HerNews.gr
Αφιερώματα

Αντρές Εσκομπάρ: Το αυτογκόλ που οδήγησε στην τραγική δολοφονία του στις 2 Ιουλίου του 1994

Σαν σήμερα, στις 2 Ιουλίου του 1994, δολοφονήθηκε ο Αντρές Εσκομπάρ, ένας από τους πιο αξιόλογους και αγαπητούς ποδοσφαιριστές της Κολομβίας. Η ιστορία του, γεμάτη ελπίδα, ταλέντο και τραγωδία, εξακολουθεί να συγκλονίζει και να θυμίζει τις σκληρές πραγματικότητες που συνδέονται με τον κόσμο του ποδοσφαίρου και της κοινωνίας.

Ο Αντρές Εσκομπάρ γεννήθηκε στις 13 Μαρτίου 1967 στο Μεντεγίν της Κολομβίας. Από νεαρή ηλικία έδειξε το ταλέντο του στο ποδόσφαιρο και σύντομα εντάχθηκε στις τάξεις της Ατλέτικο Νασιονάλ, όπου ανέδειξε το ταλέντο και το πάθος του για το άθλημα. Η ευγενική του φυσιογνωμία και η ηγετική του παρουσία στο γήπεδο του χάρισαν το παρατσούκλι «El Caballero del Fútbol» (Ο Ιππότης του Ποδοσφαίρου).Αντρές Εσκομπάρ... Ένα αυτογκόλ, του στοίχισε την ζωή - dieci10

Το 1994, η Εθνική Ομάδα της Κολομβίας συμμετείχε στο Παγκόσμιο Κύπελλο των Ηνωμένων Πολιτειών με μεγάλες φιλοδοξίες. Ο Εσκομπάρ ήταν βασικός παίκτης της ομάδας και θεωρούνταν ένας από τους σημαντικότερους αμυντικούς του τουρνουά. Ωστόσο, η μοίρα έμελλε να του παίξει ένα σκληρό παιχνίδι.

Στον αγώνα εναντίον των ΗΠΑ, ο Εσκομπάρ σημείωσε άθελά του αυτογκόλ, συμβάλλοντας στην ήττα της ομάδας του με 2-1 και τον αποκλεισμό από τη διοργάνωση.

Η επιστροφή στην Κολομβία δεν ήταν όπως την περίμενε. Το βράδυ της 2ας Ιουλίου 1994, ο Εσκομπάρ βρισκόταν σε ένα μπαρ στο Μεντεγίν όταν δέχτηκε επίθεση από ένοπλους άνδρες. Η τραγική δολοφονία του αποδόθηκε σε εκδίκηση για το αυτογκόλ του, και συγκλόνισε όχι μόνο τον κόσμο του ποδοσφαίρου, αλλά και ολόκληρη την Κολομβία. Οι δράστες, αδέρφια Χούλιο και Πέδρο Ντέιβιντ Γκαγόν, ήταν συνδεδεμένοι με το καρτέλ ναρκωτικών του Μεντεγίν. Σύμφωνα με μαρτυρίες, οι Γκαγόν έχασαν μεγάλα χρηματικά ποσά στοιχηματίζοντας υπέρ της Κολομβίας στο Μουντιάλ, και η ήττα της ομάδας λόγω του αυτογκόλ του Εσκομπάρ προκάλεσε την οργή τους.

Ο Χούλιο Φιέρο Γκαγόν, ο οδηγός του αυτοκινήτου από το οποίο βγήκε ο δολοφόνος, καταδικάστηκε σε 43 χρόνια φυλάκιση, αλλά τελικά αποφυλακίστηκε μετά από 11 χρόνια λόγω καλής διαγωγής. Ο Πέδρο Γκαγόν, ο κύριος δράστης, καταδικάστηκε επίσης, αλλά η σύνδεσή τους με το καρτέλ και η διαφθορά που επικρατούσε στην Κολομβία εκείνη την εποχή, έκανε πολλούς να πιστεύουν ότι η δικαιοσύνη δεν αποδόθηκε πλήρως.El autogol por el que habrían asesinado a Andrés EscobarΟ Αντρές Εσκομπάρ έμεινε στη μνήμη όλων ως ένας ταπεινός και ευγενικός αθλητής, ο οποίος αγαπούσε το παιχνίδι και την πατρίδα του.

Την κηδεία του Εσκομπάρ παρακολούθησαν περισσότερα από 120.000 άτομα. Κάθε χρόνο οι άνθρωποι ton τιμούν φέρνοντας φωτογραφίες του στους αγώνες. Τον Ιούλιο του 2002, η πόλη του Μεντεγίν αποκάλυψε ένα άγαλμα προς τιμήν της μνήμης του.

Η ιστορία του Αντρές Εσκομπάρ είναι μια υπενθύμιση ότι το ποδόσφαιρο, αν και πηγή χαράς και ενότητας, μπορεί να αποκαλύψει και τις πιο σκοτεινές πλευρές της ανθρωπότητας. 

 Aκολουθήστε μας στo Google News

Νεότερα Άρθρα

Τσερνόμπιλ: 35 χρόνια από την τραγωδία

Her News

Σαν σήμερα το 1982 καταργήθηκαν οι ποδιές στα σχολεία

HerNews ka

Γκουίνεθ Πάλτροου: Οι δύο γάμοι, ο αρραβώνας με τον Μπραντ Πιτ, τα παιδιά & όλα τα “καυτά” ειδύλλια που είχε

HerNews ka