HerNews.gr
Αφιερώματα

Αθήνα: Πως πήρε το όνομά της;

Η ιστορία του πώς η Αθήνα, μια από τις παλαιότερες πόλεις στον κόσμο, απέκτησε το σημερινό της όνομα είναι ένας θεμελιώδης ελληνικός μύθος.

Εν αγνοία πολλών, η Αθήνα είχε στην πραγματικότητα πολλά ονόματα στα 3.400 χρόνια της καταγεγραμμένης ιστορίας της.

Το αρχικό όνομα της Αθήνας ήταν «Ακτή» ή «Ακτική» και το πήρε από τον πρώτο βασιλιά της χώρας, τον βασιλιά Ακταίο. Στη συνέχεια, καθώς η πόλη συνέχιζε να αναπτύσσεται, ο διάδοχος του Ακταίου, ο βασιλιάς Κέκροπας, έδωσε το όνομά του στην πόλη.

Η ελληνική μυθολογία λέει ότι οι Θεοί του Ολύμπου κοίταξαν από ψηλά την όμορφη ακμάζουσα πόλη του Κέκροπα και αποφάσισαν να την κάνουν δική τους, με αποτέλεσμα να αλλάξει το όνομα της Αθήνας για τελευταία φορά.

Μια μονομαχία μεταξύ των θεών για το όνομα της Αθήνας

Όπως σημειώνει η ιστορία, η αρχαία πόλη της Αθήνας ήταν μια ισχυρή δύναμη και έπαιξε σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη και την πρόοδο του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού.

Στη σύγχρονη εποχή, απομεινάρια των Θεών και η δόξα τους από την αρχαιότητα είναι διάσπαρτα σε όλη την πόλη.

Υπάρχει μια πλούσια και μυθική ιστορία σε όλη την Αθήνα και ο τρόπος που ονομάστηκε η ελληνική πρωτεύουσα δεν αποτελεί εξαίρεση.

Η ιστορία ξεκινά με μια μονομαχία μεταξύ των αρχαίων θεών του Ολύμπου για να καθοριστεί ποιος θα έδινε στην πόλη το όνομά της και θα γίνει ο προστάτης της.

Λέγεται ότι ο θεός της θάλασσας, ο Ποσειδώνας , και η θεά της σοφίας, Αθηνά, έφτασαν στον τελευταίο γύρο και ήταν έτοιμοι να τον πολεμήσουν σε μια μονομαχία για να κατακτήσουν την πόλη.

Ο Δίας επενέβη τότε για να αποφύγει ένα βίαιο αποτέλεσμα.

Ο Δίας δήλωσε ότι και οι δύο θεοί πρέπει να δώσουν ένα δώρο στον βασιλιά της πόλης, τον Κέκροπα, ο οποίος ήταν ένα πλάσμα μισός άνθρωπος και μισό φίδι. Όποιο δώρο αποδεχόταν οι πολίτες θα καθόριζαν το νέο όνομα της πόλης.

Τα δώρα που δόθηκαν στους Αθηναίους

Ο μύθος λέει ότι όλοι οι πολίτες ανέβηκαν ψηλά στην Ακρόπολη για να δουν τις προσφορές της Αθηνάς και του Ποσειδώνα.

Πρώτος ήταν ο Ποσειδώνας, ο οποίος χτύπησε τον βράχο της Ακρόπολης, ανοίγοντας μια πηγή νερού και προσφέροντας στη νέα πόλη επιτυχία στον πόλεμο και στη θάλασσα. 

Ωστόσο, ο κόσμος γεύτηκε το νερό και δεν μαγεύτηκε, καθώς είχε αλμυρή γεύση όπως οι θάλασσες που βασίλευε ο θεός.

Όταν ήρθε η σειρά της Αθηνάς, προχώρησε και φύτεψε έναν σπόρο στο έδαφος που αμέσως φύτρωσε σε μια όμορφη ελιά.

Αυτή ήταν η χειρονομία της θεάς να δώσει τους συμβολικούς καρπούς της ειρήνης και της σοφίας στους Αθηναίους, καθώς και να φυτέψει το δέντρο που τους παρείχε λάδι, τροφή και ξύλα για το κάψιμο και τη δημιουργία εργαλείων.

Σύμφωνα με μια ερμηνεία του μύθου, οι άνδρες υποστήριζαν τον Ποσειδώνα ενώ οι γυναίκες, που υπερψήφισαν τους άνδρες, ήταν υπέρ της Αθηνάς.

Από εκείνη την ημέρα, η πόλη υιοθέτησε το όνομα της θεάς και έγινε γνωστή ως Αθήνα. Η κουκουβάγια, που σημαίνει σοφία και συνδέθηκε με την Αθηνά, ήρθε να αντιπροσωπεύει την πόλη στην αρχαιότητα.

Στη μία πλευρά του νομίσματος της ελληνικής δραχμής απεικονιζόταν η θεά Αθηνά ενώ στην άλλη η κουκουβάγια.

Οι πολίτες της Αθήνας έχτισαν ναούς και αγάλματα και έκαναν πανηγύρια αφιερωμένα στην προστάτιδα τους, την Αθηνά, όπως ο μεγαλοπρεπής Παρθενώνας στην Ακρόπολη.

 Aκολουθήστε μας στo Google News 

Νεότερα Άρθρα

Γιορτή του Πατέρα: Μια ημέρα γεμάτη αγάπη και αναμνήσεις

HerNews ka

Εθνικό πένθος: Σε ποιες περιπτώσεις κηρύσσεται στην Ελλάδα;

HerNewskl

Αφιέρωμα: 16+1 αγαπημένα τραγούδια για το Καλοκαίρι!

Her News b