Η 69χρόνη Φρανσουάζ Μπέτανκουρ Μάιερς είναι επίσημα η πλουσιότερη γυναίκα στον πλανήτη, έχοντας καταφέρει να αυξήσει την περιουσία της κατά 21,8 δισ. δολάρια από τις αρχές του έτους και γράφει βιβλία για την ελληνική μυθολογία.
Τα ισχυρά αποτελέσματα του ομίλου L’ Oreal αποδίδονται, κατά κύριο λόγο, στο άνοιγμα της κινεζικής οικονομίας, οδήγησαν την περιουσία της εγγονής του ιδρυτού της L’ Oreal -του χημικού Εζέν Σελλέρ και δημιουργού μιας καινοτόμου φόρμουλας για τη βαφή των μαλλιών στις αρχές του 20ου αιώνα- στα 93,3 δισ. δολάρια.
Έτσι η Μπέτανκουρ Μάιερς επιβεβαιώνει τον κανόνα:
Πως οι οικογενειακοί όμιλοι της Γαλλίας, όπως η LVMH του Μπερνάρ Αρνό ή ο όμιλος της Hermes παραμένουν επίκαιροι και επεκτείνονται από τη μια γενιά στην άλλη.
Όμως η Μπέτανκουρ Μάιερς είναι μια ιδιαίτερη προσωπικότητα καθώς, εκτός από αντιπρόεδρος της L’ Oreal, όπου η οικογένεια της κατέχει το 35% του μετοχικού κεφαλαίου, είναι συγγραφέας βιβλίων που αφορούν την αρχαιοελληνική μυθολογία και τις σχέσεις της εβραϊκής με τη χριστιανική θρησκεία.
Ο γάμος της το 1984 με τον Ζαν Βίκτορ Μάιερς, εγγονό ραβίνου που δολοφονήθηκε στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Αούσβιτς, και η κοινή τους δέσμευση να δώσουν εβραϊκή παιδεία στους δυο γιούς τους έκλεισε ένα δυσάρεστο κεφάλαιο στην οικογενειακή ιστορία.
Η ίδια η Φρανσουάζ Μπέτανκουρ Μάιερς μεγάλωσε σε ένα αυστηρά καθολικό περιβάλλον.
Ο παππούς της, Εζέν Σελλέρ, δεν ήταν μόνον δαιμόνιος επιχειρηματίας αλλά και στιγματίστηκε στη Γαλλία επειδή παρείχε οικονομική στήριξη στην La Caroule, μια αντισημιτική οργάνωση με φασιστικό υπόβαθρο, της οποίας ο ιδρυτής στήριξε την κυβέρνηση του Βισύ που συνεργάστηκε στενά με τους Ναζί επί Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Ντοκουμέντα έχουν αποκαλύψει πως ο Σελλέρ παρείχε χώρους για τις συναντήσεις της La Caroule ενώ η L’ Oreal είχε προσλάβει αρκετά μέλη της οργάνωσης μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, όπως ήταν ο Ζακ Κορέζ που υπήρξε επικεφαλής των αμερικανικών δραστηριοτήτων του ομίλου στις ΗΠΑ.
Μέλος της La Caroule ήταν επίσης ο πατέρας της Φρανσουάζ Μπέτανκουρ Μάιερς, Αντρέ, στα νιάτα του.
Αναφερόμαστε στον Αντρέ Μπέτανκουρ που μετέπειτα εξελίχθηκε σε πολιτικό, έχοντας υπηρετήσει στην κυβέρνηση του Ζόρζ Πομπιντού.
Η Μπέτανκουρ Μάιερς τάραξε τα νερά όταν το 2008 άσκησε ποινική δίωξη κατά του Φρανσουά-Μαρί Μπανιέ, ενός φωτογράφου προσωπικοτήτων, για την εκμετάλλευση της σωματικής και ψυχολογικής αδυναμίας της μητέρας της, Λιλιάν Μπέτανκουρ.
Πληροφορίες θέλουν τον Μπανιέ να αναπτύσσει στενή φιλιά με την Λιλιάν Μπέτανκουρ, από το 1987, αποσπώντας δώρα και οικονομικά οφέλη, συνολικού ύψους 1,3 δισ. ευρώ.
Μεταξύ άλλων, η Λιλιάν Μπέτανκουρ είχε δωρίσει στον Μπανιέ μια ασφάλεια ζωής 253 εκατ. ευρώ το 2003 και 11 έργα τέχνης, συνολικής αξίας 20 εκατ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένων πινάκων του Πικάσο, του Ματίς και του Λεζέ.
Τελικά, η κόρη της, Φρανσουάζ, δικαιώθηκε ύστερα από ηχογραφήσεις του μπάτλερ της Λιλιάν, η οποία έπασχε από άνοια, που αποκάλυπταν πως είχε καταστήσει τον Μπανιέ μοναδικό κληρονόμο.
Βέβαια οι μετοχές της L’ Oreal είχαν ήδη μεταβιβαστεί στη Φρανσουάζ και τους δυο γιούς της.
Η υπόθεση αυτή έκλεισε οριστικά το 2019, με τον Μπανιέ να καταδικάζεται σε τετραετή φυλάκιση με αναστολή και πρόστιμο 375.000 ευρώ.
Πληροφορίες θέλουν την Φρανσουάζ Μπέτανκουρ Μάιερς να μεγαλώνει περιτριγυρισμένη από βιβλία και παρτιτούρες λόγω της μεγάλης αγάπης που έτρεφε για γνώση και το πιάνο.
Δεν την έλκυε η κοσμική ζωή και η κοινωνική έκθεση των γονιών της. Μετά την καταστροφή της Παναγίας των Παρισίων το 2019 παραχώρησε 200 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση των εργασιών αποκατάστασης της.
Οι δυο γιοί της, Ζαν-Βικτόρ και Νικολάς, κατέχουν επίσης διευθυντικές σχέσεις στον όμιλο.
Οι like-for-like πωλήσεις, δηλαδή οι πωλήσεις σε συγκρίσιμους όρους, της L’ Oreal αυξήθηκαν το α΄ τρίμηνο κατά 13% έναντι του 8,1% που είχαν προβλεφθεί από αναλυτές της αγοράς.
Πηγή: Powergame.gr