Η ταινία «Barbie» απαγορεύτηκε στην Αλγερία την τρίτη εβδομάδα κυκλοφορίας της, σύμφωνα με το Reuters.
Σε μια δήλωση στον ιστότοπο ειδήσεων, μια ανώνυμη «επίσημη πηγή» είπε ότι η ταινία «προωθεί την ομοφυλοφιλία και άλλες δυτικές αποκλίσεις» και «δεν συμμορφώνεται με τις θρησκευτικές και πολιτιστικές πεποιθήσεις της Αλγερίας».
Η είδηση αναφέρθηκε για πρώτη φορά από την τοπική ιστοσελίδα 24H Algerie τη Δευτέρα, η οποία έγραψε ότι το Υπουργείο Πολιτισμού και Τεχνών της βορειοαφρικανικής χώρας ζήτησε από τους κινηματογράφους που προβάλλουν την ταινία να την αφαιρέσουν αμέσως από το πρόγραμμά τους.
Σύμφωνα με το 24H Algerie, η «Barbie» απαγορεύτηκε για «βλαβή ηθικής».
Ο Λίβανος και το Κουβέιτ κινήθηκαν επίσης πρόσφατα για να απαγορεύσουν την κωμωδία φαντασίας, στην οποία πρωταγωνιστούν οι Margot Robbie και Ryan Gosling. Την περασμένη εβδομάδα, ο υπουργός Πολιτισμού του Λιβάνου Mohammad Mortada είπε ότι η ταινία της Warner Bros «προωθεί την ομοφυλοφιλία και τον σεξουαλικό μετασχηματισμό» και «αντίκειται στις αξίες της πίστης και της ηθικής».
«Η ταινία έρχεται σε αντίθεση με τις ηθικές και θρησκευτικές αξίες στον Λίβανο, καθώς ενθαρρύνει τη διαστρέβλωση και τη μεταμόρφωση των φύλων, ενώ ζητά την απόρριψη της πατριαρχίας και γελοιοποιεί τον ρόλο της μητέρας», είπε ο Mortada. Στη συνέχεια ζήτησε από την επιτροπή λογοκρισίας της χώρας να επανεξετάσει την ταινία και να παράσχει σύσταση. Από τις 9 Αυγούστου, το Κουβέιτ είχε ήδη απαγορεύσει την ταινία.
Εν τω μεταξύ, αν και είχε προηγουμένως αναφερθεί ότι τόσο η Σαουδική Αραβία όσο και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα εξέταζαν την απαγόρευση της «Barbie», η ταινία κυκλοφόρησε και στις δύο χώρες την Πέμπτη. Η ταινία έβγαλε 1,9 εκατομμύρια δολάρια σε κάθε χώρα το πρώτο Σαββατοκύριακο της κυκλοφορίας της.
Η «Barbie» έχει ξεπεράσει το όριο του 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων παγκοσμίως, κάνοντας τη σκηνοθέτη Γκρέτα Γκέργουιγκ την πρώτη σόλο γυναίκα σκηνοθέτη που το έκανε. Στο τέταρτο Σαββατοκύριακο της κυκλοφορίας της σε πολλές χώρες, η «Barbie» έχει κερδίσει συνολικά 660,6 εκατομμύρια δολάρια στο εξωτερικό μέχρι σήμερα.