Το Blue Monday είναι το όνομα που δίνεται σε μια ημέρα του Ιανουαρίου (συνήθως η τρίτη Δευτέρα του μήνα) που λέγεται από μια βρετανική ταξιδιωτική εταιρεία, η Sky Travel , ως η πιο καταθλιπτική μέρα του χρόνου.
Όλα ξεκίνησαν στις αρχές του 2000, όταν μια διαφημιστική εταιρεία στη Βρετανία σχεδίασε μια καμπάνια για το ταξιδιωτικό γραφείο Sky Travel, με σκοπό να ορίσουν μια ημερομηνία για την πιο μελαγχολική ημέρα του χρόνου. Μάλιστα, για να προωθήσουν καλύτερα τη διαφήμιση, κατέληξαν στην ατάκα «Κλείστε σήμερα τις διακοπές σας και διώξτε τη στενοχώρια».
Η ιδέα δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά σε ένα δελτίο τύπου του 2005 από την εταιρεία, η οποία ισχυρίστηκε ότι είχε υπολογίσει την ημερομηνία χρησιμοποιώντας μια «εξίσωση». Λαμβάνει υπόψη τις καιρικές συνθήκες και επομένως ισχύει μόνο για το βόρειο ημισφαίριο . Οι επιστήμονες έχουν απορρίψει την ιδέα ως αβάσιμη ψευδοεπιστήμη.
Παραλλαγές της ιστορίας έχουν επαναχρησιμοποιηθεί επανειλημμένα από άλλες εταιρείες σε δελτία τύπου, με το 2014 να επικαλείται το Blue Monday από νομικές εταιρείες και λιανοπωλητές εμφιαλωμένου νερού και αλκοολούχων ποτών. Ορισμένες εκδόσεις της ιστορίας υποτίθεται ότι αναλύουν τις τάσεις στις αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για τον υπολογισμό της ημερομηνίας.
Το 2018, ο Arnall είπε σε δημοσιογράφο στην εφημερίδα Independent ότι «δεν ήταν ποτέ πρόθεσή του να κάνει τη μέρα να ακούγεται αρνητική», αλλά μάλλον «να εμπνεύσει τους ανθρώπους να αναλάβουν δράση και να πάρουν τολμηρές αποφάσεις ζωής».
Αναφέρθηκε επίσης ότι δούλευε με τη Virgin Atlantic και τη Virgin Holidays , έχοντας «αναθέσει ως αποστολή του να αμφισβητήσει ορισμένες από τις αρνητικές ειδήσεις που σχετίζονται με τον Ιανουάριο και να απομυθοποιήσει τη μελαγχολική νοοτροπία της «Blue Monday».
Ο Ψυχολόγος του Πανεπιστημίου Κάρντιφ, Κλίφ Άρναλ αποφάσισε να δώσει έναν επιστημονικό χαρακτήρα σε αυτή τη θεωρία, έτσι το 2005 ανακοίνωσε έναν μαθηματικό τύπο για να βρει ποια είναι η πιο καταθλιπτική μέρα του χρόνου και κατέληξε στην τρίτη Δευτέρα του Ιανουαρίου.
Η φόρμουλα χρησιμοποιεί πολλούς παράγοντες, όπως: καιρικές συνθήκες, επίπεδο χρέους (η διαφορά μεταξύ συσσωρευμένου χρέους και ικανότητας πληρωμής), χρόνος από τα Χριστούγεννα, χρόνος από την παραβίαση των αποφάσεων του νέου έτους, χαμηλά επίπεδα κινήτρων και το αίσθημα της ανάγκης δράση.
Ο μαθηματικός τύπος του Αρνάλ περιλαμβάνει έξι παράγοντες, όπως ο καιρός (W), τα έσοδα (D), τα χρέη (d), ο χρόνος από τα Χριστούγεννα (T), o χρόνος από την αποτυχία υλοποίησης των αποφάσεων για το νέο έτος (Q), τα χαμηλά επίπεδα κινήτρων (Μ) και η ανάγκη για δράση (Na).
Ο Arnall λέει επίσης, σε ένα δελτίο τύπου που ανατέθηκε από το Wall’s ice cream , ότι έχει υπολογίσει την πιο ευτυχισμένη μέρα του χρόνου. Το 2005, 24 Ιουνίου, το 2006, 23 Ιουνίου, το 2008, 20 Ιουνίου και το 2010, 18 Ιουνίου. Μέχρι στιγμής, αυτή η ημερομηνία ήταν κοντά στο Μεσοκαλόκαιρο στο Βόρειο Ημισφαίριο (21 έως 24 Ιουνίου).