«Απο το φαίνεσθαι στο είναι» – Ταξίδι στο μύθο του Δημήτρη Μανίνη. Ο εικαστικός Δημήτρης Μανίνηςτην 19η Μαιου στις 20.30 εγκαινιάζει στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης την δεύτερη αναδρομική του έκθεση, μετά από εκείνην στην Μπιενάλε της Βενετίας, προσκαλεσμένος από το διεθνές ίδρυμα Εικαστικών Antonio dal Ponte.
Πρόκειται για 35 έργα που καλύπτουν αντιπροσωπευτικώς όλες τις περιόδους της εικαστικής του δραστηριότητας 45 χρόνων.
Κατά περίπτωση, είναι δουλεμένα με λάδι οργανικού διαλύτη, με λάδι υδατοδιαλυτό, με ακρυλικό, βινύλ και αερογράφο. Οι διαστάσεις τους από 30χ45 έως 100χ160 εκ. Εκτίθενται επίσης, 2 γλυπτά από κεραμικό υλικό υψηλής θερμοκρασίας και μέταλλα, «ντυμένα» με έγχρωμα σμάλτα που παρασκευάσθηκαν στο εργαστήρι Τέχνης Eroterra, στην Τσαγκαράδα Πηλίου τα οποία καθ ύψος φτάνουν έως 70 εκ καθώς και 5 γλυπτά από σύνθετα υλικά, αφαιρετικές ανθρώπινες μορφές σε φυσικό μέγεθος.
Τα έργα είναι ανθρωποκεντρικά, και το ονειρικό κλίμα που επικρατεί, προέρχεται από την αντιπαράθεση του βροτού προς το άφθαρτο, του πρόσκαιρου προς το αιώνιο, πράγμα που παραδίδει στο βλέμμα του θεατή τον αυτοσαρκασμό του δημιουργού.
Διάρκεια εκθέσεως έως 29 Μαιου. Επιμέλεια, Αννίτα Πατσουράκη Ιστορικός Τέχνης Επισκέψεις, 18.00 έως 22.00 κάθε μέρα και Σαββατοκύριακο.
Κριτικές για το έργο του Δημήτρη μανίνη
Enzo di Martino Ιστορικός – Κριτικός Τέχνης, συγγραφέας του βιβλίου The History of Venice Biennale
Καλά τεκμηριωμένος και ταυτόχρονα συναρπαστικός εμφανίζεται ο φανταστικός κόσμος του Μανίνη. Ζωγραφίζει φιγούρες γεμάτες πόνο, με χαρακτηριστικά ενός μυθικού εξπρεσιονισμού. Δηλαδή, ειδωμένες κάτω από την υπαρξιακή τους αγωνία, και το ίδιο πράττει στην περίπτωση των ζευγαριών.
Ο Μανίνης αποφεύγει τον κίνδυνο του ναίφ, καθώς είναι προικισμένος με την σκληρή και οξυδερκή σφραγίδα του ζωγράφου, πάντοτε εκφραστική, ικανή να προκαλέσει στον θεατή την αίσθηση της συγκίνησης και της συμπαράστασης για τους απεικονιζόμενους χαρακτήρες.
Χάρης Καμπουρίδης τεχνοκριτικός-σημειολόγος, μέλος της Academia Europaea
”…Άκρως εξατομικευμένη, ισχυρή, επιμονή και γοητευτική στην αφήγηση της η ζωγραφική του Δημήτρη Μανίνη. Ήταν μια από τις πρώτες μου κριτικές που δημοσίευσα πριν 45 χρόνια, καθώς με συνεπήρε ο συμβολισμός και η μυστική ζωή των μορφών στα έργα του.
Εξελισσόμενος έκτοτε συνεχώς ο ζωγράφος, ουσιαστικά όμως ο ίδιος στον εικαστικό κόσμο του, πάντα μεταξύ ποιητικής και μαγικής ματιάς στα οράματα που απεικονίζει, αποτελεί ένα σημαντικό κεφάλαιο για την σύγχρονη ελληνική τέχνη, μέσα κι έξω από το κεντρικό ρεύμα της συλλογικής εικαστικής μας ιστορίας.”
Νίκος Σιδέρης ψυχίατρος-ψυχαναλυτής ,συγγραφέας
‘’Ο Δημήτρης Μανίνης είναι δείγμα ανθρώπου που δεν θα έπρεπε να σπανίζει στους τόπους και τους καιρούς που ζούμε.
Τα έργα του πολύπτυχα, πολυπλόκαμα, πολύχρωμα, στέρεα και ανοιχτά. Λεπτοφυής αδρότητα, ρέουσα αναλογία, ζυγισμένη δομή, πνοή απόλαυσης.
Όλβιοι όσοι τον συνάντησαν και όσοι θα τον συναντήσουν. Αν κάποιος αναζητά την καθολική ενότητα του πνεύματος, η πιθανότητα να συναντηθεί με κάποια από τις εκφάνσεις του Δημήτρη αυξάνεται εκθετικά.’’
Νίκος Σκανδάμης Ακαδημαϊκός διδάσκαλος
Ζωγράφος, γλύπτης, συγγραφέας αλλά και ερευνητής της ύλης χημικός, ο Μανίνης διακυβεύεται ακούραστα σε όλες τις μορφές πνευματικής άσκησης που επιλέγει σε μια προσπάθεια που κινείται στο όριο: Φυγή από την κατασταλαγμένη θέαση που θα αποστερούσε τη γοητεία της ριψοκίνδυνης αναζήτησης, δυσπιστία απέναντι στην παγίδα της προοπτικής και τα δεσμά της αναπαράστασης, έλξη προς το παραμύθι και το όνειρο.
Βιογραφικό & αναλυτικές πληροφορίες για το έργο του δημιουργού στο dimitrismaninis.blogspot.com