Πολλές φορές λέμε την φράση “έλα μωρέ, δεν ξέρεις να βράσεις ένα αυγό;” Και όμως, δεν ξέρεις. Η τέχνη του αυγού δεν είναι τόσο εύκολη και αθώα όσο νομίζεις. Ακόμα και στο Master Chef μια από τις προχωρημένες δοκιμασίες είναι να φτιάξεις ένα αυγό σωστά.
Ο Άκης Πετρετζίκης μας έχει δείξει τον τρόπο και εμείς προσπαθούσε να τα φέρουμε εις πέρας… Μπορείς να φτιάξεις ένα αυγό σωστά; Αναλόγως τα γούστα, πάει και ο χρόνος!
Στα τρία λεπτά το ασπράδι δεν έχει πήξει και φυσικά ούτε και ο κρόκος…
Στα πέντε λεπτά το ασπράδι έχει σχεδόν πήξει αλλά ο κρόκος είναι ακόμα ρευστός ιδίως στο κέντρο του…
Στα έξι λεπτά το ασπράδι έχει πήξει και ο κρόκος αρχίζει να πήζει ολοκληρωτικά…
Στα επτά λεπτά ο κρόκος έχει ακόμα μερικά υγρά σημεία…
Στα οκτώ ο κρόκος έχει πήξει αλλά είναι ακόμα μαλακός…
Στα εννιά λεπτά ο κρόκος έχει πια αρχίσει να σκληραίνει…
Στα 11, 12 και 13 πια λεπτά το αυγό είναι εντελώς «σφιχτό»…
Ο chef όπως αποκαλύπτει κάθησε και μέτρησε χρόνο και είδε τις υφές. Δεν είναι εύκολη τέχνη η κουζίνα ακόμα και για να βράσεις ένα αυγό. Όλα θέλουν τον σωστό χρόνο αλλά και την σωστή διαδικασία.
Για να μην σπάνε τα αυγά όταν τα βράζουμε πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου και να τα βάζουμε στο νερό που και αυτό να είναι σε θερμοκρασία δωματίου. Η θέρμανση πρέπει να γίνεται σιγά σιγά. Βοηθάει επίσης να τα βάζουμε απαλά μέσα στην κατσαρόλα για να μην ραγίζουν!
Για να μην σπάνε στην κατσαρόλα πάντα πρέπει να τα βάζουμε σε μια στρώση πάντα και καλό θα ήταν να βάζουμε κάτω από τα αυγά μέσα στην κατσαρόλα μια πετσέτα κουζίνας.
Διαλέξτε λοιπόν την αγαπημένη σας υφή και αρχίστε το βράσιμο!