HerNews.gr
Ελλάδα

«Μπλε υπερπανσέληνος»: Έρχεται στις 30 Αυγούστου το μοναδικό και σπάνιο φεγγάρι που θα μας “μαγέψει”

H «μπλε υπερπανσέληνος» του Αυγούστου θα είναι η μεγαλύτερη και φωτεινότερη πανσέληνος του έτους. 

Υπάρχουν δύο τύποι μπλε φεγγαριών αλλά δυστυχώς κανένα δεν έχει καμία σχέση με το χρώμα. 

Το εποχιακό μπλε φεγγάρι είναι ο παραδοσιακός ορισμός της μπλε σελήνης και αναφέρεται στην τρίτη πανσέληνο σε μια εποχή που έχει τέσσερις πανσέληνους σύμφωνα με τη NASA

Ενώ ο δεύτερος ορισμός – που προκύπτει από μια παρανόηση του πρώτου – είναι μια μηνιαία Μπλε Σελήνη που αναφέρεται στη δεύτερη πανσέληνο μέσα σε έναν μόνο ημερολογιακό μήνα.

Αυτό συμβαίνει όταν ένα ημερολογιακό έτος έχει 13 πανσέληνους αντί για 12. Το επόμενο εποχιακό μπλε φεγγάρι, το οποίο επίσης συμβαίνει κάθε δύο ή τρία χρόνια, θα ανατείλει στις 19 Αυγούστου 2024.

Τα μπλε φεγγάρια εμφανίζονται μία φορά κάθε δύο έως τρία χρόνια, σύμφωνα με τη NASA. Καθώς υπάρχουν περίπου 29,5 ημέρες μεταξύ των πανσελήνων, ο Φεβρουάριος δεν θα βιώσει ποτέ μια μηνιαία μπλε σελήνη, καθώς έχει μόνο 28 ημέρες σε ένα κοινό έτος και 29 σε ένα δίσεκτο έτος. Μερικές φορές ο Φεβρουάριος δεν έχει πανσέληνο καθόλου, αυτό είναι γνωστό ως Μαύρη Σελήνη, σύμφωνα με την ώρα και την ημερομηνία.

Ο όρος «υπερπανσέληνος» συμβαίνει όταν η Σελήνη βρίσκεται στο πλησιέστερο σημείο της τροχιάς της γύρω από τη Γη. Η τροχιά του φεγγαριού γύρω από τη Γη είναι ελλειπτική, οπότε κάθε μήνα φτάνει σε ένα κοντινότερο σημείο (περίγειο) και ένα πιο μακρινό (απόγειο). Το φεγγάρι που βρίσκεται στο περίγειο ή εντός 90% του περιγείου σε ένα δεδομένο μήνα, ονομάζεται υπερ-σελήνη, σύμφωνα με τον Φρεντ Έσπενακ, αστρονόμο και πρώην υπολογιστή εκλείψεων της NASA.

Γίνεται ποτέ μπλε το φεγγάρι;

Μόνο κάτω από ορισμένες ατμοσφαιρικές συνθήκες. Στον απόηχο της τεράστιας ηφαιστειακής έκρηξης του Κρακατόα το 1884, ένα τεράστιο σύννεφο τέφρας και σκόνης εγχύθηκε στη στρατόσφαιρα (5 έως 30 μίλια πάνω από την επιφάνεια της Γης). Αυτό το σύννεφο αερολύματος έκανε τόσο το φεγγάρι όσο και τον ήλιο να φαίνονται μπλε από πολλές τοποθεσίες στο βόρειο ημισφαίριο για πολλούς μήνες μετά την έκρηξη.  Και στις 24 Σεπτεμβρίου 1950, μια λωρίδα καπνού πλάτους 200 μιλίων από μια σειρά πυρκαγιών που έκαιγε τα δάση της Βόρειας Αλμπέρτα στον Καναδά έριξε ένα φοβερό πέπλο πάνω από τις Μεγάλες Λίμνες, τμήματα της Πολιτείας της Νέας Υόρκης και της Νότιας Νέας Αγγλίας. Ο καπνός δημιούργησε ένα ασυνήθιστο μεσημεριανό σκοτάδι και έκανε τον δίσκο του ήλιου να λάμπει σε απόκοσμες αποχρώσεις του ροζ, του μπλε ακόμα και του μωβ!

 Aκολουθήστε μας στo Google News

Νεότερα Άρθρα

Τρία σοβαρά τροχαία μέσα σε λίγες ώρες στην Αττική: Αναποδογύρισε αυτοκίνητο στην Άνοιξη – Νεαροί οι δύο νεκροί σε Ασπρόπυργο και Μαρούσι

HerNews ka

Καιρός: Αρκετά υψηλές θερμοκρασίες και πολλά μποφόρ

HerNews ka

Black Friday 2024: Ποια Κυριακή είναι ανοιχτά τα μαγαζιά

Vip Group