, νόμιζα ότι έχω ξυπνήσει το ίδιο απόγευμα»

Her News b

Μαρία Σολωμού: «Νηστεύω από τα πάντα την Μεγάλη Εβδομάδα, αποφεύγω και τις σαρκικές επαφές»

HerNews ka

Πηνελόπη Πιτσούλη: «Έχω τρέλα με τα παπούτσια, έχω πάνω από 120 ζευγάρια»

Her News b