Στον Τύρναβο την περίοδο της Καθαράς Δευτέρας αναβιώνει το τολμηρό παραδοσιακό έθιμο «Μπουρανί». Οι κάτοικοι του Τυρνάβου γιορτάζουν κάθε χρόνο το «μπουρανί» για να υμνήσουν τη γονιμότητα της γης. Το ονομαστό «Μπουρανί» που είναι λέξη τούρκικη και σημαίνει λαχανόρυζο ή σπανακόρυζο είχε άλλον τρόπο παρασκευής από του Μπουρανίτες. Πριν φτάσουμε όμως εκεί καλό είναι να δούμε μερικά πράγματα όπως έχουν καταγραφεί στην μέχρι τώρα πορεία του.
Σταθεροί στις παραδόσεις οι κάτοικοι του Τυρνάβου και της Λάρισας, αναβιώνουν κάθε χρόνο έθιμα την περίοδο της Αποκριάς που διατηρούνται αναλλοίωτα στον χρόνο.
Το«Μπουρανί» πρόκειται για ένα διονυσιακό έθιμο του…φαλλού, το οποίο μαζί με το καρναβάλι του Τυρνάβου προσελκύει επισκέπτες από κάθε γωνιά της Ελλάδας. Γιορτάζουν τη γονιμότητα της γης, την καρποφορία της φύσης και την ευχαριστούν για τους καρπούς της. Τραγουδούν και χορεύουν με αποκριάτικα τραγούδια και πειράζουν τους παραβρισκόμενους.
Το «Μπουρανί» και οι καρναβαλικές εκδηλώσεις στον Τύρναβο έχουν μακρά ιστορία και τα πρώτα στοιχεία εντοπίζονται το 1898, ενώ το διονυσιακό έθιμο του…φαλλού προέρχεται από την Κεφαλονιά.
Οι κάτοικοι του Τυρνάβου γιορτάζουν κάθε χρόνο το «Μπουρανί» για να υμνήσουν τη γονιμότητα της γης, τη φύση για τους καρπούς που προσφέρει στους ανθρώπους.
Οι κάτοικοι της περιοχής μεταφέρονται μεταμφιεσμένοι σε κάθε γειτονιά της επαρχιακής πόλης, κρατώντας στα χέρια τους ξύλινους φαλλούς και πειράζουν τους περαστικούς με χειρονομίες.
Έπειτα φτιάχνουν το παραδοσιακό «Μπουρανί», δηλαδή ένα φαγητό από σπανάκι, τσουκνίδα και ξύδι. Το κρασί και το τσίπουρο ρέει άφθονο και η πόλη του Τυρνάβου ζει ένα τεράστιο γλέντι με σκωπτικά τραγούδια.