Η λέξη “breadcrumbing” προέρχεται από τον συνδυασμό των λέξεων bread (ψωμί) και crumbs (ψίχουλα). Δύο φαινομενικά αθώες λέξεις, όμως ο ορισμός της λέξης δεν θα ήθελες να σου συμβεί!
Τι είναι το breadcrumbing;
Το breadcrumbing περιγράfει τη συμπεριφορά των ανθρώπων (συνήθως ανδρών) που με «ψίχουλα» αγάπης και ενδιαφέροντος, να κρατούν το ενδιαφέρον του ατόμου με το οποίο έχουν συνάψει μία προσωπική σχέση, αμείωτο όσο εκείνοι θέλουν. Το πρόβλημα όμως είναι, πως δεν έχουν βλέψεις για το άτομο αυτό, δεν θέλουν σχέση, ωστόσο δεν έχουν το θάρρος να το ξεκαθαρίσουν. Στην ουσία δηλαδή, breadcrumbing ονομάζεται άλλη μία τοξική συμπεριφορά χειραγώγησης, αφού οι πράξεις θυμίζουν μία ρομαντική σχέση η οποία δεν επιβεβαιώνεται.
Μάλιστα, αυτή η συμπεριφορά μπορεί εύκολα να συμπεριληφθεί στη λίστα με όλα εκείνα τα trends που αποτελούν ψυχολογική κακοποίηση, σημειώνουν ψυχολόγοι και ειδικοί των σχέσεων.
Αν σκεφτείς τις σχέσεις σου μέχρι τώρα ίσως αντιληφθείς πως και εσύ έχεις πέσει θύματα του breadcrumbing. Δες παρακάτω μερικά ξεκάθαρα σημάδια:
Λέξεις και πράξεις δεν συμβαδίζουν
Ο σοφός λαός λέει πως οι πράξεις μιλούν δυνατότερα από τα λόγια. Αν ο σύντροφός σου λέει πως σε θέλει, αλλά δεν βρίσκει ποτέ χρόνο για να περάσετε μαζί ή δεν προγραμματίζει τίποτα κοινό, τότε τα λόγια δεν ταιριάζουν με τις πράξεις. Πάρε το μήνυμα!
Τα ραντεβού αναβάλλονται, αν δεν υπάρχει το σεξ στο πλάνο
Είναι σύνηθες όταν ένα άτομο ασκεί breadcrumbing τα σχέδια για ραντεβού είτε να μην υπάρχουν είτε να αναβάλλονται διαρκώς. Οι δικαιολογίες πολλές και η συνάντηση τελικά θα ακυρωθεί.
Αν, όμως, τα πλάνα σας περιλαμβάνουν σεξ τότε τα πράγματα αλλάζουν. Αν ο άνθρωπος που κάνει breadcrumbing – o breadcrumber, όπως λέγεται- θελήσει να έχει μια πιο στενή επαφή μαζί σας ή καταλάβει ότι η συνάντησή σας θα περιλαμβάνει ερωτική επαφή, τότε το πιθανότερο είναι να πει «ναι» στο ραντεβού σας και να εμφανιστεί κανονικά.
Μετά τη συνάντηση όμως, θα επιστρέψετε στην ίδια απόμακρη και χειριστική συμπεριφορά.
Η επικοινωνία είναι ασυνεπής
Ένα κλασικό δείγμα breadcrumbing είναι η ασυνέπεια στην επικοινωνία. Μπορεί τη μία στιγμή να μιλάτε διαρκώς και να υπάρχει ροή στα μηνύματα ή τα τηλεφωνήματα που ανταλλάσσετε και την άλλη να σε αφήσει στο «διαβάστηκε».
Το άτομα που ασκεί breadcrumbing θα αρχίσει ξανά την επικοινωνία και την προσπάθεια να σε κερδίσει, όταν νιώσει πως μπορεί να χάσει το ενδιαφέρον σου.
Πώς αντιμετωπίζεται το breadcrumbing;
Αν, διαβάζοντας τα παραπάνω, πιστεύεις πως είσαι θύμα του breadcrumbing, δες τι μπορείς να κάνεις:
Θέσε Όρια
Τα υγιή και ξεκάθαρα όρια από νωρίς, αποτελούν μια πολύ καλή στρατηγική αντιμετώπισης του breadcrumbing. Αποφάσισε ποιες συμπεριφορές μπορείς να ανεχτείς και μείνε σταθερή σε αυτό.
Αγνόησε τα μηνύματα
Ο καλύτερος τρόπος για να ξεφορτωθείς τον breadcrumber είναι να αποκόψεις μια και καλή κάθε επικοινωνία μαζί του. Μπλόκαρε κάθε τρόπο επικοινωνίας και συνέχισε τη ζωή σου. Αν έχεις αρχίσει να νιώθεις πράγματα γι’ αυτόν δεν θα είναι εύκολο και το ξέρεις, όμως μην ξεχνάς πως είναι μία τοξική συμπεριφορά που δεν σου κάνει καλό.
Ο breadcrumber ζητά την επιβεβαίωση – Δεν φταις εσύ
Η επιβεβαίωση που έχουν ανάγκη οι breadcrumbers έρχεται μέσα από τον έλεγχο που ασκούν στα άλλα άτομα. Η συμπεριφορά τους δεν έχει να κάνει καθόλου με εσένα και τον χαρακτήρα σου. Θέλουν απλά να ενισχύσουν το εγώ τους και όχι για να επενδύσουν σε μία ουσιαστική σχέση.