27 χρόνια πέρασαν από τότε που δόθηκε επίσημα από τον FDA η έγκριση χρήσης του λέιζερ για αποτρίχωση και μέχρι σήμερα εξακολουθεί να θεωρείται η πιο αποτελεσματική μέθοδος απαλλαγής από την ανεπιθύμητη τριχοφυΐα.
Αναπόφευκτο ήταν λοιπόν να δημιουργηθούν, με το πέρασμα του χρόνου, πολλοί μύθοι γύρω από τον καινοτόμο αυτό τρόπο αποτρίχωσης.
Ακολουθούν οι πιο διαδεδομένοι μύθοι γύρω από την αποτρίχωση με λέιζερ:
Η αποτρίχωση με λέιζερ πονάει
Το κατά πόσο πονά η λέιζερ αποτρίχωση εξαρτάται από την αντοχή σας στον πόνο. Οι περισσότερες γυναίκες ωστόσο βρίσκουν τον πόνο ανεκτό, ειδικά αν πριν από κάθε συνεδρία έχουν εφαρμόσει μια αναισθητική κρέμα στα σημεία που έχουν επιλέξει να απομακρύνουν την ανεπιθύμητη τριχοφυΐα. Επίσης, η ένταση στα μηχανήματα λέιζερ ρυθμίζεται, έτσι αν αισθάνεσαι πόνο, με πιο χαμηλή ένταση, θα μπορέσεις να αντέξεις τη συνεδρία.
Η αποτρίχωση με λέιζερ είναι ιδανική και το ίδιο εύκολη για όλους
Η λέιζερ αποτρίχωση είναι ευκολότερη για μερικές γυναίκες. Όσες έχουν σκουρόχρωμη τριχοφυΐα και ανοιχτόχρωμο δέρμα είναι οι καλύτερες υποψήφιες για αποτρίχωση με λέιζερ, καθώς η στόχευση της δέσμης του λέιζερ στην χρωστική της τρίχας είναι η βέλτιστη. H δυσκολία έγκειται στα φυσικά ξανθά, κόκκινα ή γκρίζα μαλλιά που δεν έχουν αρκετή μελανίνη για να απορροφήσει την ενέργεια του λέιζερ και να καταστρέψει τον θύλακα της τρίχας.
Το λέιζερ προσφέρει μόνιμα αποτελέσματα
Σίγουρα πρόκειται για την πιο αποτελεσματική μέθοδο αποτρίχωσης που αφήνει το δέρμα βελούδινο για μεγάλο χρονικό διάστημα. Για να εξασφαλίσεις, όμως την οριστική εξαφάνιση της ανεπιθύμητης τριχοφυΐας θα χρειαστείς περισσότερες της μιας συνεδρίες. Ακόμη κι όταν ολοκληρώσεις τις συνεδρίες, τα αποτελέσματα, αν και εντυπωσιακά, δεν είναι ποτέ απολύτως μόνιμα.
Θα χρειαστεί να κάνεις μία ή δύο συνεδρίες συντήρησης το χρόνο για τη διατήρηση του άριστου αποτελέσματος.
Η αποτρίχωση με λέιζερ προκαλεί καρκίνο
Ο FDA δηλώνει ότι το λέιζερ αποτρίχωσης είναι δέσμη φωτός μη ιονίζουσας ακτινοβολίας η οποία δεν θεωρείται επικίνδυνη. “Η φωτεινή ενέργεια από τα λέιζερ παραμένει στην πραγματικότητα επιφανειακά ,στο επίπεδο του δέρματος”, λέει η δερματολόγος Δρ.Whitney Bowe στο FoxNews.com. “Αυτά τα λέιζερ δεν προκαλούν βλάβη και μεταλλάξεις στο DNA όπως η ιονίζουζα ακτινοβολία”, εξηγεί. “Το χρησιμοποιούμενο φως δεν διεισδύει περισσότερο από τον θύλακα της τρίχας και τα εσωτερικά όργανα δεν επηρεάζονται καθόλου, ούτε και η γονιμότητα”, τονίζει και ο Dr.Konstantin Zakashansky, γυναικολόγος ογκολόγος στο νοσοκομείο The Mount Sinai.