Η Ελλάδα μαζί με την Ρουμανία την Βουλγαρία και την Κύπρο, ανάμεσα σε 29 χώρες της Ευρώπης κατέχουν τα «σκήπτρα» της υπερκατανάλωσης αντιβιοτικών τόσο στα νοσοκομεία όσο και στην κοινότητα.
Μια υπερκατανάλωση που προκαλεί ανθεκτικά μικρόβια τα οποία σκοτώνουν περισσότερους από 35 χιλιάδες ανθρώπους ετησίως σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, τη Νορβηγία και την Ισλανδία με ταυτόχρονο πρόσθετο υγειονομικό κόστος περίθαλψης που ξεπερνά το 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ και απώλειες στην παραγωγικότητα.
Τα στοιχεία που παρουσιάζει στο «Vradini.gr» ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, καθηγητής Παιδιατρικής του Πανεπιστημίου ΕΚΠΑ και της Πενσυλβάνια, κ. Θεοκλής Ζαούτης, είναι αποκαλυπτικά.
Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον κ. Ζαούτη, η μικροβιακή αντοχή αποτελεί μία από τις τρεις κορυφαίες απειλές για την υγεία, κάτι το οποίο εντόπισε η Αρχή Ετοιμότητας και Αντιμετώπισης Καταστάσεων Έκτακτης Υγειονομικής Ανάγκης της Επιτροπής.
«Η μικροβιακή αντοχή, δηλαδή το φαινόμενο που τα μικρόβια έχουν αναπτύξει μηχανισμούς άμυνας που τα κάνουν να μην μπορούν να αντιμετωπιστούν με φάρμακα όπως τα αντιβιοτικά, αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους κινδύνους για την ανθρώπινη υγεία και μία από τις τρεις κορυφαίες απειλές για την υγεία που εντόπισε η Αρχή Ετοιμότητας και Αντιμετώπισης Καταστάσεων Έκτακτης Υγειονομικής Ανάγκης της Επιτροπής (HERA) για τις οποίες απαιτούνται μέτρα συντονισμού σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης(ΕΕ)», τονίζει στο «Vradini.gr» ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, αναφέροντας μας τα αποκαλυπτικά στοιχεία που κατέγραψε τον περασμένο Νοέμβριο το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (European Centre for Disease Prevention and Control-ECDC).
«Εκτιμάται ότι, σε ολόκληρη την ΕΕ, την Ισλανδία και τη Νορβηγία, περισσότερα από 35 000 άτομα πεθαίνουν κάθε χρόνο από λοιμώξεις από μικρόβια με αντοχή στα αντιβιοτικά. Οι λοιμώξεις αυτές επιφέρουν στην ΕΕ πρόσθετο κόστος υγειονομικής περίθαλψης ύψους 1,5 δισ. ευρώ και απώλειες στην παραγωγικότητα» δηλώνει ο κ. Ζαούτης ενώ αναφερόμενος στην χώρα μας για την χρήση των αντιβιοτιών είπε:
«H Ελλάδα είναι σταθερά ανάμεσα στις χώρες που έχουν υψηλή χρήση των αντιβιοτικών τόσο στην κοινότητα όσο και στα νοσοκομεία, ενώ ταυτόχρονα παρουσιάζει και αυξημένη μικροβιακή αντοχή».
«Σε τελευταία έκθεση του ΕCDC (Νοέμβριος 2022) η Ελλάδα, μαζί με χώρες όπως η Ρουμανία, η Βουλγαρία και η Κύπρος, έχει για το 2021 από τις μεγαλύτερες συνολικές καταναλώσεις (νοσοκομεία και κοινότητα) αντιβιοτικών ανάμεσα σε 29 χώρες, και αρκετά υψηλότερα από τον μέσο όρο όλων των χωρών που συμπεριλαμβάνονταν στην έκθεση».
Διαβάστε περισσότερα στη vradini.gr