Η λαμπρή καριέρα του Μπραντ Πιτ είναι γεμάτη εμβληματικές ταινίες όπως το «Fight Club» και το «Seven», το τελευταίο από τα οποία του χάρισε την αναγνώριση των κριτικών και μια υποψηφιότητα για Όσκαρ. Ωστόσο, ανάμεσα στην εντυπωσιακή φιλμογραφία του, υπάρχει ένα έργο που κατέχει ξεχωριστή θέση στην καρδιά του, παρά τις ταραχώδεις συνθήκες που περιβάλλουν την παραγωγή του.
Το «Seven Years in Tibet» που κυκλοφόρησε το 1997, έδειχνε τον Μπραντ Πιτ να συνεργάζεται με τον σκηνοθέτη Jean-Jacques Annaud, μαζί με τους συμπρωταγωνιστές David Thewlis και BD Wong.Η ταινία ακολουθεί το ταξίδι του Χάινριχ Χάρερ, ενός Αυστριακού ορειβάτη που βρίσκεται φυλακισμένος κατά τη διάρκεια μιας αποστολής στα Ιμαλάια το 1939. Μετά από πέντε χρόνια αιχμαλωσίας, ο Χάρερ δραπετεύει και ταξιδεύει στη Λάσα, την πρωτεύουσα της Αυτόνομης Περιφέρειας του Θιβέτ, όπου συναντά μια πλούσια ταπετσαρία πολιτισμού και πνευματικότητας, προστατευμένη από τον Δαλάι Λάμα.
Η απεικόνιση του Χάρερ από τον Πιτ απαιτούσε να βυθιστεί σε μια ξένη κουλτούρα για μεγάλο χρονικό διάστημα, μια εμπειρία που θυμάται με αγάπη παρά τις προκλήσεις. Σε μια συνέντευξη στο Interview Magazine, ο Μπραντ Πιτ συλλογίστηκε τη βαθιά επίδραση που είχε ο ρόλος πάνω του, τονίζοντας πώς πρόσφερε μια βαθύτερη κατανόηση της ζωής πέρα από τα δικά του πολιτιστικά πρότυπα.
Γιατί η Κίνα αντέδρασε άσχημα στον Μπραντ Πιτ;
Ωστόσο, η απεικόνιση της ταινίας της κινεζικής κατοχής στο Θιβέτ πυροδότησε διαμάχη και οδήγησε την Κίνα να επιβάλει απαγόρευση στον Πιτ , απαγορεύοντάς του να εισέλθει στη χώρα για 17 χρόνια. Οι κινεζικές αρχές θεώρησαν την ταινία ως δυσμενή και την έκριναν ακατάλληλη για δημόσια κατανάλωση.
Μόλις το 2014 άρθηκε η απαγόρευση, επιτρέποντας στον Μπραντ Πιτ να επισκεφθεί ξανά την Κίνα. Η επιστροφή του συνέπεσε με την παρουσία του στην πρεμιέρα του «Maleficent» στη Σαγκάη, όπου συνόδευσε την τότε σύζυγό του, Αντζελίνα Τζολί, τονίζοντας περαιτέρω την πολυπλοκότητα των διεθνών σχέσεων και τη διαρκή επίδραση της καλλιτεχνικής έκφρασης.
Παρά τις πολιτικές συνέπειες γύρω από το «Seven Years in Tibet», η δέσμευση του Μπραντ Πιτ στον ρόλο και η συγκλονιστική απεικόνιση του ταξιδιού του Χάρερ από την ταινία συνεχίζουν να έχουν απήχηση στο κοινό σε όλο τον κόσμο. Ως ένα από τα πολλά κεφάλαια της ιστορικής καριέρας του Πιτ , το «Επτά Χρόνια στο Θιβέτ» παραμένει μια απόδειξη της δύναμης του κινηματογράφου να ξεπερνά τα σύνορα και να φωτίζει την κοινή ανθρωπότητα.
Μπραντ Πιτ – Τζορτζ Κλούνεϊ: Αναζωπυρώνουν τη χημεία τους στην οθόνη στην επερχόμενη ταινία “Wolfs”