Πολλά ελληνικά νησιά αντλούν τα ονόματά τους από μυθικούς ήρωες, αρχαίους θεούς και βασιλιάδες ή από γεωλογικά χαρακτηριστικά.
Η ελληνική επικράτεια αποτελείται από 6.000 νησιά και βραχονησίδες διάσπαρτα στο Αιγαίο και το Ιόνιο Πέλαγος, ένα πραγματικά μοναδικό φαινόμενο της ευρωπαϊκής ηπείρου. Κάθε ελληνικό νησί είναι διαφορετικό, το καθένα με τις δικές του ιδιότητες, καθιστώντας το μοναδικό στον κόσμο.
Σαντορίνη (Θήρα) : Το όνομα προέρχεται από τον αρχαίο Σπαρτιάτη Θήρα που αποίκισε πρώτος το νησί. Το χρησιμοποιούσαν διερχόμενοι σταυροφόροι, οι οποίοι σταματούσαν για ανεφοδιασμό κοντά στην εκκλησία της Αγίας Ειρήνης, που ήδη υπήρχε στο νησί.
Κέρκυρα: Σχετίζεται με δύο ισχυρά υδάτινα σύμβολα: τον Ποσειδώνα, θεό της θάλασσας, και τον Ασωπό, ποταμό της ηπειρωτικής Ελλάδας. Σύμφωνα με τον μύθο, ο Ποσειδώνας ερωτεύτηκε την πανέμορφη νύμφη Κόρκυρα, κόρη του Ασωπού και της ποτάμιης νύμφης Μετόπης, και την απήγαγε. Ο Ποσειδώνας έφερε την Κόρκυρα στο άγνωστο νησί και, σε συζυγική ευδαιμονία, πρόσφερε το όνομά της στον τόπο – που σταδιακά εξελίχθηκε στην Κέρκυρα. Μαζί απέκτησαν ένα παιδί που το ονόμασαν Φαϊάξ, από το οποίο οι κάτοικοι του νησιού ονομάζονταν Φαίακες. Το παρατσούκλι της Κέρκυρας είναι το νησί των Φαιάκων.
Κρήτη : Κρήτη ονομαζόταν μια από τις νύμφες που φύλαγαν τα χρυσά μήλα του κήπου των Εσπερίδων, του κήπου των θεών, και σύμφωνα με τη μυθολογία η νύμφη ονόμασε το νησί. Μια άλλη θεωρία προτείνει ότι προέρχεται από την αρχαία ελληνική λέξη «κραταιή» που σημαίνει ισχυρή με το σκεπτικό ότι η Κρήτη ήταν η ισχυρότερη θαλασσοκρατία κατά την αρχαιότητα.
Τα ονόματα των ελληνικών νησιών που προέρχονται από τη μυθολογία
Ανάφη : Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, οι Αργοναύτες καθώς επέστρεφαν στην πατρίδα τους από την Κολχίδα πιάστηκαν σε μια καταιγίδα και παρακαλούσαν τον αρχαίο Έλληνα θεό Απόλλωνα να τους σώσει. Ο Απόλλων ανταποκρίθηκε στις κλήσεις τους και είδε το νησί να ξεπροβάλλει μπροστά τους. έγινε το καταφύγιό τους. Οι ντόπιοι ισχυρίζονται ότι το νησί ονομάζεται έτσι επειδή δεν έχει φίδια.
Φολέγανδρος : Για την προέλευση του ονόματος της Φολέγανδρου υπάρχουν δύο εκδοχές. Σύμφωνα με την πρώτη, το όνομα προέρχεται από τη φοινικική λέξη phelekgundari (helekgundari) που σημαίνει βραχώδης γη. Στη δεύτερη εκδοχή, το νησί πήρε το όνομά του από τον μυθολογικό πρώτο οικιστή Φολέγανδρο, γιο του βασιλιά Μίνωα.
Νάξος :Υπάρχουν δύο βασικές θεωρίες για το όνομα του νησιού. Το πρώτο είναι ότι ονομάστηκε προς τιμή του Νάξου, ηγεμόνα των πρώτων αποίκων του νησιού. το δεύτερο, ότι το όνομα προέρχεται από την αρχαία ελληνική λέξη νάξαι, που σημαίνει θύσαι, λόγω των πολλών θυσιών που γίνονταν εκεί προς τιμή των θεών.