Το έχω πει πολλές φορές, αλλά θα το ξαναπώ: αγαπάω τον καφέ! Για μένα ο καφές είναι το αγχολυτικό μου, η προσωπική μου ευχαρίστηση. Μια από τις καλύτερες στιγμές μέσα στην μέρα, είναι να απολαμβάνω τον καφέ μου.
Γράφει η δημοσιογράφος Εύη Μακαβέλου,
Όταν ανακάλυψα ότι οι κάτοικοι σε πολλές Μπλε Ζώνες (περιοχές του πλανήτη όπου ζουν περισσότερο) πίνουν καφέ καθημερινά, καθώς και το γεγονός ότι η Φινλανδία (γνωστή και ως η πιο ευτυχισμένη χώρα στη Γη) έχει τα υψηλότερα ποσοστά κατανάλωσης καφέ παγκοσμίως, δεν μπορούσα παρά να αναρωτηθώ: είναι ο καφές στην πραγματικότητα ένα μαγικό φίλτρο για την ευτυχία;
Σαφώς, είναι πολύ καλό για μένα ή τουλάχιστον έτσι νομίζω. Για να δω όμως αν οι επιδράσεις του καφέ που τονώνουν τη διάθεση είναι θεμιτές σε όλους τους τομείς, προσπάθησα να ψάξω το θέμα από την πλευρά της επιστήμης.
Μπορεί ο καφές να προκαλέσει πραγματικά ευτυχία;
Η υπόσχεση περισσότερης ενέργειας και παραγωγικότητας μετά την κατανάλωση του πρώτου καφέ της ημέρας, σίγουρα μας βοηθάει να έχουμε μια θετική στάση. Το ίδιο και τα ευχάριστα αρώματα και το τελετουργικό της παρασκευής και της κατανάλωσης του. Έχει, όμως, ο καφές στην πράξη τη δυνατότητα – επιστημονικά μιλώντας – να προκαλέσει συναισθήματα ευτυχίας;
Η αλήθεια είναι ότι έχουν πραγματοποιηθεί πολλές έρευνες που ψάχνουν μια πιθανή συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης καφέ και του χαμηλότερου κινδύνου κατάθλιψης.
Ωστόσο, δεν έχει μελετηθεί τόσο καλά εάν ο καφές μπορεί να συμβάλει σε μια γενικότερη αίσθηση της καθημερινής ευεξίας ή συγκεκριμένα σε συναισθήματα ευτυχίας ή αισιοδοξίας.
Στην πραγματικότητα, πρόσφατη έρευνα δείχνει μια σε μεγάλο βαθμό μηδενική ή αδύναμη σχέση μεταξύ της κατανάλωσης καφέ και της ψυχολογικής ευεξίας.
Η ευτυχία βέβαια είναι μια υποκειμενική έννοια σε μεγάλο βαθμό. Υπάρχουν πολλοί και διαφορετικοί παράγοντες που καθορίζουν σε κάθε άνθρωπο την έννοια αυτή. Για μένα σίγουρα ευτυχία είναι και ο καφές, αλλά δεν λειτουργούμε όλοι το ίδιο.
Πάρτε, για παράδειγμα, τις προαναφερθείσες περιοχές των Μπλε Ζωνών, όπου οι κάτοικοι ζουν περισσότερο, είναι πιο υγιείς και πιο χαρούμενοι από τους περισσότερους. Η κατανάλωση καφέ μπορεί να έχει κάποια σχέση με αυτά τα θετικά αποτελέσματα, αλλά υπάρχουν κι άλλοι παράγοντες.
Από διατροφική άποψη, οι άνθρωποι σε αυτές τις περιοχές τρώνε γενικά λιγότερο κόκκινο κρέας, ζάχαρη και γαλακτοκομικά. Καταναλώνουν περισσότερες άπαχες πρωτεΐνες, φυτικές ίνες, ωμές και ζυμωμένες τροφές κι υγιή λίπη. Όλα τα παραπάνω συμβάλλουν στην υγεία, την ευεξία και τα αισθήματα ευτυχίας.
Λαμβάνοντας υπόψη όλα αυτά, μάλλον πιστεύω ότι είμαι πιο χαρούμενη με τον καφέ, εν μέρει χάρη στη ντοπαμίνη. Ακριβώς επειδή ο καφές μας χαρίζει μια γρήγορη ευεξία κι ενέργεια, συμβάλλει στο να νιώθουμε λίγο πιο χαρούμενες.