HerNews.gr
Beauty

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ρετινόλη και νιασιναμίδη μαζί;

Εάν αρχίσατε να χρησιμοποιείτε ρετινόλη , μπορεί να έχετε ακούσει μερικές βασικές συμβουλές που συνιστούν οι δερματολόγοι όπως: Ξεκινήστε αργά, φοράτε πάντα SPF και μην το ανακατεύετε με άλλα σκληρά συστατικά. Ενώ τα δύο πρώτα είναι αρκετά καθολικά και εύκολο να τα ακολουθήσετε, το τελευταίο μπορεί να είναι λίγο πιο υποκειμενικό, ειδικά αν προσπαθείτε να καταλάβετε πού ταιριάζει καλύτερα η ρετινόλη στη ρουτίνα σας.

Το “Skin cycling” μας έχει διδάξει να μην εναλλάσσουμε ποτέ τα βράδια που εφαρμόζουμε ρετινόλη και απολεπιστικά οξέα, και αν χρησιμοποιείτε βιταμίνη C, η γενική συμβουλή είναι να χρησιμοποιείτε αυτό το προϊόν το πρωί και ρετινόλη το βράδυ…αλλά τι γίνεται με τη νιασιναμίδη;

Οι δερματολόγοι λένε στην πραγματικότητα ότι αυτό το αντιοξειδωτικό που καταπολεμά τον αποχρωματισμό αξίζει μια θέση στη ρουτίνα όλων – ειδικά όταν χρησιμοποιείτε ρετινοειδή. Παρακάτω μάθετε τα πάντα σχετικά με τη χρήση της ρετινόλης και της νιασιναμίδης μαζί, από τα οφέλη έως τον τρόπο ενσωμάτωσής τους.Σχετικά με τη ρετινόλη

Θεωρούμενη σε μεγάλο βαθμό το χρυσό πρότυπο της περιποίησης της επιδερμίδας, η ρετινόλη είναι μια μορφή βιταμίνης Α που προσφέρει μια σειρά από οφέλη. Το συστατικό διεγείρει τον κυτταρικό κύκλο – που σημαίνει ότι φέρνει φρέσκα, υγιή κύτταρα στην επιφάνεια για να αντικαταστήσουν τα νεκρά, θαμπά – και μπορεί να βοηθήσει με ένα ευρύ φάσμα προβλημάτων του δέρματος , όπως ακμή, λεπτές γραμμές και ρυτίδες, θαμπάδα και αποχρωματισμό. 

Με όλη αυτή τη δύναμη, όμως, υπάρχει μια αρκετά υψηλή πιθανότητα ερεθισμού. Ορισμένοι ευαίσθητοι τύποι δέρματος μπορεί να θέλουν να επιλέξουν μια πιο ήπια εναλλακτική, όπως η φυτική bakuchiol ή ο παλμιτικός ρετινυλεστέρας. Ανεξάρτητα από τον τύπο ρετινοειδούς που προσθέτετε, ξεκινήστε σιγά σιγά—εφαρμόστε μια ποσότητα σε μέγεθος μπιζελιού στο πρόσωπο και το λαιμό σας μία φορά την εβδομάδα και συνεχίστε μέχρι να το χρησιμοποιείτε πιο συχνά καθώς το δέρμα σας αναπτύσσει ανοχή.

Επειδή η ρετινόλη κάνει το δέρμα πιο ευαίσθητο στον ήλιο, χρησιμοποιήστε το τη νύχτα και καλύψτε το δέρμα σας με γενναιόδωρη ποσότητα SPF κατά τη διάρκεια της ημέρας. Η ρετινόλη μπορεί να αυξήσει την ευαισθησία στο υπεριώδες φως, επομένως εάν χρησιμοποιείτε ένα σχήμα που περιλαμβάνει οποιαδήποτε ρετινόλη ή ρετινοειδή, θα πρέπει πάντα να εφαρμόζεται ευρέως φάσματος SPF 30 και το πρωί.Σχετικά με τη νιασιναμίδη

Η νιασιναμίδη είναι μια μορφή βιταμίνης Β3 γνωστή για τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες της. Είναι εξαιρετική για την ακμή, τη ροδόχρου ακμή , την υπερμελάγχρωση, τα μαύρα στίγματα ή οποιονδήποτε θέλει να βελτιώσει την υφή και την ενυδάτωση του δέρματός του. Τα τελευταία χρόνια, η νιασιναμίδη έχει αρχίσει να χρησιμοποιείται ως μια πιο ήπια εναλλακτική της βιταμίνης C, καθώς προσφέρει παρόμοια φωτεινά και προστατευτικά οφέλη με χαμηλότερο κίνδυνο ερεθισμού. 

Εκτός από τη βοήθεια σε αυτές τις υπάρχουσες ανησυχίες, η νιασιναμίδη προσφέρει και προληπτικά οφέλη. Είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό, που σημαίνει ότι προστατεύει από περιβαλλοντικούς στρεσογόνους παράγοντες (όπως η ρύπανση και οι βλάβες από την υπεριώδη ακτινοβολία) που προκαλούν ορατά σημάδια γήρανσης. 

Μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε μαζί;

Όχι μόνο μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ρετινόλη και νιασιναμίδη μαζί, αλλά οι δερματολόγοι συμφωνούν ότι πιθανότατα θα πρέπει να το κάνετε. Η ταυτόχρονη χρήση ρετινόλης και νιασιναμίδης μπορεί πραγματικά να είναι ένας υπέροχος συνδυασμός για το δέρμα σας. 

Πώς να χρησιμοποιήσετε τη νιασιναμίδη και τη ρετινόλη μαζί

  • Βρείτε ένα συνδυαστικό προϊόν: Ο καλύτερος τρόπος για να συνδυάσετε αυτά τα δύο συστατικά είναι επίσης ο απλούστερος: Επιλέξτε μια φόρμουλα που να τα έχει και τα δύο. Αυτό διασφαλίζει ότι οι δύο εκδόσεις κάθε συστατικού αναμειγνύονται καλά, είναι σταθερές και δεν έχουν άλλα συστατικά που μπορεί να αναιρούν τα οφέλη τους. Οι οροί, από τη φύση τους, προσφέρουν υψηλότερη συγκέντρωση ενεργών συστατικών και θα έχουν τη μεγαλύτερη συμβολή όσον αφορά την αποτελεσματικότητα, αλλά αν έχετε ευαίσθητο δέρμα, καλό θα ήταν να επιλέξετε μια λοσιόν ή μια κρέμα. 
  • Εφαρμόστε το λεπτότερο στο παχύτερο: Εάν σκοπεύετε να χρησιμοποιήσετε δύο ξεχωριστά προϊόντα, υπάρχουν μερικοί διαφορετικοί τρόποι για να το κάνετε. Σε γενικές γραμμές, εφαρμόστε τις φόρμουλες σας από τις πιο λεπτές έως τις πιο παχύρρευστες (τα τόνερ και τα αιθέρια έλαια με βάση το νερό προηγούνται των ορών, τα οποία προηγούνται των ενυδατικών κ.λπ.). Αλλά αν χρησιμοποιείτε δύο προϊόντα με την ίδια μορφή (έναν ορό ρετινόλης και έναν ορό νιασιναμίδης, για παράδειγμα), η σειρά με την οποία τα στρώνετε δεν έχει τόση σημασία—με ορισμένες προειδοποιήσεις.

  • Σε περίπτωση αμφιβολίας, ξεκινήστε με τη ρετινόλη: Τα ρετινοειδή λειτουργούν με την ισχυρότερη ικανότητά τους όταν εφαρμόζονται σε καθαρό δέρμα, επομένως θα είναι τα ισχυρότερα όταν εφαρμόζονται πριν από οποιοδήποτε άλλο προϊόν περιποίησης δέρματος. Εάν χρησιμοποιείτε ρετινόλη χωρίς πρόβλημα και αναζητάτε μια επιπλέον ενίσχυση για τη μείωση της ερυθρότητας ή τη βελτίωση της ενυδάτωσης του δέρματος, τότε θα μπορούσατε να εφαρμόσετε νιασιναμίδη μετά τη ρετινόλη σας.
  • Δοκιμάστε πρώτα τη νιασιναμίδη για την καταπολέμηση της ευαισθησίας: Εάν δυσκολεύεστε να ανεχτείτε τη ρετινόλη – είτε βιώνετε υπερβολική ξηρότητα είτε ξεφλούδισμα του δέρματος – ένα προϊόν που περιέχει νιασιναμίδη μπορεί να εφαρμοστεί πρώτα στο δέρμα, το οποίο θα αραιώσει την ποσότητα της ρετινόλης που φτάνει στο δέρμα σας και θα κάνει τη ρετινόλη πιο ανεκτή.
  • Μην ξεχνάτε το αντηλιακό: Επίσης, αξίζει να το αναφέρουμε ξανά: Κάθε φορά που χρησιμοποιείτε ένα ρετινοειδή, πρέπει να είστε ιδιαίτερα επιμελής όσον αφορά την εφαρμογή SPF κατά τη διάρκεια της ημέρας για να διατηρήσετε το δέρμα σας προστατευμένο. 

Η ρετινόλη και η νιασιναμίδη είναι ασφαλή για χρήση μαζί κάθε μέρα, αλλά αυτό συμβαίνει μόνο εάν το δέρμα σας μπορεί να το ανεχθεί. Ακούστε το δέρμα σας – εάν η ρετινόλη σας προκαλεί απολέπιση ή ξηρότητα, ακόμα και όταν συνδυάζεται με νιασιναμίδη, τότε μειώστε τις ημέρες της εβδομάδας που τη χρησιμοποιείτε. Ποτέ μην εφαρμόζετε ρετινόλη σε δέρμα που είναι ήδη ερεθισμένο ή ξηρό. Εάν είστε νέος στη ρετινόλη, ξεκινήστε αργά, αλλά εάν το δέρμα σας έχει ήδη προσαρμοστεί, θα πρέπει να μπορείτε να προσθέσετε μια ημερήσια δόση νιασιναμίδης στο σχήμα σας χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα. 

Λεπτές γραμμές ή ρυτίδες; Πως να καταλάβετε τις διαφορές

 Aκολουθήστε μας στo Google News

Νεότερα Άρθρα

Φυσικό botox με λιναρόσπορο: Είναι τελικά αποτελεσματικό; Ένας γιατρός απαντά

HerNews ka

Νυφικό χτένισμα: Tα 5 λάθη που κάνεις και δε διορθώνονται την τελευταία στιγμή!

HerNewskl

Τζούλια Ρόμπερτς: Έγινε και πάλι ξανθιά με το πιο fresh χτένισμα του καλοκαιριού

HerNews ka